שתף קטע נבחר

בוש טילפן לאולמרט ועידכן בנושא האיראני

אחרי ההכרזה האמריקנית על נכונות לקיים מו"מ מול איראן בתנאים מסויימים, ביקש הנשיא האמריקני לעדכן את ראש הממשלה בהתפתחויות. שני האישים שוחחו וסיכמו להמשיך ולעדכן. מוקדם יותר הצהיר בוש כי חשוב לפתור את הסוגייה האיראנית באופן דיפלומטי. "אני מקווה שהאיראנים לא יבודדו עצמם מהעולם ולא יבזבזו בטיפשות כסף על תוכנית נשק שתחסום התפתחותם הכלכלית", אמר

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, טילפן הערב (יום ד') לראש הממשלה, אהוד אולמרט, כדי לשוחח איתו על ההתפתחויות האחרונות בנושא האיראני. השניים סיכמו שיעמדו בקשר נוכח ההצהרה האמריקנית לפיה ארה"ב מוכנה לקיים משא ומתן ישיר עם איראן, בתנאים מסויימים. 

 

 צילום וידאו: רויטרס

 

מוקדם יותר הערב הודיעה מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס על השינוי בעמדה האמריקנית כלפי איראן, אחרי כמעט שלושה עשורים של נתק. היא הדגישה שארצות הברית לא תקיים עם איראן משא ומתן בלעדי - אלא בשיתוף עם החברות הקבועות האחרות במועצת הביטחון. היא גם הבהירה כי "... ברגע שאיראן תקפיא לחלוטין - ובאופן שניתן לאמת - את פעילות העשרת האורניום שלה, ארצות הברית תבוא לשולחן המשא ומתן".

 

השינוי במדיניות האמריקנית לא הפתיע ישראל. בשבוע שעבר, במהלך ביקורו של אולמרט בבית הלבן, דנו שני האישים בהרחבה בסוגייה האיראנית. סוכם כי ישראל תניח לארצות הברית להוביל את המהלך הבינלאומי נגד התחמשות טהרן בגרעין והנשיא בוש, כך מתברר, עידכן את אולמרט בצעדיה הבאים של ארה"ב, שנחשפו הערב. לאחר הפגישה אמרו גורמים בוושינגטון ל-ynet כי הם מעריכים שהנשיא בוש יקצה למהלך החדש פרק זמן של כשנה בלבד.

 

עוד לפני שיצאה לדבר עם העיתונאים, צילצלה רייס לעמיתתה, שרת החוץ ציפי לבני, ועדכנה אותה בפרטי ההצהרה שנשאה. בעקבות ההצהרה האמריקנית אמרו בירושלים כי "בין ישראל לארצות הברית תמימות דעים והבנה רחבה ביחס לאיום האיראני".

  

רייס אמרה כי "אם לא תשנה איראן את דרכה היא עלולה לשלם על כך מחיר". המחיר הזה הוא הסנקציות שארצות הברית ניסתה עד כה להטיל על איראן ללא הצלחה, בשל התנגדות רוסיה וסין. על פי הדיווחים בארצות הברית, להודעה על שינוי המדיניות האמריקנית קדמו סיכומים בין וושינגטון למוסקבה לפיהם תצטרף רוסיה לעמדת ארה"ב בסוגיית הסנקציות אם המהלך הנוכחי למשא ומתן ייכשל. בתמורה ריככה ארה"ב את עמדתה באשר לנוסח הצעת ההחלטה במועצת הביטחון. היא תמשיך להתעקש על סנקציות כלכליות אך תסיר מהנוסח התייחסויות לאפשרות של פעולה צבאית נגד איראן.

 

ההערכה היא שהסנקציות הכלכליות הבינלאומיות על איראן יבקשו להטיל עליה מצור כלכלי באמצעות שוק הדולר והאירו העולמי. אם מהלכים אלה לא ישכנעו את איראן לוותר על שאיפותיה הגרעיניות, תאלץ הקואליציה הבינלאומית למצוא פיתרון אחר למשבר. הפרשנים הסבירו שהאופציה הצבאית נותרת לפי שעה על השולחן - כל עוד ארצות הברית לא הצהירה ההיפך.

 

האינטרס הישראלי נותר כשהיה - להישאר בשורה האחורית בכל הקשור לצעדים הננקטים כנגד איראן. לדברי עיתונאים בוושינגטון, מעדיפה גם ארה"ב שישראל לא תעמוד בקדמת הבמה בנושא הזה. הסיבה, כך לטענתם, היא העובדה שישראל עצמה חמושהף על פי פירסומים זרים, בנשק גרעיני. ברור אם כן שאין לישראל ולארה"ב שום עניין לתת כלי בידי איראן לתבוע את פירוקה הגרעיני של ישראל בתמורה להקפאת תוכנית הגרעין שלה.

 

במהלך מסיבת העיתונאים המשותפות שלו עם אהוד אולמרט בבית הלבן בשבוע שעבר התחייב הנשיא בוש שארה"ב תבוא לעזרתה של ישראל באם תותקף על ידי איראן. בכך ביקש הנשיא האמריקני להצביע על עומק המחוייבות שלו לבת הברית של אמריקה במזרח התיכון. המחיר, כנראה, הוא התחייבות ישראלית להיות שותפה שקטה של הקואליציה הבינלאומית נגד איראן ואי-נקיטת פעולות חד צדדיות, דוגמת הפגיעה בכור העיראקי ב-1981.

 

"שלא יבזבזו על נשק כסף בטיפשות"

 

בתגובה ראשונה להצהרה הדרמטית אמר הנשיא בוש: "מאוד חשוב לפתור את הנושא האיראני בדרך דיפלומטית, ולכן החלטתי כי ארה"ב תיטול עמדת מנהיגות בפתרון הבעיה". בוש הבהיר כי ארה"ב תצטרף לשיחות האירופיות מול איראן "לאחר שיהיה אימות שתוכנית הגרעין האיראנית הושעתה".

 

נשיא ארה"ב הביע אופטימיות ואמר: "אני מאמין שניתן לפתור את הבעיה הזו בדרך דיפלומטית ואני רוצה להקדיש לזה כל מאמץ אפשרי". בוש היה מעורב בימים האחרונים בשיחות טלפון ובשיחות פנים אל פנים עם כמה ממנהיגי העולם ובראשם הנשיא הרוסי, וכולם האיצו בו להוביל את המהלך.

 

בין היתר שוחח בוש עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, עם נשיא צרפת ז'אק שיראק ועם ראש ממשלת יפן ג'וניצ'ירו קואיזומי. ביום שישי שעבר נועד עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר. בשיחות הללו ביקשו מנהיגי המדינות מארה"ב להצטרף לשולחן המו"מ. האמריקנים הסכימו - בתנאי של יצירת חזית בינלאומית מאוחדת.

 

בוש הדגיש כי מאמציו בשלב זה ממוקדים בהנהגה האיראנית, ואין לו מחלוקת עם העם האיראני. "אנחנו מכבדים את העם האיראני, את המורשת וההיסטוריה שלו. אני מקווה שהם יאזינו לדרישות הבינלאומיות, לא יבודדו את עצמם מהעולם ולא יבזבזו בטיפשות כסף על תוכנית נשק שתחסום את היכולת של הכלכלה האיראנית להתפתח, כדי שאנשים יוכלו למצוא עבודה ולשים אוכל על השולחן".

 

ומה אומרים באיראן? סוכנות הידיעות הרשמית של איראן, המזוהה עם הממשל, ציטטה גורמים רשמיים שאמרו שההצעה האמריקנית אינה אלא תעמולה. שר הנפט של איראן, סעיד חזאם וזירי, אמר כי ארצו לא תנהל לעולם משא ומתן על תוכנית המחקר הגרעיני שלה וכי ארצות הברית גורמת לנסיקת מחירי הנפט בעולם בעצם איומיה על איראן. "לא ננהל משא ומתן על ממצאים שהושגו על ידי מדענינו", אמר השר בראיון לתחנת טלוויזיה בוונצואלה.

 

ובתוך כך נודע שהמגעים בין הצדדים כבר החלו. שגריר ארצות הברית באו"ם, ג'ון בולטון, נפגש במטה האו"ם בניו יורק עם עמיתו האיראני, ג'וואד זריף, ועדכן אותו על הצעתה של מזכירת המדינה האמריקנית. מדובר בפגישה נדירה בין השניים. בעבר אמר בולטון כי ישנם דיפלומטים מעטים שלעולם אינו מדבר איתם - מאיראן, צפון קוריאה, ונצואלה וקובה.


פורסם לראשונה 31/05/2006 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיחת עדכון. אולמרט ובוש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מוכנים למו"מ. רייס
צילום: רויטרס
צילום: עופר עמרם
אולמרט. גם בשבוע שעבר שוחחו
צילום: עופר עמרם
מומלצים