שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, גבי מנשה

המבקר: אי סדרים ב"שישי בגאון"

2.5 מיליון שקל שהושקעו ב"צימרים" ירדו לטמיון; "האחים יונה" נמכרו לחו"ל ללא אישור; ו"שישי בגאון" עקפו את הנהלים. דו"ח מבקר המדינה מצביע על התנהלות לא תקינה של רשות השידור בהתקשרויות עם חברות הפקה חיצוניות. הסיבה, בין היתר: חוסר אמון בין העובדים הבכירים

דו"ח מבקר המדינה מפרסם היום (ג') את הממצאים הנוגעים לרשות השידור. בחודשים מרץ ועד ספטמבר 2005 בדק משרד מבקר המדינה את סדרי ההתקשרויות של הרשות עם מספר גופים חיצוניים לשם הפקת תוכניות טלוויזיה. הביקורת נעשתה באגף הכספים, בחטיבת המבצעים וההפקה ובחטיבת שירותי ההנדסה ברשות. כמו כן נעשו בירורים בכמה רשויות מקומיות.

 

בדיקת ההתקשרות שעשתה הרשות עם כמה גופים חיצוניים כדי להפיק תוכניות טלוויזיה בשנים 2002-2005, העלתה שהרשות חרגה הן מהוראות החוק והתקנות והן מנהליה. יש לציין שמדובר בהתקשרויות שעלותן מיליוני שקלים. חלק מההתקשרויות שנבדקו אושרו בידי ועדות שלא הייתה להן סמכות לאשרן,

ועובדים ברשות שהיו מוסמכים לדון בהתקשרויות ולאשרן לא שותפו בדיונים בעניינן ואף הוסתר מהם מידע עליהן. הבדיקה גם העלתה עיסקה שנעשתה בעל פה, ללא חוזה או הסכם כתוב כנדרש.

 

הדו"ח מדגיש כי אין להשתחרר מן התחושה שהתנהלותה של הרשות שלא על פי כללי מינהל תקין נובעת בין היתר מבעיות וחוסר אמון בין העובדים הבכירים בה.

 

השקיעו 2.5 מיליון בלי לשדר

 

בבדיקה שנעשה בנוגע לסדרת הטלוויזיה "צימרים" נמצא כי הרשות התקשרה ללא מכרז עם חברה להספקת ציוד אלקטרוני ושכרה ממנה ציוד בעלות של 2.2 מיליון שקלים לצרוך הפקת הסדרה. נמצא כי ועדת המכרזים שהחליטה לאשר לרשות להתקשר עם החברה, פעלה שלא על-פי נוהלי הרשות המחייבים: הוועדה לא הייתה מוסמכת לדון בהתקשרויות שעלותן גדולה ממיליון שקלים, הוועדה אישרה את ההתקשרות קודם שאושרה בוועדת התקציבים, ובנוסף - הוועדה אישרה להתקשר עם חברת הציוד בלי מכרז, בנימוק שהיא הספק היחיד של הציוד ולא בדקה את כל המידע הנדרש לצורך החלטה זו.

 

עוד נכתב כי הרשות קיבלה את הציוד שהזמינה בתחילת דצמבר 2002, אך צילומי הסדרה החלו רק במרס 2003. מכאן שבפרק הזמן בין ה-1 בדצמבר ועד ה-9 במארס, הרשות שכרה את הציוד אף-על-פי שכמעט לא השתמשה בו. במאי 2004 החלו צילומים של 30 פרקים נוספים בסדרה, אף שמאז שהחלה ההתקשרות עם חברת הציוד השתנו תנאי השוק. עולה כי הרשות לא ניסתה להוזיל את עלותו של הציוד קודם שהחלה לצלם את הפרקים הנוספים, ושילמה עבור הציוד את אותם מחירים ששילמה עבור הפרקים הראשונים.

 

כשבוע לאחר תחילת הצילומים החליטה הרשות להפסיקם עקב חשש מחריגה מהתקציב שיועד להפקת הסדרה. בסופו של דבר, צילמה הרשות 15 פרקים נוספים בלבד ורק 5 מהם נערכו. הרשות לא הקרינה אותם אף שהכנתם עלתה לה כ-2.5 מיליון ש"ח.

 

סדרה נוספת ששודרה ונבדקה היא "האחים יונה". בעת הקרנת פרקי הסדרה (דצמבר 2003), פנתה חברת הפקה למנהל מחלקת התעודה והציעה לו לרכוש פרקים נוספים של הסדרה. נודע כי לאחר שהופקו ושודרו שני פרקים נוספים, הרשות מכרה אותם להקרנה בחו"ל בלי שהתקבלו האישורים הנדרשים להתקשרות ובלי שנחתם הסכם עם החברה. ב-2004 וב-2005 נתגלעו חילוקי דעות בין הרשות, שסברה שלחברה מגיע כ-32 אלף שקלים עבור שני הפרקים, ובין החברה, שטענה שהובטח לה בעל פה שתקבל 234 אלף שקלים לפרק אחד. בסופו של דבר שילמה הרשות 468 אלף שקלים עבור שני הפרקים, כמו שדרשה החברה.

 

הפקת "שישי בגאון" עקפה את חובת המכרז

 

תוכנית האירוח של יהורם גאון - "שישי בגאון", היתה גם היא בין הנבדקים וגם שם, מתברר, היתה התנהלות לא תקינה. בנובמבר 2002 התקשרה הרשות עם חברת הפקות בהסכם להפקה משותפת של עד 40 משדרים של התוכנית, והן סיכמו שהחברה תספק את האולפן ואת שירותי האולפן. הבדיקה העלתה שהרשות קיבלה את שירותי האולפן מחברה אחרת, בלי התקשורת ישירה ביניהן, והתשלומים לאותה החברה נעשו

באמצעות החברה המקורית, איתה הגיעה להסכם הראשוני. בכך עקפה הרשות את חובת המכרז ואת נוהלי הרשות.

 

בספטמבר 2003 התקשרה הרשות עם חברה שלישית נוספת, שהפיקה 32 משדרים של התוכנית מחוץ לאולפן הטלוויזיה. נמצא כי הרשות התעלמה מליקויים שנפלו באישורים וכך לא יכלה לדעת עם החברה עמדה בתנאי ההסכם. כמן כן נמצא כי החברה קיבלה מימון מגופים שאינם מוגדרים כ"גוף ציבורי" ואף קיבלה סכומים גדולים מהסכום המירבי שהייתה רשאית לגבות. הדו"ח מפרסם כי הרשות התעלמה גם מכך ולא עשתה דבר כדי לחייב את החברה לעמוד בתנאי ההסכם.

 

לסיכום, דו"ח מבקר המדינה מוצא כי רשות השידור חייבת לנהל את ענייניה ואת תקציבה, שמקורם בכספי ציבור בקפידה ועל-פי כללי מינהל תקין. על הממונים על הרשות - שר התעשייה, המסחר והתעסוקה והמוסדות המנהלים של הרשות - לתת את דעתם על הליקווים שהועלו בביקורת, לפעול לתקנם ולמנוע את הישנותם.

 

בתגובה לדו"ח, נמסר מרשות השידור כי "הנהלים יהודקו בהתאם להמלצות הדו"ח ותגובה לדברים תינתן כמקובל ישירות למבקר המדינה".

 

בתגובה על הממצאים החמורים של הדו"ח, אומר השר איתן כבל, הממונה על רשות השידור כי "אני לוקח את ממצאי הדו"ח לתשומת לבי, ואשב עם הנהלת רשות השידור על מנת לדאוג שיקבעו נהלים שימנעו חזרה על הליקויים שהתגלו". כבל הוסיף כי הוא שוקל לפנות למבקר על מנת שיבדוק גם את ההתקשרות של רשות השידור לקבוצת מכבי תל אביב בכדורסל".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רובי מקובר
"האחים יונה". נמכר לחו"ל בלי אישור
צילום: רובי מקובר
לאתר ההטבות
מומלצים