שתף קטע נבחר

התגלתה "החוליה החסרה" בהתפתחות החיים מחוץ למים

חוקרי מאובנים גילו שרידי מאובן של דג בן 375 מיליון שנה, שנמצא בשלבי המעבר מחיים במים לחיים על פני הקרקע. התגלית הנדירה עשויה לשפוך אור על אחת התקופות הבלתי-מוכרות בהיסטוריה של התפתחות החיים

חוקרי מאובנים גילו שרידי מאובן של דג בן 375 מיליון שנה, "Tiktaalik roseae", שעשוי לגשר על פער ידע קריטי בהיסטוריה ההתפתחותית של יצורים בעלי ארבע רגליים בכדור-הארץ. לדברי החוקרים, ייתכן וזו "החוליה החסרה" באחד מהשלבים החשובים בהתפתחות החיים מחוץ למים והמעבר לחיים באדמה. המאפיינים הבולטים בדג המאובן הם - התחלות של שלד באיזור הכתפיים, מפרקים וזרועות, המהווים סימן לתנועה עתידית אפשרית באדמה.

 

  • רוצים לדעת עוד על חקר המאובנים?  לחצו כאן  (אנציקלופדיה ynet)

 


המאובן שהתגלה - ושחזור מודרני (צילום: רויטרס)

 

שרידי המאובן שהתגלו שייכים לדג, שגילו מוערך בכ-375 מיליון שנה. נראה שהדג נמצא בעיצומו של מעבר אבולוציוני לחיים על פני האדמה. התגלית שופכת אור חדש על אחת הטרנספורמציות הגדולות ביותר בהיסטוריה של החיים על פני כדור הארץ, ומהווה נקודת מפנה בחקר המעבר של אורגניזמים מהחיים בים לחיים על פני הקרקע.

 

למדע ידוע מזה שנים רבות כי הדגים התפתחו ליצורי אדמה בעלי ארבע רגליים ועמוד שדרה לפני יותר מ-365 מיליון שנה, אך עד כה, היו ברשות המדע מעט מאוד עדויות מאובנים המתעדות כיצד התהליך התרחש. הממצאים החדשים מראים בבירור כי לדג העתיק יש דמיון חזותי רב יותר ליצור השוכן באדמה, מאשר לשאר מאובני הדגים שנמצאו עד כה "מתקופת המעבר" וחוקרים משערים כי היצור ערך ביקורים חטופים מחוץ למים.

 

"זה בהחלט מערפל את ההבחנה בין דגים לבעלי חיים החיים על האדמה", אמר ניל שובין, חוקר מאובנים שהשתתף בצוות התגלית מאוניברסיטת שיקגו.

 

מומחים ציינו כי זו תגלית נדירה במיוחד, שנשתמרה במצב מצויין ועם מבנה שלד שלם. הדבר חושף מידע חדש ומשמעותי בנוגע לחקר השאלה כיצד התרחשה האבולוציה מהמים ליבשה. התגלית מורכבת ממספר דוגמאות הנעות בגדלים של 121 ס"מ ועד 274 ס"מ שנמצאו באיים צפונית לקנדה. לפני כ-375 מיליון שנה, היצורים נראו כמו הכלאה בין דגים לתנין, בילו את מרבית הזמן במים הרדודים וניזונו מבשר.

 

"למרות שהיצורים העתיקים חיו בעיקר במים, העובדה שבסנפירים הקדמיים שלהם היו עצמות המותאמות לכתף, זרוע עליונה, מרפק, זרוע קידמית וגירסה פרימיטיבית לפרק כף היד", אומר שובין. "כך יתכן שבעזרת הזרוע,  הדג התרומם לגדות הנהר ויתכן שאפילו זחל בין בולי עץ בביצות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האם זו החוליה החסרה? מדענים סבורים שכן
צילום: רויטרס
המאובן הנדיר שהתגלה
צילום: איי פי
מומלצים