שתף קטע נבחר

סקנדל במונדיאל

הונגריה וברזיל הלכו מכות, הכוכב הארגנטינאי התיישב על השטיח האדום, בובי מור נכלא, ווילי ג'ונסטון הסניף, שומאכר כיסח, רונאלדו התפרק, מראדונה אלוהים - כל הפאשלות, הפאדיחות, הבושות והבזיונות שבלעדיהם אף מונדיאל אינו שלם

מונדיאל, יודה כל אוהד כדורגל, הוא הדבר הכי גדול שיש. רגע אחרי שהנבחרת האהובה שלך מודחת או ממש אחרי שריקת הסיום של הגמר, נתקף כל מי שאוהב את הענף הזה בדיכאון ומתחיל לחשוב מה עושים כדי להעביר את ארבע השנים הבאות, עד לטורניר הבא. 

 

אבל כמו כל דבר טוב, גם המונדיאלים לא מושלמים. לאורך ההיסטוריה, הצטברו לא מעט נקודות שחורות על גבו הירקרק של אירוע הכדורגל הגדול בעולם. חגיגת הכדורגל הגדולה בתבל, השם הנרדף של הגביע העולמי, בדרך כלל היתה כזו, אבל מאז 1930 (המונדיאל הראשון באורוגוואי) ועד הלום, היו לא מעט שערוריות וסקנדלים בגביע העולם.

 

ynet מגיש לכם את העשיריה הפותחת של שערוריות המונדיאלים (מאחר וקשה לדרג את הפאדיחות, הן מובאות בסדר כרונולוגי). בנוסף, מספר 'מיני סקנדלים' וסיפורים ביזאריים שהתאספו לאורך השנים ב-17 המונדיאלים הקודמים, וגם טרגדיה אחת גדולה ובלתי נתפסת.


פלה. חטף מכות ב-1966 ונשבע לא לשחק עוד במונדיאלים (צילום: רויטרס)

 

השערוריות הגדולות

 

שוייץ 1954 – קרב ברן. האירוע: רבע גמר המונדיאל בין ברזיל להונגריה, שתי נבחרות הכדורגל היפה של התקופה. המקום: ברן. מה קרה? במקום הצגת כדורגל, קיבלו הצופים זירת איגרוף מוגדלת. שתי הנבחרות הטכניות לא הסתדרו והמשחק נכנס להיסטוריה כאחד האלימים בתולדות המונדיאלים, עם הרבה תיקולים וכניסות חריפות מצד שתי הנבחרות.

 

הקיצוני ההונגרי בוזיק, חבר פרלמנט בארצו, הורחק יחד עם המגן הברזילאי נילטון סנטוס, אחרי עימות חריף בין השניים. אחריהם הצטרף למקלחות גם החלוץ הברזילאי טוצי, שבעט בלורנט. בשלב מסוים, הברזילאי דז'למה סנטוס רץ מסביב למגרש ורדף אחרי ההונגרי שיבור כדי להרביץ לו. בסיום ה-2:4 של הונגריה, המחליפים של המנצחת, כולל פרנץ פושקאש הפצוע, שברו את המנורה בחדר ההלבשה הברזילאי ובחסות החושך הכינו ליריבה מארב אלים, שכלל בקבוקים ומגוון חפצים נוקשים, שאחד מהם פתח את הראש לשחקן ברזילאי. לא לחינם המשחק הזה קיבל את התואר 'הקרב על ברן'.

 

צ'ילה 1962 – קרב סנטיאגו. המונדיאל הזה נחשב לאחד החלשים בתולדות גביע העולם. אחד הדברים שעזרו בכך היה המשחק בשלב הבתים בין המארחת צ'ילה לאיטליה, שמוגדר כאחת ממשחקי הכדורגל הגרוטסקים והדוחים בתולדות המשחק. מכות, אגרופים ובעיטות מכל הסוגים והגוונים עפו על ימין ועל שמאל. שני איטלקים הורחקו, וברור כי  הרבה יותר שחקנים, משתי הנבחרות, היו צריכים לראות אדומים. האיטלקי גיורגיו פריני הורחק כבר בדקה השמינית על ידי השופט האנגלי קן אשטון, סירב לרדת מהמגרש והמשטרה נאלצה לגרור אותו החוצה. לאונל סאנצ'ס הצ'יליאני שבר את האף לקפטן האיטלקי הומברטו מאסקיו ובתגובה ספג בהמשך בעיטה מסרט קונג פו. איך זה נגמר? הסקוודרה אזורה נותרה בתשעה שחקנים, צ'ילה ניצחה 0:2 והאורחים ירדו מהמגרש בליווי שוטרים.

 

אנגליה 1966 – השואוטיים של כוכב ארגנטינה מול המלכה. רבע הגמר בוומבלי, הפרק הראשון במפגשים החמים בין אנגליה לארגנטינה במונדיאלים. בדקה ה-35 הרחיק הגרמני קרייטליין את האורח אנטוניו ראטין, מס' 10 של ארגנטינה שלא הבין אנגלית וביקש להכניס מתורגמן לכר הדשא, כדי שיוכל לדבר עם השופט ולשפוך את אשר על ליבו. ראטין סירב לצאת, ארגנטינה כולה איימה לרדת מהמגרש ושמונה דקות תמימות עברו עד שהמשחק חודש. סוף פסוק? ממש לא. ראטין נעצר מול יציע הכבוד והתיישב על השטיח האדום, בזלזול מופגן כלפי מלכת אנגליה אליזבת השניה. לפי חלק מהגירסאות הוא אף אחז באיבר מינו מול המלכה. הקהל האנגלי יצא מדעתו וזרק עליו מכל הבא ליד. בסיום המשחק, מאמן אנגליה אלף ראמזי רץ בטירוף לדשא, אבל לא כדי לחגוג, והורה לשחקניו לא להחליף חולצות עם היריבים. "לא נחליף חולצות עם חיות", אמר ראמזי וקיבע את המונח 'אנימאלז'. אחרי המונדיאל זכה ראמזי לתואר "סר".

 

אנגליה 1966 – השער של הרסט שהכריע את הגמר. עבר או לא עבר את הקו? זו השאלה. אין אירוע בתולדות גביע העולם שנשאר כל כך לא ברור. בדקה ה-101 של הגמר בין אנגליה למערב גרמניה בוומבלי, במצב 2:2, בעט ג'ף הרסט, תוך כדי נפילה, כדור חזק לכיוון השער הגרמני, הכדור פגע במשקוף וקפץ על הקו (או אחריו), לפני שהורחק. שחקני אנגליה החלו לחגוג שער, הגרמנים טענו שהכדור לא עבר את הקו במלוא היקפו, השופט השוייצרי דיינסט לא היה בטוח, היסס והלך להתייעץ עם הקוון. הרוסי בחראמוב טען שהכדור עבר את הקו ונכנס להיסטוריה של הכדורגל האנגלי, בדרך ל-2:4 שהובטח בדקת הסיום ומונדיאל ראשון למולדת הכדורגל. כמעט ולא עוברת שנה בלי שבמקום כלשהו מנסים, באמצעות מכשירים טכנולוגיים חדישים, לבדוק מדעית אם הכדור עבר את הקו. ברוב המקרים עולה כי הכדור לא עבר את הקו. השאלה תישאר פתוחה לעד, אבל לאנגלים זה לא ממש משנה.

 

מכסיקו 1970 – בובי מור בכלא הקולומביאני. קפטן נבחרת אנגליה, שהניף את הגביע ההיסטורי ב-66', מצטרף לחבריו במכסיקו באיחור, אחרי ששוחרר בערבות מבית הכלא בבוגוטה, בירת קולומביה, בטענה שגנב שרשרת יהלומים בשווי 600 ליש"ט מחנות מקומית. בביוגרפיה שכתב אחרי פרישתו, הקפטן המיתולוגי טען כי לקח על עצמו את האחריות לעבירה שביצע שחקן צעיר בסגל.

 

ארגנטינה 1978 – ווילי ג'ונסטון נתפס על סמים. הקיצוני הסקוטי הפך לשחקן הראשון בתולדות המונדיאלים שמורחק עקב כישלון בבדיקת סמים. שחקן ריינג'רס ו-ווסט ברומיץ' היה מצונן, לקח שני כדורים עם החומר האסור אפדרין ונכנס להיסטוריה של הגביע העולמי.

 


רונאלדו וההתפרקות (צילום: איי.פי)

 

ארגנטינה 1978 - ארגנטינה מוחצת את פרו 0:6. לפי שיטת המשחקים באותם ימים, הזוכה בשלב הבתים השני היתה עולה לגמר המונדיאל. ארגנטינה המארחת היתה זקוקה לניצחון 0:4 על פרו כדי לעלות לגמר מול הולנד, על חשבון ברזיל. זה נגמר בשישייה, כאשר בשער של פרו עומד ראמון קירוחה, ארגנטינאי מתאזרח. עד היום לא הוכח שום דבר מוזר במשחק הזה, אבל יש חשדות בלי סוף לכך ששלטון חונטת הגנרלים בארגנטינה באותה תקופה דאג לקנות את המשחק.

 

הטיעונים בעד: פרט לשמועות על תשלום שהועבר לשחקני פרו לפני המשחק, ארגנטינה גם שלחה לפרו 35 אלף טון של חיטה. הטיעונים נגד: באותו שלב בתים, ארגנטינה וברזיל ניצחו באותו הפרש את פולין וסיימו ב-0:0 ביניהן. אם ברזיל הביסה 0:3 את פרו, למה ארגנטינה המארחת לא יכלה גם? כיום, הפערים הצטמצמו, אין נבחרות קלות וברזיל וארגנטינה כבר לא דורסות את השכנות ליבשת. אבל אם בודקים את התוצאות שלהן מול הנבחרות 'הקטנות' באותם ימים, אפשר למצוא הרבה רביעיות, חמישיות ושישיות.

 

ספרד 1982 - הקונספירציה של מערב גרמניה ואוסטריה. סידור תוצאה מראש בשידור חי, כמו בספרים. שתי המדינות השכנות והמיודדות הגיעו למשחק הנעילה של שלב הבתים בידיעה ש-0:1 לטובת מערב גרמניה יעלה את שתי הנבחרות לשלב הבא, על חשבון אלג'יריה. גרמניה כבשה בדקה העשירית ו-80 הדקות הבאות היו מופע פאתטי של מסירות במרכז המגרש בלי לאיים על השערים. אלג'יריה, שהדהימה כשניצחה את גרמניה 1:2, הודחה ונשיא ההתאחדות שלה הגיב: "זה סקנדל. היום השחור ביותר בתולדות הכדורגל". הקהל הספרדי בגיחון שרק בוז אדיר לאורך כל המשחק, אוהד גרמני שנגעל מנבחרתו שרף את דגל המדינה. אלג'יריה התלוננה, פיפ"א כרגיל הסתכלה לכיוון אחר ולא עשתה כלום. לפחות המשחק הביא לכך שממונדיאל 86' משחקי המחזור האחרון שוחקו באותה שעה.

 

ספרד 1982 – טוני שומאכר בתפקיד הקצב מסביליה. משחק חצי הגמר בין גרמניה לצרפת בסביליה היה גדול בפני עצמו (3:3 והכרעה בפנדלים), אבל הוא נשאר בתודעה גם בזכות אחד הרגעים הברוטליים בתולדות הכדורגל. טוני שומאכר, שוער גרמניה, ניצל כדור גובה אליו עלה יחד עם הבלם של צרפת, פטריק באטיסטון, יצא עם הרגל קדימה וכמעט שבר לצרפתי את הלסת. השופט ההולנדי קורבר אפילו לא הוציא צהוב, באטיסטון איבד שתי שיניים, נזקק למנת חמצן בחדר ההלבשה ואישפוז בבית חולים. אי הצדק שוב ניצח, כאשר שומאכר וגרמניה חגגו בפנדלים ועלו לגמר.

 

מכסיקו 1986 – יד האלוהים של מראדונה. רבע גמר מונדיאל, איצטדיון 'אסטקה', דקה 51. חורחה ולדאנו מכניס כדור למראדונה, סטיב הודג' מנסה להרחיק, הכדור עולה גבוה ואחורה לכיוון הרחבה. פיטר שילטון, שוער אנגליה המתנשא לגובה 1.85 מ' יוצא, אבל הופ – מגיח מראדונה הקטן (1.66 מ') קופץ ו"נוגח" פנימה. דייגו מסתכל ימנה ושמאלה, רואה שהקוון רץ למרכז המגרש, אנגליה כולה מתלוננת, אבל השופט הטוניסאי מאשר את השער. בהמשך מראדונה פיצה על הכל עם השער הגדול בכל הזמנים, כשדהר מחצי המגרש ועבר חצי נבחרת אנגליה עד שכבש את השני. אחרי המשחק הסביר מראדונה את השער הראשון: "זו היתה יד האלוהים, הוא עזר לי לכבוש". גם בהסברים, מראדונה הגדול מכולם.


דייגיטו. עם היד, עם סמים, ועדיין מהגדולים (צילום: רויטרס)

 

ארה"ב 1994 – מראדונה נתפס על סמים. דייגו ארמנדו מראדונה, הגדול מכולם, פתח את הטורניר עם שער גדול ב-0:4 של ארגנטינה על יוון וחגג באטרף מול המצלמות. בהמשך, דייגיטו כיכב גם ב-1:2 על ניגריה, אלא שהחלום לשחזור הזכיה הגדולה מ-86' נקטע עם מציאת החומר האסור אפדרין בדמו של מראדונה, בבדיקה אחרי המשחק מול האפריקאים. מראדונה האשים את נשיא פיפ"א דאז, הברזילאי הבלאנז', ברדיפה, אבל נאלץ לשוב הביתה בבושת פנים, באמצע הטורניר. זה היה הפרק הראשון ולחלוטין לא אחרון, ברומן המסוכן של מראדונה עם הסמים. ארגנטינה לא התאוששה והודחה בשמינית הגמר.

 

צרפת 1998 – תעלומת רונאלדו. עד היום אין תשובה ברורה מה באמת קרה עם רונאלדו באותו 12 ביולי בסטאד דה פראנס, באחד הסקנדלים הגדולים בתולדות גמרי המונדיאל. בהרכבים הרשמיים שיצאו לתקשורת שעה לפני המשחק, רונאלדו לא היה כלול ואדמונודו 'אנימל' היה רשום במקומו. תחילה חשבו כי מדובר בפציעה המפורסמת בברך, אך מאוחר יותר התברר כי רונאלדו פשוט התמוטט, כנראה מהלחץ, הקיא ולפי אחת הגירסאות אף איבד את הכרתו בחדר במלון. חברו רוברטו קרלוס, שהיה עימו, הזעיק רופאים. בברזיל טוענים כי רונאלדו אושפז עם חשש לפגיעה בראשו, אך מה שידוע בוודאות הוא שהחלוץ הפתיע ועלה ב-11 של הגמר, כנראה בגלל לחץ עצום של 'נייקי', הספונסרית של הנבחרת. באותו ערב, עמד רונאלדו 90 דקות על הדשא המטופח בפאריס והיה ברור שאת הגמר הזה (שהסתיים בתבוסה 3:0 לצרפת) הוא לא היה צריך לשחק. ארבע שנים לאחר מכן הוא יכפר על הכל.

 

הביזארים

 

אורוגוואי 1930 – השופט מיהר לשרוק לסיום. במשחק בו ניצחה ארגנטינה את צרפת 0:1 בשלב הבתים, השופט הברזילאי רגו שרק לסיום שש דקות לפני הזמן. אחרי דקות ארוכות של ויכוחים ותלונות מצד המחנה הצרפתי, נשלפו שחקנים מהמקלחות והמשחק חודש.

 

צרפת 1938 – השאננות של ברזיל: ברזיל שיחקה מצוין וכמעט כרגיל, היתה מועמדת לזכיה בתואר, בהנהגת לאונידאס, מי שכונה 'היהלום השחור' והיה המועמד הראשי לתואר כוכב המונדיאל. אבל משום מה, המאמן אדנייר פימנטה החליט בחצי הגמר מול איטליה לספסל את לאונידאס וחברו לחוד, טים, "כדי לשמור אותם לגמר". השאננות ואחת מהחלטות המאמן המוזרות בתולדות המונדיאלים עלו לברזיל בהפסד 2:1 לאיטליה ב'ולודרום' במארסיי.

 

צרפת 1938 – ברזיל וצ'כיה עוברות לאיגרוף תאילנדי. ברזיל (5:6 על פולין) וצ'כיה (0:3 על הולנד) עברו בשלום את הסיבוב הראשון והיו שהאמינו שהמנצחת במפגש ביניהן ברבע הגמר תלך עד הסוף. הלחץ והעצבים היו בהתאם. קרב השדה בטולוז הסתיים עם שלושה אדומים (1:2 לברזיל) וחמישה פצועים, מתוכם שני מאושפזים בבית חולים עם שברים בגפיים. זה נגמר ב-1:1 ובמשחק חוזר רגוע יותר, בו ניצחה ברזיל 1:2.

 

ברזיל 1950 – מרוב אבל, שכחו את המנצחת. בשל שיטת המשחקים באותה תקופה, המארחת היתה זקוקה לתיקו נגד אורוגוואי במשחק הנעילה של בית הגמר ואפילו הוליכה כבר 0:1. אבל מהפך היסטורי של נבחרת ה'סלסטה' (תכלת) הכניס את ברזיל להלם כזה שראשי ההתאחדות שלה שכחו לרדת למגרש להעניק את הגביע למנצחת. ז'יל רימה, נשיא פיפ"א, התעשת ראשון וירד לדשא להעניק לקפטן אורוגוואי את הגביע.

 

אנגליה 1966 – פלה נשבע לא לשחק יותר במונדיאלים. במשחק הפתיחה, שחקני בולגריה עשו סבב ביניהם מי מכסח את פלה, כל אחד בתורו. הכוכב הברזילאי נאלץ לרדת על אלונקה, באחת התמונות המפורסמות מאותו מונדיאל. ברזיל ניצחה 0:2, אבל בהמשך ארזה מזוודות כבר אחרי שלב הבתים, לאחר ההפסדים להונגריה (הפסד ראשון לאלופת העולם מאז 1954) ופורטוגל, שהתעללה גם היא בפלה. אדסון אראנטס דו נאסימנטו לקח את זה קשה ונשבע "לעולם לא אשחק יותר במונדיאלים", אבל לשמחתו של העולם, הוא לא עמד במילתו.

 

איטליה 1990 – רייקארד ופלר מתחרים ביריקות. היריבות בין הולנד לגרמניה היא לא דבר חדש, אבל פרק נוסף לתיק העבה בין המדינות צורף בשמינית גמר איטליה 90'. בדקה ה-22, במהלך עימות בין פרנק רייקארד לרודי פלר, החליפו השניים לא רק קללות, אלא גם יריקות עסיסיות, ששלחו את שניהם לחדר ההלבשה. גרמניה ניצחה 1:2 והמשיכה הלאה.


ריבאלדו. זו דווקא לא הצגה (צילום: רויטרס)

 

יפן/קוריאה 2002 – ההצגה של ריבאלדו. במשחק הפתיחה של בית ג', טורקיה היתה טובה מברזיל ונראה כי אפילו ה-1:1 הזמני קיפח אותה. בדקה ה-87 ריבאלדו ביים מכה בפרצוף של הקאן אונסל וכבש מהנקודה הלבנה שער ניצחון. פיפ"א קנסה את ריבאלדו ב-5,180 ליש"ט על ההתחזות.

 

יפן/קוריאה 2002 – קוריאני כבש מול איטליה ונזרק מקבוצתו בארץ המגף. דרום קוריאה, אחת מהפתעות המונדיאל, הדהימה את איטליה בשמינית הגמר משער זהב של האן. לוצ'יאנו גאוצ'י, הבעלים הביזארי של פרוג'יה, שבר שיא כשהודיע: "הוא היה פנומן רק נגד איטליה. אין לי כוונה לשלם שכר למי שהרס את הכדורגל האיטלקי. האדון הזה לא ידרוך יותר בפרוג'יה, אני זורק אותו מהקבוצה".

 

הטרגדיה

 

ארה"ב 1994 – הטרגדיה של אסקובר. הפרק השחור בתולדות המונדיאלים: לא ייאמן ובלתי ניתן לעיכול, אבל אנדרס אסקובר שילם בחייו על טעות במשחק כדורגל. מגן נבחרת קולומביה חטא בכך שכבש שער עצמי בהפסד 2:1 לארה"ב ואחרי חזרת נבחרתו לקולומביה, הוא נורה למוות בבית קפה במדיין. הרוצח נידון ל-43 שנות מאסר, שקוצצו בהמשך ל-26, וכעבור 11 שנה הוא יצא לחופשי בשל 'התנהגות טובה'. חטא על פשע סטייל קולומביה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דייגו מראודנה. סמים ב-1994
צילום: רויטרס
מומלצים