שתף קטע נבחר

הפנים שלא תראו בכנסת ה-17

ח"כים ותיקים כמו עוזי לנדאו, ישראל כץ, שאול יהלום, אבשלום וילן ואברהם פורז - ייאלצו בעקבות תוצאות הבחירות להיפרד מהכנסת. שלום או אולי להתראות?

הבחירות לכנסת ה-17 סיפקו לא מעט הפתעות, ומספר המנדטים הנמוך שקיבלו כמה מהמפלגות השאירו לא מעט ח"כים מוכרים מחוץ למשכן. קבלו את הח"כים שהפכו בלילה סוער אחד לח"כים לשעבר:

 

הליכוד: התרסקות הליכוד וצניחתה למפלגה החמישית בגודלה עם 11 מנדטים בלבד, מאלצת כמה מחבריה הבולטים ללכת הביתה.  

 

עוזי לנדאו - תושב רעננה בן 63 ואב לשלושה. נבחר לראשונה לכנסת כחבר מטעם הליכוד בשנת 1984.

 

בשנת 2003 מונה לשר ללא תיק במשרד ראש הממשלה. באותה שנה, כאשר הציג ראש הממשלה אריאל שרון את תוכנית ההתנתקות, חבר לנדאו לחברי כנסת נוספים מסיעת הליכוד שהתנגדו לה, ונמנה עם ראשי קבוצת המורדים. לאחר שהצביע נגד התוכנית בכנסת, החליט שרון לפטר אותו מהממשלה, ב-26 באוקטובר 2004. 

 

לאחר פרישתו של שרון מהליכוד, התמודד על ראשות המפלגה בתקווה לזכות בקולות מתנגדי ההתנתקות. לבסוף, הסיר את מועמדותו והכריז על תמיכה בבנימין נתניהו כיושב ראש המפלגה.

 

בכנסת ה-16 שימש חבר בוועדת החוץ והביטחון וחבר בוועדת הפנים ואיכות הסביבה. בכנסת ה-15 היה יושב ראש הוועדה לביקורת המדינה ואילו בכנסת ה-14 כיהן כיושב ראש ועדת החוץ והביטחון.

  

הוא גם שימש כשר לביטחון פנים בכנסת ה-15, בין השנים 2001 ל-2003. בתקופת כהונתו נאלצה המשטרה להתמודד עם פיגועי טרור, במסגרת אינתיפדת אל אקצה.

 

ישראל כץ - בן 51, ממושב כפר אחים. אב לשניים וחקלאי במקצועו. נבחר לראשונה לכנסת ב-1998.

 

כץ מונה בפברואר 2003 לשר החקלאות, וכיהן בתפקיד עד ה-14 בינואר השנה - אז פרשו חברי סיעתו מהממשלה. במקביל, שימש נשיא ועידת הליכוד.

 

הוא התמודד על ראשות הליכוד, אך זכה לאחוזי תמיכה בודדים. בכנסת ה-15 שימש בין היתר חבר בוועדות הכנסת, הכספים, החוץ והביטחון וחוקה, חוק ומשפט.

המפד"ל: גם החבירה לאיחוד הלאומי לא הצליחה להזניק את המנדטים של גוש הימין. המפד"ל, שבכנסת ה-16 מנתה שישה חברים, הצליחה בבחירות לכנסת ה-17 לקבל תשעה מנדטים בלבד עם האיחוד הלאומי, כאשר רק שלושה מהם חברים במפד"ל.

 

שאול יהלום - בן 59, תושב אלקנה ואב לארבעה. שימש שר התחבורה בכנסת ה-14, מחודש פברואר 1998. בכנסת ה-15 היה סגן שר החינוך, למשך פחות משנה.

 

ברוב כהונתה של הכנסת ה-16 היה יושב ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. כיהן גם כחבר ועדת הכנסת, וועדת החוץ והביטחון.

 

ביולי 2005, לקראת פגרת הקיץ של הכנסת, פורסמו נתונים על החקיקה שיזמו חברי הכנסת השונים. יהלום זכה למקום בולט ברשימה, ואף נבחר על ידי תא הכתבים של הכנסת כמצטיין, בעיקר בעקבות חוק הנגישות לנכים (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות) שיזם, וחוק כתוביות ושפת סימנים בשידורי הטלוויזיה.

 

בחודש פברואר האחרון דורג על ידי המועצה לשלום הילד במקום הראשון מבין חברי הכנסת, בפעילות פרלמנטרית למען הילד.

 

מרצ: למרות שהסקרים לא ניבאו התחזקות למפלגת השמאל, ארבעת המנדטים הבודדים שקיבלה מרצ עוררו אכזבה במפלגה, וגם ביקורת על היושב ראש, יוסי ביילין. זאת, בעיקר נוכח עלייתה המפתיעה של מפלגת הגימלאים. 

 

אבשלום (אבו) וילן - תושב קיבוץ נגבה בן 55 ואב לשניים. חקלאי וכלכלן במקצועו. נבחר לכנסת לראשונה ב-1999 מטעם מרצ. בכנסת ה-16 שימש וילן יושב ראש ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האלימות בספורט. חבר בוועדות הכלכלה, החינוך התרבות והספורט, קידום מעמד האישה.

 

בשנת 1978 היה אחד ממייסדי תנועת "שלום עכשיו" ונבחר בשנת 1990 למזכ"ל מפ"ם. בשנים 1993-1996 כיהן כשליח השומר הצעיר והקיבוץ הארצי לצפון אמריקה וב-1996 נבחר למזכיר הקיבוץ הארצי.

 

חץ: העובדה שסיעת חץ של אברהם פורז לא עברה את אחוז החסימה, לא עוררה הרמת גבות או זעזועים במערכת הפוליטית. עם זאת, המשמעות המרכזית של התוצאות היא שכנסת ישראל נפרדת מאחד מחברי הכנסת הבולטים שכיהנו בה.

 

אברהם פורז - בן 56 מתל אביב ואב לשניים. עורך דין במקצועו. חבר כנסת משנת 1988.

 

פורז שימש שר הפנים בכנסת ה-16, עד דצמבר 2004. היה יושב ראש ועדת החינוך, התרבות והספורט, חבר בוועדות הכלכלה, הפנים ואיכות הסביבה וועדת הכנסת.

 

פורז היה ממקימי מפלגת שינוי ב-1974, לצד אמנון רובינשטיין. ב-1983 נבחר מטעם שינוי כחבר במועצת העיר תל אביב, ועמד בראש מינהלת ההקמה של הערוץ השני.

 

בשנת 2003 התמנה פורז לשר הפנים, והתמודד בעיקר עם המשבר הכלכלי החמור ברשויות המקומיות. כשר פנים עמד מול ביקורת קשה, לאחר שתוכניות ההבראה שרצה ליישם ברשויות גררו עיכוב של חודשים בתשלום משכורות העובדים.

 

בדצמבר 2004 פוטרו מהממשלה שרי שינוי, ובהם גם פורז, בעקבות הצבעתם נגד תקציב המדינה. בחודש ינואר האחרון הפסיד את המקום השני ברשימת שינוי למועמד הצעיר, רון לוינטל, ובתגובה החליט לפרוש משינוי. בליווי כמה מחברי הכנסת של שינוי הקים את סיעת חץ, שכמו שינוי - לא עברה את אחוז החסימה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עוזי לנדאו
צילום: ירון ברנר
צילום: צפריר אביוב
ישראל כץ
צילום: צפריר אביוב
צילום: עופר עמרם
שאול יהלום
צילום: עופר עמרם
צילום: גבי מנשה
אבשלום וילן
צילום: גבי מנשה
צילום: אלי אלגרט
אברהם פורז
צילום: אלי אלגרט
מומלצים