שתף קטע נבחר

ארה"ב תסכים לאפשר לאיראן פיתוח גרעיני אזרחי

בפגישה אמש של נציגי חמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון ושר החוץ הגרמני הוסכם על חבילה שתכלול הטבות וסנקציות שתוצע לאיראן בתמורה להקפאת תוכנית הגרעין. אם תסרב - יוטלו עליה סנקציות. אם תסכים - תזכה בין השאר ל"אמצעים למימוש השאיפות שלהם בתחום הטכנולוגיה הגרעינית האזרחית"

דיפלומטים אירופים ניסו אמש (ג') למצוא פיתרון למבוי הסתום שמונע בינתיים הסכמה עקרונית באשר לנוסח הצעת ההחלטה נגד תוכנית הגרעין של איראן במועצת הביטחון של האו"ם.

 

ארצות הברית שאפה לקיים את הדיון כבר השבוע ולהתקדם לעבר הטלת סנקציות על איראן, אולם חילוקי הדעות על נוסח הצעת ההחלטה מונעים את קיום הדיון.

 

בפגישה של נציגי החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה, הוסמכו שלוש המדינות האירופיות, שניהלו בעבר משא ומתן עם טהרן, להכין עד השבוע הבא חבילת הכוללת הטבות וסנקציות.

 

התיכנון המקורי היה להציע חבילה שכזו אחרי הדיון במועצת הביטחון והעברת ההחלטה שתדרוש מאיראן לעצור את תוכנית הגרעין שלה, אולם כל עוד לא הושגה ההסכמה באשר לנוסח לא היה טעם בקיום הדיון והוא נדחה.

 

מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס תומכת ביוזמת חבילת ההטבות: "ארה"ב תמכה זה מכבר במאמצים של רוסיה והאיחוד האירופי, לאפשר למשטר האיראני - אם הם יבחרו בכך - אמצעים למימוש השאיפות שלהם בתחום הטכנולוגיה הגרעינית האזרחית", אמרה רייס.

 

רייס הבהירה שהדיונים כעת נסובים על הדרך בה ניתן יהיה להציע לאיראנים את ההצעות הללו פעם נוספת. ההבדל בין ההצעות הפעם לקודמות הוא שכעת שואפים הגורמים לצרף את רוסיה וארה"ב כשותפות מלאות ביוזמה, ולא רק תומכות פסיביות.

 

היא הבהירה מאוחר יותר שהמטרה אינה רק להציע לאיראן תמריצים כדי שתרכך את עמדתה, אלא להציב בפניה בחירה ברורה - אפיק שיוביל לשילוב בזירה הבינלאומית ואפיק שיוביל לבידוד.

 

דיפלומט המקורב לשיחות אמר שבנוסח החבילה תהיה התחייבות ספציפית לתמיכה של כל הצדדים בסנקציות אם התמריצים לא ישכנעו את איראן לוותר על שאיפותיה הגרעיניות.

 

"על האיראנים להבין שהם לא צריכים להמשיך בדרכם משום שישנן דרכים עבורם לעשות את מה שהם טוענים שהם רוצים", אמרה שרת החוץ החדשה של בריטניה, מרגרט בקט, בהתייחס לטענות האיראנית על שאיפותיהם להפיק חשמל באמצעות הפיתוח הגרעיני.

 

גם שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי אמר שאם איראן תשתף פעולה עם הקהיליה הבינלאומית, היא תוכל להנות מ"חבילה שאפתנית בתחומי האנרגיה הגרעינית האזרחית, המסחר, הטכנולוגיה וגם - למה לא - התחום הביטחוני".

 

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר לעיתונאים שאינו אוהב את הביטוי "גזרים ומקלות... אני מעדיף לדבר על הצעות הגיוניות שיכולות להוות אלטרנטיבה חיובית".

 

ביום שני השבוע נפגשו שרי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון יחד עם שר החוץ הגרמני ונציג האיחוד האירופי לארוחת ערב ודיון שנמשך שעות ארוכות בנושא האיראני. ואולם לאחר הפגישה לא הושגה ההסכמה בין הצדדים על ניסוח הצעת החלטה תקיפה נגד איראן. רוסיה וסין עדיין מסרבות להכליל בנוסח ההצעה התייחסות לפרק 7 של אמנת האו"ם, שיקנה להצעה תוקף חוקי ויאפשר - גם אם לא יזכיר זאת במפורש - צעדים תקיפים נגד איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא רק תמריצים. בחירה של ממש. רייס (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים