שתף קטע נבחר

חדש באירופה: מונטנגרו הכריזה על עצמאות

הרפובליקה הבלקנית בת 650 אלף התושבים היא האחרונה שנפרדת פורמלית מיוגוסלביה לשעבר. האיחוד האירופי הודיע כי הוא מכבד את ההחלטה אך דחה את הדיון בהכרתה הרשמית לשבוע הבא

אחרי שסרביה-מונטנגרו ושכנותיה נפרדו מ יוגוסלביה, השלימה כעת גם מונטנגרו את המהלך והכריזה אמש (שבת) על עצמאותה. ההחלטה על פירוק האיחוד והכרזת העצמאות התקבלה לפני כשבוע וחצי לאחר משאל עם שהוכרע על חודם של קולות בודדים, ואושררה אתמול על ידי הפרלמנט בבירה פודגוריצה.

 

הבוקר הודיע האיחוד האירופי כי הוא מכבד באופן מלא את הצהרתה של מונטנגרו על עצמאות מסרביה, אולם דחה את הדיון בהכרה הרשמית במדינה הבלקנית לשבוע הבא. בהודעת האיחוד נמסר כי שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי ידונו בנושא במהלך פגישתם בשבוע הבא.

 

עם הכרזתה של מונטנגרו על עצמאותה, מתפרקת למעשה יוגוסלביה הישנה באופן סופי. המדינה החדשה - בה 650 אלף תושבים - היא האחרונה מבין המדינות שהשתייכו ליוגוסלביה אשר מתנתקת ממנה פורמלית.

 

דובר הפרלמנט, רנקו קריבוקפיץ', הכריז אמש בתום הישיבה בה אישרו הנוכחים את ההיפרדות מסרביה: "מונטנגרו - היי לנצח!". מיד לאחר מכן התנגן ההמנון "הו, שהשחר יזרח עלינו".

 

הנשיא הסרבי, בוריס טאדיץ', שלח את ברכתו אל העם המונטנגרי ואיחל "שלום, יציבות ושגשוג. סרביה תמיד תהיה חברה קרובה שלכם. אני רוצה שנשמור על הקשרים המשפחתיים, ההיסטוריים, התרבותיים, הכלכליים והפוליטיים. הקשרים הללו מייצגים את החיבור בין שתי המדינות".


אזרחי מונטנגרו חוגגים (צילום: איי פי)

 

סרביה ומונטנגרו התאחדו לפדרציה משותפת בשנת 2003, כתחליף לתשתית של הממשלה היוגוסלבית לשעבר. בשעתו הוחלט כי אף אחת משתי הרפובליקות לא תוכל לפרוש מהאיחוד לפני שיחלפו שלוש שנים. תוקף האיחוד פג השנה, וראש הממשלה דיוקנוביץ' בחר להעמיד את הנושא למשאל עם מיד כשהדבר התאפשר. ממשלת סרביה תמכה באופן גלוי במחנה התומך בשימור האיחוד.

 

התומכים בעצמאות טענו שזוהי הדרך היחידה לעצמאות כלכלית וצמיחה, ללא הגמוניה סרבית, ושממילא שתי המדינות מקיימות כבר

 שנים מערכות פוליטיות וכלכליות נפרדות. כלכלנים אחזו באותו טיעון ואמרו שאם ממילא מנהלות המדינות מערכות נפרדות, מה הטעם "להתגרש" מסרביה, מדינה עם 7.5 מיליון תושבים וכלכלה גדולה פי 10 מזו של מונטנגרו.

 

תומכי המשך האיחוד עם סרביה טענו שמונטנגרו הקטנה לא תוכל לשרוד בכוחות עצמה, ושמעבר לשפה המשותפת והקשרים המשפחתיים הענפים, זקוקים תושבים רבים במונטנגרו לשירותי בריאות ועבודה שרק סרביה יכולה לספק. כעת, עם הכרזת העצמאות, יהיה על מונטנגרו להוכיח שהיא יכולה להסתדר גם בכוחות עצמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רה"מ דיוקנוביץ' (משמאל) והנשיא וויואנוביץ', אתמול בפרלמנט
צילום: איי פי
מומלצים