שתף קטע נבחר

משאל עם במונטנגרו: האם להפוך למדינה עצמאית?

תושבי הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר נקראו להצביע במשאל עם האם לשמר איחוד פוליטי בן שלוש שנים עם סרביה או לפרוש ולהכריז על עצמאות

תושבי הרפובליקה של מונטנגרו הולכים היום (א') לקלפיות, להצביע במשאל-עם בסוגיית הפרישה מהפדרציה עם סרביה והפיכה למדינה עצמאית. אחרי שקרואטיה, סלובניה, בוסניה-הרציגובינה ומקדוניה הפכו למדינות עצמאיות, אפשר שבתום ההצבעה יצטרפו לרשימה זו עוד שתי מדינות, ותהליך התפרקותה של יוגוסלביה לשעבר יסתיים.

 

משאל העם מפלג את כ-650 אלף תושבי הרפובליקה בין שני מחנות ברורים. הסקרים אחרונים מצביעים על יתרון קל אך ברור לטובת המצדדים בעצמאות, אך השאלה היא האם יצליחו לעמוד בתנאי שהציב האיחוד האירופי על ההליך, שקובע כי בחירה בעצמאות תקבל תוקף חוקי רק אם תזכה ל-55 אחוזי תמיכה. סייג נוסף שהטיל האיחוד האירופי הוא מכסה של 485 אלף בעלי זכות בחירה רשומים שחייבים להצביע במשאל העם על מנת שלתוצאות יהיה תוקף חוקי.

 

התומכים בעצמאות טוענים שזוהי הדרך היחידה לעצמאות כלכלית וצמיחה, ושממילא שתי המדינות מקיימות כבר שנים מערכות פוליטיות וכלכליות נפרדות. כלכלנים אוחזים באותו טיעון ואומרים שאם ממילא מנהלות המדינות מערכות נפרדות, מה הטעם "להתגרש" מסרביה, מדינה עם 7.5 מיליון תושבים וכלכלה גדולה פי 10 מזו של מונטנגרו.

 

תומכי המשך האיחוד עם סרביה טוענים שמונטנגרו הקטנה לא תוכל לשרוד בכוחות עצמה, ושמעבר לשפה המשותפת והקשרים המשפחתיים הענפים, זקוקים תושבים רבים במונטנגרו לשירותי בריאות ולעבודה שרק סרביה יכולה לספק. 

 

סרביה ומונטנגרו התאחדו לפדרציה משותפת בשנת 2003, כתחליף לתשתית של הממשלה היוגוסלבית לשעבר. הוחלט כי אף אחת משתי הרפובליקות לא תוכל לפרוש מהאיחוד לפני שיחלפו שלוש שנים. תוקף האיחוד פג השנה, וראש הממשלה של מונטנגרו, מילו דיוקנוביץ', בחר להעמיד את הנושא למשאל עם מיד כשהדבר התאפשר. ממשלת סרביה תמכה באופן גלוי במחנה התומך בשימור האיחוד.

 

כאלף נקודות הצבעה נפתחו בשעות הבוקר והפרשנים מעריכים ששיעור ההצבעה יהיה גבוה. באחת מהקלפיות, שהוקמה בכיתה בבית ספר בבירת מונטנגרו פודגוריצה, היה תור של כ-40 איש כבר משעות הבוקר המוקדמות. כשהמצביע הראשון שילשל את המעטפה לקלפי, פרצו משקיפים אירופים שהוצבו במקום במחיאות כפיים. על ההליך כולו מפקחים כ-3,000 משקיפים אירופים.

 

ועדת הבחירות המרכזית אסרה על פירסום תעמולה שלושה ימים לפני יום הבחירות ובעיתונים מופיע רק מידע טכני אודות ההליך. ואולם, ברחבי פודגוריצה ועריה האחרות של מונטנגרו נתלו כרזות רבות על ידי שני המחנות.

 

מאז תחילת תהליך התפרקות יוגוסלביה לשעבר, נתונה מונטנגרו בעימות פנימי מתוח סביב סוגיית העצמאות. בשבת קראו ראש הממשלה דיוקנוביץ' ומנהיג האופוזיציה הפרו-סרבי קראו לתומכיהם לקבל את התוצאות בלי אלימות.

 

ההערכה היא שרוב המונטנגרים האתנים, כ-43 אחוז מהאוכלוסיה, יתמכו בעצמאות, כמו גם המיעוטים המוסלמים והאלבנים. לעומת זאת, התושבים ממוצא סרבי, שמהווים כ-32 אחוז מהאוכלוסיה, יצדדו בשימור האיחוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מצביע בקלפי בפודגוריצה
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
דגל מונטנגרו בחלון ראווה בפודגוריצה
צילום: איי אף פי
מומלצים