שתף קטע נבחר

10 כללים בסיסיים בפנג שואי לשיפור האנרגיות בבית

הספה שלכם לא נשענת על הקיר? המעילים והמטריות מונחים ליד דלת הכניסה? החדרים בבית גדולים מדי? צבעי חדר השינה שלכם עזים? עברתם בגדול על חוקי הפנג שואי, ואל תתפלאו אם אנרגיות רעות ישתלטו על חייכם. מדריך מקוצר לפנג שואיסט המתחיל

מיקום הבית חלון בכניסה הכניסה לבית צבע הקירות 
מיקום שולחן העבודה גודל החדרים מסדרונות בבית מיקום הספה בסלון 
עבודה מהבית המטבח 

פעם, כשרציתם לעשות מתיחת פנים לבית, קראתם לצבעי, החלפתם את הספה, קניתם לוסטרה חדשה להול וקראתם לזה רמונט. אחר-כך, הבנתם

שטעמכם האישי, עם כל הכבוד - ויש, לא ממש נחשב, והזמנתם מעצב פנים שיעשה עבורכם את כל השינויים הנדרשים, כמו שכתוב בז'ורנאל. אבל היום, גם זה לא מספיק, ואם עשיתם שיפוץ בבית מבלי שהזמנתם יועץ פנג שואי, עשיתם חצי עבודה.

 

הפנג שואי, אותה תורה סינית עתיקה בת חמשת אלפים שנה, הגיעה לארץ רק בעשור האחרון, אחרי שסחפה את העולם המערבי והפכה טרנד ניו אייג'י מוערך. אלפי יועצי פנג שואי שינו לחלוטין סדרי בתים בארה"ב ובאירופה, הרוויחו הבעות תודה נרגשות וגם, למה להתבייש, כסף רב.

 

מדובר בענף של הרפואה הסינית הקובע כי קיימים יחסי גומלין הדוקים בין האדם והטבע, וכן בין תנאי הסביבה, התנהלותו ובריאותו של היחיד. מטרת הפנג שואי (פנג-רוח, שווי-מים) לנווט את זרימת אנרגיית החיים (הצ'י), כך שתשרת צרכים אנושיים, או במילים אחרות ליצור סביבה תומכת לבני הבית המבלים בו שעות ארוכות.

 

"המון פעמים אנחנו מרגישים לא נח בתוך הבית שלנו ולא מבינים למה", אומרת נטע כפרי, אחת מכמה עשרות יועצי פנג שואי הפעילים היום בישראל, "הבית הוא סוג של מעבדה, אם לא יהיו תנאים מתאימים- צמיחה לא תתרחש. תנאי הסביבה משפיעים מאוד על המזג האישי, על הבריאות ומכאן גם על ההצלחה. אדם מתוח מקבל החלטות מתוך לחץ , לעומתו אדם שחי בסביבה תומכת ונהנה מאיזון ורוגע, יקבל החלטות מתוך המקום הנכון הזה. איכות החיים והבריאות הפיזית והנפשית משתפרות לבלי היכר כשהבית מסודר באופן הנכון ביותר לאדם החי בתוכו". 

 

צילום: דלית שחם

 

שני מושגי יסוד הכניס הפנג שואי לחיינו: הראשון הוא כאמור הצ'י, אותה אנרגיית חיים המשפיעה בכל רגע על בריאותנו ומצב רוחנו. השני הוא השילוב בין אנרגיית היינג - אנרגיה פעילה, עם אנרגיית היאנג - האנרגיה השקטה

והמופנמת. שילוב נכון של שני אלו יצור תנאים מנצחים לחיים מלאי שלווה, אהבה, הצלחה ושפע בחיי שוכני הבית.

 

וזה לא זול במיוחד: יועץ פנג שואי יגבה ממך בין 450 דולר עבור בית קיים, ועד 2,000 דולר עבור תכנון בית חדש. "למרות המחירים, גדלה המודעות לצורך בפנג שואי," אומרת כפרי "והייעוץ הופך לאט אבל בטוח לחלק בלתי נפרד מתכנון הבית".

 

אבל לפני שאתם פותחים את הארנק, הנה עשרה כללים, שיסייעו להשכין אנרגיית חיים מבורכת בחדרי הבית שלכם.

 

מיקום הבית
שימו לב למיקומו של הבית. "אסור לבנות בית על צומת טי", קובעת כפרי "ואם לא חייבים, לא כדאי לבחור מלכתחילה בבית שכזה.

 

הצ'י שחודר אל הבית בקו ישר מהרחוב, הוא צ'י אגרסיבי שעלול ליצור במקום וכחנות, חוסר שקט ובעיות בריאות. במקרה כזה כדאי שדלת הבית תמוקם באחד מצדדיו ולא בחזיתו. ניתן גם לרכך את הבעיה בעזרת גדר חיה או חומה וכן לפתוח כמה שפחות חלונות חזיתיים".

 

חזור למעלה
חלון בכניסה
אל תמקמו חלון גדול אל מול דלת הכניסה. כפרי: "דלת הכניסה היא מקום ממנו זורם הצ'י אל תוך הבית. אם נמקם חלון סמוך לכניסה, שייאפשר לצ'י להמשיך לזרום – הוא יהפוך לאגרסיבי. לריכוך הצ'י כדאי ליצור מבואה פנימית קטנה ובמקרה שלא ניתן, ראוי לתלות ליד החלון הקיים תמונה נעימה, או מובייל מסתובב בעל צליל נעים שיבלבל את האנרגיה המסתערת".
חזור למעלה
הכניסה לבית
הכניסה לבית, משני צידיה, הפנימית והחיצונית חייבת להיות מסודרת, מטופחת ונקייה. "תיקי בית ספר, מטריות ומעילים לא יכולים להיות זרוקים על הרצפה אלא תלויים במקומם", אומרת המומחית, "ולא רק בגלל האסתטיקה. צי' שנכנס הביתה ופוגש בלגן מכניס לתוך הבית צ'י של אי סדר. במקרה כזה אנחנו נכנסים לבלבול מחשבתי. הבלגן בראש מוביל לחוסר שקט ומתח. פעמים רבות אנשים לא קושרים את הבלגן בכניסה לבית לסדר היום המבולבל שלהם. סדר, ניקיון ואסתטיקה עשויים לפתור חלק גדול מהבעיה".
חזור למעלה
צבע הקירות
אל תצבעו את כל קירות חדרי הילדים בצבעים בוערים כמו כתום, אדום ודומיהם. "חדר שינה אמור להרגיע את הילד שחי בו על ידי יצירת צ'י מכיל ורוגע, לכן כדאי להשתמש בצבעים פסטליים", אומרת כפרי. "הצבעים משפיעים על איכות השינה וההתנהלות במקום. עם זאת", היא מסייגת, "יש לבדוק לעומק מהם צרכי הילד לפני הצביעה - האם אנחנו רוצים להגביר אנרגיה או להרגיע אותה, ורק אז לבחור את הצבע".
חזור למעלה
מיקום שולחן העבודה
אל תניחו את שולחן העבודה מול קיר כשגבכם לחלל. "בפנג שואי אנחנו מתייחסים לבית במושגים של הר ומים", אומרת כפרי, "ההר, שנותן תחושת הגנה הם הקירות, והמים הם החללים. אדם היושב מול מחשב צריך להיות מוגן על ידי הר-קיר ולשבת אליו בגבו, כך ירגיש יותר נח ולא יסבול מתחושה המחייבת אותו להיות דרוך כל הזמן ולהסתכל מי נכנס בדלת שמאחוריו. הדריכות הופכת לעצבנות ועלולה להביא לפגיעות צוואר וגב ולפגיעה בריכוז".

 

העיקרון הזה נכון גם במקומות עבודה. לבוסים חובבי 'אופן ספייס' מזכירה כפרי כי אדם יעבוד טוב יותר כשהר בגבו, ופניו אל הפתח. "מאותה סיבה לא נכון למקם בית על ראש הר כפי שמקובל בישובים חדשים למשל. הבית צריך להיות בנוי במדרון (כפי שבנויים כפרים ערביים בדרך כלל) כך שההר נמצא בגבו ונותן לו תמיכה והגנה, והנוף לפניו".

חזור למעלה
גודל החדרים
הגודל קובע. הצ'י, מסתבר, צריך מרחב ונתקע במקומות קטנים וחשוכים, אבל כשהבית מרובה חלונות, פרוזדורים וחללים גדולים, יהפוך זה לאגרסיבי במיוחד ויביא לחוסר שקט שסופו היפר אקטיביות ותשישות מרובה. "חדרים גדולים מאוד אולי מצטלמים יפה בז'ורנלים", קובעת הפנג שואיסטית, "אבל לא בריאים לעובדים במשרד ובהחלט מפריעים לחיים נינוחים בבית. כדאי להאיר מקומות חשוכים, להקטין חללים גדולים על ידי רהיטים, שטיחים ותאורה נכונה, ולדאוג שלא תהיינה פינות מתות, כאלה שאף אחד לא מגיע אליהן, כיוון שהצ'י נתקע בדיוק שם".
חזור למעלה
מסדרונות בבית
השתדלו לתכנן את הבית עם כמה שפחות מסדרונות מול חדרים. כפרי: "מסדרון שמתעל את הצ'י הופך למסלול תאוצה. ככל שיש יותר כאלה יש יותר צ'י אגרסיבי בבית. אם אין ברירה כדאי "לעגל" את המסדרון על ידי שטיח רך, תמונות, או אפילו טיח במרקם שונה. ניתן להוסיף גם מוביילים נעימים לעין בכניסה לחדר או להוסיף תאורה שיוצרת אשליה של מרחב".
חזור למעלה
מיקום הספה בסלון
אסור שסלון הבית יהיה חסום על ידי גב של ספה. הספות צריכות לנוח בגבן אל הקירות והחדר צריך להיות פתוח ומזמין. כפרי: "גב של ספה יוצר תחושה לא נעימה כאילו האדם אליו באת מפנה אליך את גבו. זאת ועוד: גב לחלל יוצר תחושת אי שקט לעומת הקיר התומך והמרגיע. במילים אחרות - כשאתה נתמך בקיר אתה יודע ששום דבר לא קורה מאחורי גבך".
חזור למעלה
עבודה מהבית
באופן כללי וגורף למדי, ממליצים מומחי הפנג שואי שלא לעבוד מהבית. "עבודה היא אנרגייה יאנגית דינמית פעילה ונמרצת, בעוד הבית הוא דווקא היינג הרגוע והמופנם", מסבירה כפרי.

 

אבל לאלו שכן עובדים מביתם, ממליצה כפרי שלא לעבוד בחדר השינה (שהוא יינג מובהק) ואם אין ברירה – יעיל מאוד לחצוץ בין פינת העבודה והחדר עצמו בפרגוד. "חשוב שסביבת העבודה בבית תהיה בתוך חדר סגור ולא תעמוד לבדה בתוך חלל גדול ופתוח".

חזור למעלה
המטבח
אי של ארונות ומשטח עבודה או לחילופין שולחן במרכז המטבח, יועילו מאוד, כך גם לגבי צבעים שיעשו טוב לעיכול.

 

כפרי: "שולחן במרכז המטבח הוא דבר מבורך כיוון שהוא מהווה מקום כינוס המחזק את ה'ביחד' של בני המשפחה. חשוב לא פחות – צבעי הקירות במטבח: המטבח הוא מקום של אש (תנור, כיריים וכו') לכן צבעי חום, כתום וצהוב שמתאימים למערכת העיכול, הם צבעים נכונים למקום. בניגוד לחדרי השינה, שם צריך הכתום להיות רק בטאץ', הרי שבמטבח כדאי להוסיף דווקא טאץ' של כחול, נגיעת צבע קלה ש'תקרר' את האש".

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטבח. לכו על חום, לעיכול טוב יותר
צילום: דודו בכר
ספה. תצמידו לקיר
צילום: דודו בכר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים