שתף קטע נבחר

פרץ לרייס: הפעילי לחץ על אסד

בשיחת טלפון עם מזכירת המדינה האמריקנית, ביקש שר הביטחון עמיר פרץ להפעיל לחץ על נשיא סוריה, כדי שזה יפעיל לחץ על חאלד משעל. וברצועת עזה: חשש ממשבר הומניטרי, 4,000 פלסטינים תקועים בצדו המצרי של הגבול

שר הביטחון, עמיר פרץ, שוחח הערב (שבת) עם מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, וביקש ממנה להפעיל לחץ על סוריה. לדבריו, סוריה לא תוכל להתחמק מאחריות "הנשיא הסורי חייב להפעיל את השפעתו על חאלד משעל שיביא לשחרור החייל". פרץ אמר לרייס כי אי שחרור החייל מביא להכבדה על האוכלוסייה הפלסטינית.

 

פרץ אמר שישראל תדאג תטפל בכל הנושא ההומניטרי ברצועה. שר הביטחון כינס הערב דיון הערכת מצב בלשכתו בקריה, בהשתתפות ראשי מערכת הביטחון, ובו קיבל עדכונים על המשך מבצע "גשמי קיץ" ברצועת עזה. כוחות צה"ל ממתינים עדיין להוראה להיכנס לצפון רצועת עזה, שעוכבה על-ידי הדרג המדיני.

 

 

על אף שבישראל מסבירים כי יש בעזה מלאי מזון, תרופות ודלק ואין כל משבר הומניטרי, צפויה השבוע מערכת הביטחון לפתוח לכמה שעות את מעבר הסחורות קרני בצפון הרצועה, על מנת להכניס לרצועה ציוד בסיסי. פרץ הנחה את מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יוסף משלב, לעקוב מקרוב אחר התחום ההומניטרי.

 

בישראל לא רוצים להגיע למצב שבו יראו בעולם תמונות קשות של אזרחים ברצועת עזה הרעבים ללחם או זקוקים לתרופות. מאידך - המשך המצור על הרצועה, בין אם תצא לפועל פעולה צבאית ובין אם לאו, רק יוסיפו למורכבות המצב. אם המסלול הדיפלומטי יגיע למבוי סתום, צפוי פרץ לבקש מראש הממשלה, אהוד אולמרט, לתת אור ירוק לצה"ל להיכנס לתוך צפון רצועת עזה ובכך להרחיב בצורה ניכרת את מבצע "גשמי קיץ".

 

במערכת הביטחון סבורים שכניסת טנקים וכוחות רבים לרצועה תדחוק את הסיכוי הדיפלומטי לקרן זווית, ולכן מנסים למצות את המסלול הזה, בטרם ינועו טורי שריון לעבר הרצועה. בינתיים ממשיך צה"ל לפעול בצורה גלויה וסמויה ברצועת עזה. 


עומדים ומחכים לדלק בתחנה בעזה (צילום: איי.אף.פי)

 

בסוף השבוע המשיך צה"ל לתקוף מהאוויר, מהים ומהיבשה את רצועת עזה. מצרים הציבה 2,500 אנשי ביטחון ברפיח והם נמצאים בכוננות גבוהה בשל המצב המתוח. מפקד המשטרה המצרית ברפיח, אחמד אל-מסרי, מסר ששוטרים ביצעו מספר פשיטות לאורך הגבול, כדי להבטיח שהחייל לא הוברח למצרים.

 

בתוך הרצועה גובר החשש מפני החרפת המשבר ההומניטרי. גורם ביטחוני רשמי במצרים מסר מסר שיותר מ-4,000 פלסטינים נתקעו ברפיח המצרית ובאל-עריש, מחכים להזדמנות לחזור חזרה לרצועה. לדברי הקצין המצרי, חיירי עוואד, רבים מהפלסטינים שממתינים בגבול הגיעו ממדינות המפרץ, שם הם עובדים במהלך השנה. בדרך כלל, הם חוזרים לחופשת קיץ עם בני משפחותיהם. אחד מהם הוא מוחמד עוודאללה, מורה תיכון בן 56, שהגיע עם אשתו ועם שבעת ילדיו מסעודיה לחופשת קיץ אצל משפחתם בעזה.

 

עכשיו, הם תקועים בצד המצרי של הגבול: "אם ייאפשרו לי, אקח את חפציי, אסע לסעודיה, ולא אחזור יותר הביתה לעולם". מאז ההתקפה על המוצב בכרם שלום נסגרו המעברים ועזה נתונה במצור. בימים הקרובים ייאפשר צה"ל להכניס סיוע הומניטרי.

 

מאות פלסטינים שוהים שבוע במסוף רפיח, לאחר שהמצרים החתימו את דרכוניהם, אך אינם יכולים לעבור את הצד הפלסטיני של הגבול. מחוץ למסוף הוקם אוהל גדול, כדי לספק מקלט לנשים ולילדים מהשמש הקופחת ומהחום. מצרים דואגת לספק מזון לפלסטינים שהפכו לפליטים בעל כורחם.

 

חרבה סאלם פרשה שמיכה על הבטון הלוהט, שם היא שוהה עם בעלה ועם ארבעת ילדיה - כולם עיוורים מלידה: "כולנו סובלים מעקיצות של חרקים, מהשמש ביום ומהרוח הקרה בלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
עמיר פרץ. לחצו על משעל
צילום: ניב קלדרון
צילום: רויטרס
ריי מתגייסת
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פגז 155 מ"מ נורה לעבר הרצועה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
פרצו את הגדר השבוע
צילום: איי פי
מומלצים