שתף קטע נבחר

בצל הפיגוע: הח"כים נשבעו אמונים לכנסת ה-17

ראש הממשלה אהוד אולמרט הבהיר: "אם ניתן למרצחים האלה לפגוע בחגיגה הדמוקרטית, הרי שניתן להם ניצחון נוסף". שמעון פרס אמר כי "זמנו של הטרור אינו נצחי והמשא ומתן לא יאחר להגיע". הנשיא קצב קרא לח"כים "להתייחס במלוא תשומת הלב לשיעור הגדול של ההימנעות מהצבעה בבחירות והתמיכה הגדולה שקיבלה סיעת הגימלאים". ח"כ אלי ישי העדיף לוותר על הטקס ולבקר פצועים באיכילוב

בצל פיגוע התופת בדרום תל-אביב, התקיים היום (ב') במשכן טקס השבעת הכנסת ה-17. כסאו של אריאל שרון נותר ריק במהלך הטקס.

 

הנשיא, משה קצב, פתח את הטקס בתנחומים למשפחות השכולות ובאיחולי החלמה לפצועים. "אירע פיגוע טרור קשה בעיצומו של חג הפסח, והמחבלים הפלסטינים הצליחו לבצע את זממם לאחר ניסיונות רבים שנמשכו זמן רב, שנמנעו, תודה לאל, על ידי כוחות הביטחון", אמר הנשיא.

 

ההשבעה בכנסת (צילום וידאו: ירון ברנר וערוץ הכנסת)

 

הוא הוסיף: "אני קורא לכם לשאת בחרדת קודש את השליחות שהעם הטיל עליכם. להגן על ערכי הדמוקרקטיה ולהיות פה נאמן ומסור וטהור לשולחיכם. התייחסו במלוא תשומת הלב למסרים שהעם העביר אליכם ביום הבחירות ובכלל זה, השיעור הגדול של ההימנעות מהצבעה והתמיכה הגדולה שקיבלה סיעת הגימלאים מאזרחי ישראל".

 

לדבריו, "אנו עומדים בפני הכרעות, מן החשובות ביותר בתולדות המדינה. עלינו להחליט על אופן ההכרעה בסוגיות קיומיות כמו גבולות המדינה. יש לאזרחים הזכות להתנגד להחלטות הכנסת והממשלה אולם על המתנגדים לנהל את המאבק רק בדרכים חוקיות ולגיטימיות".

 

ההכנות להשבעה בכנסת, עוד בטרם נודע על הפיגוע (צילום: ירון ברנר) 

 

הנשיא אמר עוד כי "עלינו לעמוד מלוכדים מול האתגרים הקשים במאבק להשגת שלום וביטחון במאבק לקביעת גבולות הקבע. לקו הגבול המזרחי יש אכן משמעות קיומית. עלינו לקבוע בהסכמה לאומית את מפת האינטרסים הלאומיים הביטחוניים החיוניים של העם בישראל".

 

קצב התייחס גם למעמדם של ערביי ישראל ואמר: "זכויותיהם של ערביי ישראל אינן מותנות במילוי החובות ממש כפי שמילוי החובות אינו תלוי בקבלת הזכויות. אני מתנגד לשלילת אזרחותם של אזרחי ישראל על רקע של דת, לאום וגזע או משיקולים פוליטיים".

 

פרס: זמנו של הטרור אינו נצחי

 

ח"כ שמעון פרס בחר בנאומו להזכיר את "אריאל שרון, שהכרעותיו האמיצות ומדיניותו הנחושה, זיכו אותו ואותנו באהדה עצומה בלב אזרחי המדינה, ובהוקרה בינלאומית נרחבת. אין ספק כי אריאל שרון קנה מקום של כבוד בהיסטוריה של מדינת ישראל הן כלוחם וכמצביא והן כמדינאי וכמנהיג לאומי. חסרונו בכנסת זו בולט ומכאיב וכולנו תפילה להחלמתו".

 


אולמרט ופרץ לאחר ההשבעה (צילום: גיל יוחנן)

 

הוא אמר כי "הרכבה של כנסת זו משקף את נכונותם של אזרחי ישראל, ברובם הגדול, להגיע לפתרון בדרך של פשרה הוגנת. הכרה במציאות היא נקודת המוצא להסדר מדיני. על ההנהגות בשני הצדדים מוטלת החובה ההיסטורית לתרגם את ההכרה המשותפת בכורח של שתי מדינות לשני עמים בהסכמי שלום".

 

לדבריו, "תוצאות הבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית פגמו בסיכויים להשיג שלום בזמן הקרוב. ספק אם ממשלת החמאס בכלל תוכל לשלוט. היא שוללת את זכות קיומה של ישראל ואיך ייתכן מגע עם ממשלה שאותה היא רוצה להשמיד? היא אינה מכירה בהסכמים שנחתמו - מה הטעם לחתום איתה על הסכמים נוספים? היא אינה מקבלת את מפת הדרכים שעוצבה על דעת רוב מדינות העולם אך מי יקבל את מפת הסימטאות שלה? היא מבקשת סיוע כלכלי אך מי ישלם עבור שלילת שלום וחיוב אלימות?

 

"זמנו של הטרור אינו נצחי והמשא ומתן לא יאחר להגיע ואנחנו נוכל להגיע להסכם בין שני הצדדדים. אלטרנטיבה לכך היא מהלך חד צדדי.... הטרור הוא האויב של שני העמים, שלנו ושל הפלסטיני. המוסר היהודי מחייב אותנו גם בשעה שאנחנו מתמודדים עם טרור רצחני, לא להיות ערלי לב לסבלה של האוכלוסיה... הכנסת לא צריכה לשקוט עד שכל האזרחים הערבים יחושו את השיוויון המגיע להם.

 

בהתייחסו לבחירות אמר פרס כי "אם יש מסר אחד, צלול ורם, הזועק מהצבעת הבוחר הרי הוא התביעה לעצור את הסחף לעבר דארוויניזם חברתי ולחזור אל יסודות האחווה והסולידריות והאחריות וההדדיות הגלומים בכלל שקבע כאן את דמותנו: ישראל ערבים זה לזה".

 

הוא הוסיף כי "משימתה הראשונה במעלה של כנסת זו היא לשנות כיוון גם במחיר כלכלי מסוים ולפעול ליתר צדק חברתי, לשיוויון הזדמנויות לכל ילדה וילד, לזכותו של העובד לשכר הוגן, למילוי חובתה של המדינה לדאוג לרווחת הקשיש ולמרפא החולה.

 

"אני נכלם לנוכח תופעות מבעיתות של סחר בנשים, יחס שפל נגד עובדים זרים. האפליה היא ההפך הגמור של מורשת ישראל. אנחנו, שהיינו קורבן לגזענות, חייבים לשרש תופעות כאלה מקרבנו".

 

אולמרט: לא ניתן לפגוע בחגיגה הדמוקרטית

 

זמן קצר לפני תחילת הטקס, דיבר ראש הממשלה אהוד אולמרט בישיבת סיעת קדימה, בה הבהיר: "לא ניתן למרצחים האלה לפגוע בחגיגה הדמוקרטית של מדינת ישראל. אם ניתן למרצחים האלה לפגוע בחגיגה הדמוקרטית, הרי שניתן להם ניצחון נוסף".

 

לדברי אולמרט, "התכוננו לפתוח את ישיבת הכנסת הראשונה במצב רוח קצת שונה. זהו אירוע קשה מאוד ואני רוצה לשלוח מכאן ברכת החלמה מהירה לכל הפצועים שמאושפזים בבתי החולים ואת תנחומינו למשפחות הקורבנות".

 

עוד אמר ראש הממשלה כי "כמובן שזהו אירוע שעלול היה לקרות, כי אנחנו יודעים שארגוני הטרור ממשיכים כל העת לחפש הזדמנויות לבצע פיגועים ברחבי מדינת ישראל. כוחות הביטחון מסכלים ניסיונות כאלה מדי יום ויש לנו לא מעט התרעות.

 

"גורמי הביטחון פרוסים ופזורים בכל פינה ובכל מקום אבל אנחנו גם יודעים שאין אפשרות בכל הנסיבות ובכל המקרים למנוע אירועים מן הסוג הזה. לצערנו, ארוע כזה קרה דווקא היום, אולי בכוונה (בגלל פסח) ואנחנו נדע באיזו דרך ומתי להגיב". לאחר הישיבה נועד אולמרט עם ציפי לבני ביחידות.

 

עם זאת, יש גם מי שבחר לא לקחת חלק בחגיגות. חבר הכנסת אלי ישי (ש"ס) הודיע כי לא יגיע לכנסת וכי במקום זאת, בכוונתו לבקר את פצועי הפיגוע באיכילוב. ישי קרא לביטול טקס ההשבעה ואמר כי "לא מדובר בזמן חגיגות".

 

הפרופסור מנחם בן-ששון, ח"כ מיועד מקדימה, פנה להנהלת סיעת קדימה בבקשה שזו תבקש מהנהלת הכנסת בדחיפות לעצב מחדש את טקס ההשבעה של הח"כים החדשים - זאת בציפייה שביטויים של שמחה יוצנעו בעת הזאת.

 

על כך אמר פרס כי אין צורך לשנות את אופי טקס ההשבעה. לדבריו, "הדמוקרטיה הישראלית אף פעם לא נסוגה בפיגועים וגם לא במלחמות. הדמוקרטיה הישראלית צריכה להמשיך לפעול כסדרה".


פורסם לראשונה 17/04/2006 16:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אולמרט בטקס. "לא ניתן לפגוע בדמוקרטיה"
צילום: גיל יוחנן
קצב. "ללמוד מהתמיכה בגמלאים"
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
פרס. "חסרונו של שרון מכאיב"
צילום: ירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
מופז, לבני ודיכטר בטקס
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
"הצנע לכת". בן ששון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים