שתף קטע נבחר

"נשק גרעיני יהפוך את איראן למעצמה באזור"

אלוף משנה (במיל') שמעון בוירסקי מעריך שאיראן תהפוך למדינה יותר חזקה מישראל. לדבריו, ייתכן שכעת תתפתח תופעה של מירוץ חימוש בין מדינות ערב שלא יירצו להישאר מאחור. הוא סבור שאיראן מפתחת נשק גרעיני לא בכדי להחריב את ישראל, אלא כדי להשיג נשק הרתעתי שיוכל להגן על המשטר כלפי מי שינסה לפגוע בו מבחוץ. גורם ישראלי אחר המעורה בנושא אמר שמדובר בהישג טכנולוגי

"נשק גרעיני בידי איראן יהפוך אותה למעצמה מספר 1 במזה"ת". כך העריך אמש (יום ג') אלוף משנה (במיל') שמעון בוירסקי, לשעבר ראש זירת איראן ועיראק באמ"ן, בשיחה עם ynet בעקבות דבריו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד. לדבריו, "לאיראן תהיה יכולת כלכלית בדמות הנפט, אוכלוסיה עצומה של כ-75 מיליון נפש, נשק גרעיני ומשטר פונדמנטליסטי שיירצה להפיץ את המהפכה שלו, הוא יחוש חופשי הרבה יותר מאשר ישראל".

  

לכאורה, נראה שהסכנה האמיתית של נשק גרעיני בידי משטר האייטולות באיראן, פירושו שיגור פצצה מיידית לעבר אזור המרכז בישראל. אולם לא כולם בישראל רואים את האיום האיראני כסכנה המיידית. גורמים רבים במערכת הביטחון אמרו פעמים רבות שהסכנה האמיתית תהיה תחת ה"מטריה" של הנשק הגרעיני. כלומר שבעלי בריתם של האיראנים, כמו החיזבאללה, יפעלו ביתר חופשיות לצורך פיגועי טרור, למשל, מול יעדים נבחרים במזרח התיכון ובעולם, דבר שיערער את המצב באזור.

 

תופעה נוספת שעליה יש לתת את הדעת, היא הסכנה להכנסת האזור למירוץ חימוש גרעיני, בראשותן של סעודיה ומצרים, שלא יירצו לאבד את מעמדן לטובת האייטולות באיראן. בוירסקי בהחלט מסכים לטענה הזו. "בניגוד לאלו שצועקים, אני סבור שאיראן מפתחת נשק גרעיני לא בכדי להחריב את ישראל אלא כדי להשיג נשק הרתעתי שיוכל להגן על המשטר כלפי מי שינסה לפגוע בו מבחוץ. עם אויבים מבית הם כבר יודעים להתמודד".

 

לדברי בוירסקי, המודל המועדף על האייטולות הוא המודל של פיונג-יאנג. "הם רואים שהעולם מטפל בצפון קוריאה בכפות של משי וזו המטרה שלהם".

 

הנפגעות: המדינות הערביות

 

"נשק גרעיני בהחלט יאיים על ההגמוניה המצרית באזור, על מעמדה של סעודיה, הוא יסכן את כווית ואולי אפילו יזעזע את עיראק שהיא אמנם שיעית, אך ערבית ולא פרסית. אין ספק שתחת הנשק הזה סוכני ההשפעה האיראנים יחושו חופשיים הרבה יותר. כבר ראינו את יכולתם במגוון פיגועים שהם ביצעו במטרות נבחרות באזור. בהחלט ישנה אפשרות שהאזור ייכנס למירוץ חימוש, אולם סביר להניח שהמדינות ימתינו קודם כל כדי לראות כיצד תנהג הקהילייה הבינלאומית".

 

האם יש משמעות למועד ההכרזה של איראן? בוירסקי מצידו לא נפל מהכיסא כששמע את אחמדי-נג'אד. "ראש אמ"ן הקודם, האלוף זאבי-פרקש, אמר במספר ראיונות שהאיראנים יגיעו לנקודת האל-חזור בחודש מרס, וייתכן שזו הנקודה. פרט לכך, בהחלט ייתכן שהדברים נאמרו כתגובה לפרסומים בתחילת השבוע שארה"ב מתכוונת לתקוף את איראן. אין לי ספק שהאמריקנים אכן מכינים מתקפה, אך לדעתי הנשיא בוש ינסה קודם למצות את התהליכים המדיניים ובהחלט ייתכן שההצהרות הללו יעזרו לו. ככלל, קשה לי לראות תקיפה באיראן כל עוד הצבא האמריקני מדשדש בעיראק. לדעתי, הנשיא, שמסיים את כהונתו ב-2008, לא יירצה להצטייר כמי שהטביע את צבאו ולכן קשה לי לראות אותו יוצא למתקפה חדשה".

 

"הישג טכנולוגי לאיראן"

 

כבר משלשום בבוקר החלו לזרום הדיווחים לפיהם נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, צפוי להודיע שארצו הצליחה להעשיר 3.5 אחוזים אורניום. מה משמעותה של התפתחות הזו? "אם הצהרותיו של אחמדי-נג'אד נכונות, מדובר בהישג טכנולוגי. אמנם, העשרה של 3.5 אחוזים אינה מספיקה לצרכים צבאיים, אלא דרושה העשרה ברמה של 90 אחוזים. אולם מבחינה טכנולוגית – הדרך מאפס ל-3.5 ארוכה יותר מאשר מ-3.5 ל-90, אמר ל-ynet גורם ישראלי אחר המעורה בנושא. לדבריו, "הדבר החשוב הוא שהאיראנים אמרו שהם הצליחו להשיג את היכולת הטכנולוגית להעשיר אורניום. עכשיו זה רק עניין של זמן עד שהם יגיעו לכמות הנחוצה של אורניום ברמה הדרושה".

 

לדבריו, ההישג האיראני מקדים במעט את ההערכות של רוב ארגוני המודיעין. "עדיין יכולות להיות תקלות בדרך של האיראנים, אולם עדיין מדובר בהתקדמות מסוימת בלוח הזמנים. יש לנו סיבה לדאגה מהתהליך, בשל העובדה שההתקדמות מקצרת מאד את הדרך של איראן, מרגע שהיא תחליט לצפצף על כל ההסכמים הבינלאומיים ולהעשיר אורניום לצרכים צבאיים".

 

איראן טענה בעבר שהיא זקוקה לטכנולוגיה הגרעינית למטרות אזרחיות. אמנם גם לצרכים אזרחיים יש צורך באורניום מועשר לצורך דלק גרעיני, אך נראה שלאיראן לא יהיה פשוט לנמק זאת בכך. זאת, בשל העובדה שרוסיה התחייבה לספק דלק גרעיני מועשר לצרכים אזרחיים לכל אורך חייו של הכור בבושהר, ומכאן שהיא איננה זקוקה ליכולת זו לכור, ובמקביל בנייתם של כורים אחרים לא נראית באופק.

 

"בפועל אין הצדקה להעשרה לצרכים אמיתיים של אנרגיה", הוא אמר. בנוסף, בישראל טוענים שאיראן לא תהיה מסוגלת לייצר בעצמה מספיק דלק גרעיני מועשר לכורים גרעיניים אזרחיים בשל מחסור במשאבים, אבל היא צריכה הרבה פחות חומר גרעיני בשביל לייצר פצצות ולכן היא תוכל לעשות זאת.  מכאן, שהיכולת להעשיר אורניום איננה רלבנטית לייצור דלק גרעיני למי שאין אספקה סדירה של אורניום, אבל היא נחוצה מאוד למי שרוצה לייצר פצצה. "קשה מאוד להצדיק מסיבות כלכליות את ההשקעה שדרושה לכך, בהנחה שאין לה מספיק אורניום כדי להיות עצמאית לגמרי בתחום הזה גם בעתיד. ההסבר האזרחי הוא הסבר קצת צולע. ההצדקה הכלכלית של זה לא סבירה אבל ההיגיון הצבאי של זה הוא הרבה יותר ברור", אמר הגורם הישראלי.

 

ומה באשר ללוחות הזמנים לייצור עצמאי של פצצות? לדברי אותו גורם, עוד מוקדם לקבוע שמדובר עדיין בשלב של מחקר ופיתוח. אולם למרות זאת, ההנחה היא שמדובר בתקופת זמן של כשלוש שנים, אם האיראנים לא ייתקלו בהפרעה בלתי צפויה.

פורסם לראשונה 11/04/2006 23:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הכור בבושהר
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
הישג איראני. אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים