המבקר: מסבים קרקע מתעשייה למסחר בחסות המינהל
רבים מהיזמים, להם הוקצתה קרקע המיועדת לתעשייה באזורי פיתוח, מסבים את הקרקע למטרות מסחר. המבקר: "היעדר הפיקוח של המינהל על השימוש בקרקע, והקלות שבה הוא נאות להאריך את תקופת הפיתוח יוצרים תמריץ לשימוש בקרקע המדינה שלא למטרה שלשמה הוקצתה"
במסגרת פיתוח ועידוד אזורי העדיפות הלאומית מעניקה המדינה הטבות בהיקף של מיליוני שקלים ליזמים המקימים תעשייה ומייצרים מקומות עבודה. אולם מתברר כי רבים מהיזמים, להם הוקצתה קרקע המיועדת לתעשייה, מסבים את הקרקע למטרות מסחר בניגוד לייעודה ובכך מעלים את שוויה של הקרקע וגורפים לכיסם הטבות בשווי מאות מיליוני שקלים.
מבקר המדינה מותח ביקורת חריפה על התנהלות מינהל מקרקעי ישראל בהקשר זה. בין היתר כותב המבקר בדו"ח: "האפשרות להשתמש בקרקע למטרה שונה ממטרת ההקצאה בלי שהדבר יוודע למינהל, השיעור הנמוך של דמי ההיתר שגובה המינהל בעבור הסבת השימוש בקרקע מתעשייתי למסחרי, לעומת התשלום שהוא דורש בגין קרקע שיועדה מראש למסחר, היעדר הפיקוח של המינהל על השימוש בקרקע, והקלות שבה הוא נאות להאריך את תקופת הפיתוח, שבמהלכה על היזם לסיים את הבנייה - כל אלה יוצרים תמריץ לשימוש בקרקע המדינה שלא למטרה שלשמה הוקצתה".
באזורים המוגדרים על ידי המדינה כ"אזורי עדיפות לאומית" מקצה המינהל ליזמים קרקע לתעשייה בפטור ממכרז. ויש בו משום הטבה שהמדינה מעניקה ליזמים כדי שישתמשו בקרקע לתכלית הרצויה לה כגון עידוד התעסוקה באזורי עדיפות. על פי רוב הקצאת קרקע לתעשייה באזורים אלה מלווה במתן הטבות נוספות, כגון סבסוד דמי פיתוח.
30% מהקרקעות שנבדקו - לא משמשות לייעודן
במסגרת הביקורת בחן משרד מבקר המדינה בחן אזורי תעשייה מסוימים בשלושה מחוזות של מינהל מקרקעי ישראל - מחוז חיפה, מחוז הצפון ומחוז ירושלים. מהבדיקה עולה כי כ-30% מהקרקעות שנבדקו אינן משמשות למטרה שלשמה הוקצו, בין משום שנעשה בהן שימוש למטרות מסחר ובין משום שאין בהן שימוש כלל.
"מינהל מקרקעי ישראל מקצה ליזמים ללא מכרז קרקעות שייעודן תעשייה באזורי עדיפות לאומית, והם זוכים אגב כך בהטבות נוספות. אך חלק ניכר מאותן הקרקעות משמשות בפועל שלא למטרת תעשייה אלא למסחר או עומדות בלא שימוש" נכתב כדו"ח.
כמו כן קובע הדו"ח כי המינהל לא קיים מעקב ובקרה על הנעשה בקרקעות, אלא פעל אד-הוק, ודן בהסדרת השימוש המסחרי בקרקע ובתמורה הנוספת שמגיעה לו בשל שינוי השימוש בה, רק משנדרש לדון במקרה זה או אחר.
"שווין של ההטבות שנתן המינהל ואשר לא השיגו את תכליתן נאמד במאות מיליוני שקלים. למרות זאת, במועד סיום הביקורת טרם דנו מוסדות המינהל במשמעות הכספית של ההטבות על תקציב המינהל ותקציב המדינה", אמר בדו"ח.
לדעת משרד מבקר המדינה, על המינהל להביא בדחיפות להכרעה במועצת מקרקעי ישראל שאלות בדבר המדיניות שעליו לנקוט בתחום הקצאת קרקע לתעשייה באזורי עדיפות, הן בעניין השגת תכלית הפטור ממכרז וההטבות והן בעניין ההעדפה של שיווק קרקע לתעשייה במכרזים.