שתף קטע נבחר

"מסנני הקרינה מספקים הגנה מספקת"

"אין אף מסנן קרינה שהוא טוטאל-בלוק, אבל להגיד שהמסננים כיום לא חוסמים קרני UVA זה פשוט לא נכון", טוען ד"ר דב סטמפלר, מומחה למחלות עור במרכז הרפואי אסף הרופא. "רוב המסננים מהדור החדש הולכים לפי התקן האוסטרלי וכולם מכילים מעל 90% מסנן קרינה נגד UVA . תכשירים של ד"ר עור, ד"ר פישר ואגיס, כולם עובדים ביעילות. זה נכון שאחוז מסוים של קרינה חודר דרך כל המסננים, אבל הכמות מאוד קטנה".

 

לדברי ד"ר קיזיל, הנזק מצטבר ונעשה הרסני בסופו של דבר.

"זה לא נכון שהנזק מצטבר. אם אתה לא מגיע למצב של אדמומיות, אתה לא נפגע. שיזוף זה דרכו של הגוף להגן על עצמו. לא סתם האפריקאים שחומי עור והשבדים לבני עור. לאורך אלפי דורות העור יצר לעצמו שכבת הגנה מפני השמש".

 

מה לגבי שינויים בדי.אן.איי, שעוברים לדור הבא?

"אחת הסכנות של קרינת השמש, מלבד הצד האסתטי, היא הפגיעה בדי.אן.איי של התאים והסכנה שיהפכו לממאירים. זו סכנה שמגיעה מקרני ה- UVA . כשיש אדמומית בעור, זה אומר שנגרם נזק מבחינת הדי.אן.איי של התא, שיכול להיות בעל פוטנציאל לסרטן, אבל זה לא אומר שהנזקים של השמש עוברים בתורשה".

 

הנזק המצטבר לא עובר הלאה?

"לא".

 

עם הקביעה של ד"ר קיזיל, שלפיה מסנני קרינה עלולים לגרום לתגובות אלרגיות, ד"ר סטמפלר דווקא מסכים. "יכול להיות שמסנני קרינה גורמים לאלרגיה", הוא אומר. "הסיכון גובר ככל שערך ה- SPF גבוה יותר. אין כל היגיון להשתמש במסנני קרינה של 100. משרד הבריאות האמריקאי המליץ לאחרונה להסתפק ב- SPF 30 ועל כל מה שמעליו לכתוב 30 פלוס, כיוון שמעל SPF 30 אתה צריך להוסיף עוד חומרים כימיים בריכוזים גבוהים, והנזק עלול להיות יותר גבוה מהתועלת".

 

אם כך, לא עדיף להשתמש ב- SPF 15?

"עד לא מזמן זו באמת היתה המלצת הדרמטולוגים, אבל היום ידוע שחלק ממסנני הקרינה נשטף בזיעה ובמי הים ושאנשים לא מורחים כמות מספקת של חומר, ולכן כדאי להשתמש ב- SPF 30. בעיקרון, רוב האנשים לא רגישים ורוב המסננים היום לא מכילים חומרים שגורמים לרגישות".

 

מה לגבי בגדים, שאינם יעילים נגד השמש?

"בגדים מעבירים קרינה ובגד רטוב מעביר יותר קרינה מבגד יבש. אנשים חושבים שחולצה דקה תגן עליהם מהשמש, אבל זה לא מדויק. הם מוגנים מכוויות, לא מנזקי הקרינה. אין חסימה מוחלטת, אבל כמות הקרינה היא מינימלית, ואם אין לך אדמומיות, מסנני הקרינה והבגדים מספקים הגנה מספקת".

 

תגובת החוקרים

נשיא מכללת שנקר, פרופ' אמוץ ויינברג, בתגובה: "יש לנו ציוד שמסוגל להצביע בוודאות אם חומר מסוים מסוגל לעצור קרינת UVA . קרינה זו היא מעין רוצח שקט. היא לא מראה את אותותיה על עור האדם, היא חודרת פנימה ויוצרת סרטן עור. הציוד שלנו יכול להגיד אם קרם מסוים עוצר את זה או לא. הטענה העיקרית שעולה ממסקנות המחקר היא שמסנני הקרינה נותנים כיום הגנה טובה לקרני UVB ולא ל- UVA . הנזק של השמש הוא נזק מצטבר. מרגע שמגיעים לעולם, כל חשיפה לשמש נרשמת ונזכרת על ידי העור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים