שתף קטע נבחר

מפוני תל קטיפא: עדיין לא קיבלנו פיצוי

מכיוון שהיישוב בו התגוררו בגוש קטיף לא הוכר, המפונים זכאים לפיצוי מופחת. כיום מתגוררים מרבית המפונים באתר הקרוואנים בחבל לכיש, שם הם נחושים להקים מחדש את יישובם. "אני לא מבינה למה סוחבים את ההחלטה עד היום? עברו עשרה חודשים ועדיין לא התקבלה החלטה", אמרה אחת המפונות

הבירוקרטיה הישראלית במיטבה. מפוני ההתנחלות תל קטיפא, שפונו בקיץ האחרון מרצועת עזה, טוענים שמנהלת סל"ע מסרבת לפצות אותם מכיוון שהם אינם מכירים ביישוב בו התגוררו. לטענת המפונים ועדה מיוחדת קבעה שהם זכאים לפיצוי מופחת. בפועל 24 המשפחות שהתגוררו ביישוב עדין לא קיבלו ולו שקל אחד כפיצוי.

 

מההנחיות ששלחה הוועדה המיוחדת למפוני תל קטיפא עולה כי המנהלת הנחתה את הוועדה שלא לבחון את טענת המפונים להכרה בתל קטיפה כיישוב. מסמכים שהגיעו ל-ynet מאמתים את ההכרה של הגופים הממשלתיים בתל קטיפא כיישוב.


המפונים: "לא קיבלנו פיצוי". פינוי תל קטיפא   (צילום: יריב כץ)

 

תל קטיפא הוקמה מעט לפני הסכמי אוסלו על אדמות כפר דרום ותחת היתרי בנייה שאושרו על ידי שר הביטחון דאז, בנימין בן אליעזר. המשפחות שעברו להתגורר ביישוב החלו בתהליך של הכרה במקום מגוריהם על פי חוק. לדברי עו"ד יוסי פוקס המייצג את התושבים גם בהחלטת הממשלה לפינוי יישובי רצועת עזה וצפון השומרון הממשלה התייחסה אל תל קטיפא כיישוב.

 

כיום מתגוררים מרבית מפוני היישוב באתר הקרוואנים בשקף שבחבל לכיש, שם הם נחושים להקים מחדש את יישובם. "אנחנו מאוד מאוכזבים מיחס המדינה כלפינו, אנחנו מרגישים שלא רק שהיא הוסיפה חטא על פשע אחרי הגירוש, היחס המחפיר שאנחנו מקבלים עכשיו מעורר המון כעס", אמרה יעל לנגזם, בת 33 שפונתה מהיישוב. 

 

לדבריה החיים כמעט שנה לאחר הפינוי קשים מאוד. "אני אמא לשבעה ילדים וכל מה שקיבלתי עד היום זה סכומים מינימליים שאי אפשר לעשות איתם הרבה. אני מובטלת, כבר שישה חודשים שאנחנו בלי בית ועכשיו שאנחנו רוצים להמשיך הלאה ולנסות לחיות את חיינו אין לנו איך לרכוש בית. במה אני ארהט את הבית? אני לא מבינה למה סוחבים את ההחלטה עד היום? עברו עשרה חודשים ועדיין לא התקבלה החלטה".

 

עו"ד פוקס הפנה אצבע מאשימה נגד מנהלת סל"ע. "העובדה שעשרה חודשים לאחר העקירה מגורשי הישוב טרם פוצו היא אות קלון למנהלת. אפילו לממשלת שרון היה ברור שתל קטיפא הוא ישוב כנמנה בין 25 הישובים המיועדים לפינוי. אז באיזו זכות מעכבת המנהלת מתושביו את הפיצוי המגיע להם?". עורך הדין הציע למנהלת לפתור את הבעיה המשפטית על-ידי כך שהמפונים יוכרו כתושבי כפר דרום, בדיוק כפי שכתוב בתעודת הזהות שלהם. אך לטענת עו"ד פוקס ההצעה הזו נדחתה על הסף. 

  

ממנהלת סל"ע נמסר בתגובה כי הם פועלים על פי חוק "פינוי פיצוי", שחוקק על ידי הכנסת וכל מהלכיה נגזרים מסעיפי החוק. "על פי החוק היישוב תל קטיפא אינו נמצא ברשימת היישובים המוכרים. בעייתם של התושבים נדונה בוועדה מיוחדת, שהחליטה להעניק לתושבי תל קטיפא מקדמות ראשוניות. במקביל נוסחו על דעת אנשי משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשל הקריטריונים למתן תשלום מיוחד לתושבי הישובים הלא מוכרים, תהליך שהסתיים לאחרונה. ביום שני הקרוב יוכלו אנשי תל קטיפא לטעון את טענותיהם בפני וועדה מיוחדת לעניין חוקיות היישוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
פינוי תל קטיפא (ארכיון)
צילום: יריב כץ
מומלצים