שתף קטע נבחר

חמאס לאירופה: "אל תפסיקו המימון"

עוד מכה לקופתה המדולדלת של הרשות: לאחר שבארה"ב עבר חוק האוסר על סיוע כלכלי לרשות,גם באיחוד האירופי מתכננים להפסיק את הסיוע שבעזרתו שילמה הרשות משכורות. פקיד בריטי בכיר אמר כי ההודעה הרשמית על הפסקת הסיוע תבוא ביום שני. חמאס הזדרז להגיב: "זהו עונש קולקטיבי, ולא יעזור ליציבות באזור". ובתוך כך: דיווחים כי החמאס שוקל להסכים לפתרון של "שתי מדינות לשני עמים", שמשמעותו הכרה במדינת ישראל

הנציבות האירופית אישרה היום (ו') את הדיווחים על כך שהאיחוד משעה את כל התשלומים לרשות הפלסטינית, בשל סירובה להכיר בישראל ולוותר על אלימות. "בינתיים איננו מעבירים כל כספים עבור הרשות", אמרה דוברת הנציבות. פקיד בריטי בכיר אמר כי ביום שני תודיע הנציבות על מדיניותה באופן רשמי.

 

חמאס הזדרז להגיב, וקרא לאירופה לא להשעות את הסיוע. "זהו עונש קולקטיבי לפלסטינים", טענה החמאס בתגובתה, "אנו קוראים לאירופה לאמץ את שפת הדיאלוג ולא להציב תנאים מוקדמים. הצבת תנאים מוקדמים לא עוזרת ליציבות האזור", נאמר בתגובת החמאס.

 

היום הודיע שר החוץ הפלסטיני מטעם חמאס, מחמוד א-זהאר, כי הוא יוצא לביקור במדינות מוסלמיות במזרח התיכון ובדרום מזרח אסיה בניסיון 

לגייס כספים עבור הרשות. א-זהאר צפוי לבקר בלבנון, בסוריה, בירדן, במדינות המפרץ ולאחר מכן ימשיך לאינדונזיה ולמלזיה.

 

לדברי דיפלומטים, השעיית הסיוע האירופי כוללת את כל העזרה הישירה לממשלה הפלסטינית ותשלום משכורות של אנשי הרשות במימון אירופי באמצעות הבנק העולמי, אבל לא תכלול השעייה של העזרה ההומניטרית הניתנת באמצעות ארגונים בינלאומיים וארגונים לא-ממשלתיים.

 

הפקיד הוסיף עוד, כי בישיבתם החודשית של שרי החוץ של האיחוד בלוקסמבורג ביום שני, הם צפויים לאשר את השעיית הסיוע. לדבריו, האיחוד לא "יטרוק את הדלת" בפניה של הממשלה הפלסטינית, אלא ישאיר אותה פתוחה "בתקווה שאנשיה ישנו את עמדותיהם".

 

החמאס מוכן לרכך את עמדותיו?

 

גורם פלסטיני אמר הבוקר לסוכנות איי. פי. כי תנועת החמאס שוקלת להסכים לפתרון של "שתי מדינות לשני עמים", שמשמעותו הכרה במדינת ישראל. לדבריו, ראש הממשלה הפלסטיני הנייה יציג בפגישתו היום בערב עם יו"ר הרשות אבו מאזן.

 

הגורם אמר כי חמאס מוכן לרכך את עמדתו בגלל הלחץ הבינלאומי, שדירדר את מצבה הכלכלי של הרשות הפלסטינית. בתמורה החמאס ידרוש מאבו מאזן שיעניק לארגון את "זכויותיו החוקתיות", ולא ישלול ממנו את השליטה במנגנוני הביטחון של הרשות. 

 

בכירים בחמאס אמרו ל-ynet, כי התנועה אינה משנה את עמדותיה האסטרטגיות ואינה מתכוונת לוותר על עקרונותיה ההיסטוריים ועל זכויות העם הפלסטיני על כל פלסטין, כולל זכות השיבה. יחד עם זאת, אמרו אותם מקורות כי "ממשלת החמאס הודיעה מהרגע הראשון כי היא תתייחס להסכמים החתומים בין הצדדים ולמציאות הקיימת בצורה מאוד ריאלית, מבלי לוותר על העמדות והזכויות ההיסטוריות".

 

א-זהאר: "כשקיבלנו את ישראל בנו חומה"

 

ואולם, אנשי הממשלה הפלסטינית החדשה לא ממהרים לנטוש את עמדותיהם המסורתיות. בראיון שפורסם הבוקר ב"טיימס" הלונדוני אמר שר החוץ של החמאס, מחמוד א-זהאר, כי "הלחץ הבינלאומי הוא לא בינלאומי, הוא אמריקני. הוא אינו משרת את מטרת העם הפלסטיני ובו בזמן אינו משרת אינטרסים של הנוכחות האמריקנית באזור, הרשמית והלא רשמית".

 

א-זהאר תקף גם את קודמיו בתפקיד, הממשלה הפלסטינית של הפתח, באומרו כי "הממשל הקודם שלנו קיבל את ישראל בגבולות 1967. ומה קרה? החרמה של השטחים סביב ירושלים. נבנתה חומה 'מלוכלכת' שיצרה אפלייה גזעית". הוא הוסיף כי אין לשלול את הפתרון של שתי מדינות לשני עמים ויש לקיים ברשות משאל עם בנושא.

 

במוקד הישיבה הראשונה של ממשלת חמאס שלשום עמד המשבר הכלכלי. ראש הממשלה הנייה אמר כי "הקופה הפלסטינית ריקה ולא ברור כיצד תשלם הממשלה הפלסטינית את המשכורות ל-140 אלף פקידי הרשות". הוא הוסיף כי "הסיוע הכספי, שהובטח לרשות בפסגת המדינות הערביות בשבוע שעבר, אינו מספיק".

 

אם אמנם תחליט אירופה להשעות את הסיוע, היא תצטרף בכך לארה"ב: אמש אושר בוועדת החוץ של בית הנבחרים האמריקני "החוק הפלסטיני נגד טרור 2006", הקובע כי כספי משלם המיסים לא יגיעו ל"רשות הנשלטת על-ידי ארגון טרור". החוק שאושר ברוב של 36 תומכים מול 2 מתנגדים אוסר על ארה"ב לקיים מגע ולהעניק סיוע כלכלי שאינו עזרה הומניטרית לרשות הפלסטינית. עובדי הממשל לא יוכלו לנהל מגעים עם נציגי החמאס והוטלו הגבלות חמורות על כניסת ותנועת נציגי הרשות בארה"ב.

 

הבנק העולמי התריע בעבר כי כלכלת המשק הפלסטיני "תיהרס ותשקע במיתון עמוק" אם אכן יופסק הסיוע הכספי לרשות ממדינות העולם המערבי, וישראל תטיל הגבלות עוד יותר מחמירות על תנועת הפלסטינים.

 

מומחי הבנק העולמי תיארו את התרחיש הגרוע ביותר: ההכנסה האישית תצנח ב-30% השנה; עד 2008 יחיו 75% מהאוכלוסייה מתחת לקו העוני; הרשות הפלסטינית עלולה להגיע עד לסף התמוטטות מוחלטת - ומצב זה, מלבד משמעויותיו הפוליטיות, ישפיע לרעה על הכלכה מכיוון שהרשות הינה המעסיק הגדול ביותר בגדה המערבית ובחבל עזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
א-זהאר. יוצא לגייס כספים
צילום: רויטרס
מומלצים