שתף קטע נבחר

נסיונות התאבדות בקרב בני הנוער המפונים

"הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" מדווח על מצבם המידרדר של בני הנוער שפונו מרצועת עזה, על נשירה מבתי הספר ואפילו על נישואים מוקדמים למורת רוחם של הוריהם. בקרב המבוגרים שפונו נרשמו התקפי לב שאף גרמו למוות, וכן עלייה במספר מקרי הגירושים

נסיונות התאבדות, התקפי לב, הידרדרות ביחסי הורים-ילדים - תופעות כאלו ואחרות פוקדות רבים ממפוני גוש קטיף, שלא הצליחו להתגבר על טראומת הפינוי. הבעיות החדשות עמם נאלצים להתמודד המפונים יעמדו במרכז דיון שמקיימת היום (ג') ועדת המשנה של ועדת הכספים בכנסת.

 

הוועדה התכנסה לדיון מיוחד בבעיית המפונים מגוש קטיף, ובמהלכה הציג "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" נתונים בדבר מצקותיהם של המפונים בכלל, ושל בני הנוער בפרט.

 

במסמך שהגיע ל-ynet מפרט הפורום, בשיתוף עם ועד המתיישבים, את עיקרי הבעיות. בנוגע לבני נוער דיווח הפורום על 12 ניסיונות התאבדות מאז הפינוי, כששירותי הרווחה דיווחו על עשרה מקרים כאלה. בפורום נמסר כי ישנם דיווחים רבים על מחשבות אובדניות, חיתוך ידיים וורידים והפרעות אכילה. גם תופעת שוטטות, שעמום וחיפוש דרך פוקדות רבי מבני הנוער שפונו מבתיהם. הם מתקשים לפתח קשרים בריאים וארוכי טווח שכן ממילא "הכל זמני". כמו כן נרשמה עלייה חדה בשימוש בסמים ואלכוהול, וכן דווח על שוטטות באתרי סקס. לפורום נודע על תשעה מקרי אשפוז פסיכיאטרי של בני נוער מאז הפינוי.  

 

בעיותיהם של בני הנוער מתמקדות בערעור הסמכות ההורית. הבעיות מתבטאות בין השאר בכעס וזלזול ברבנים ובמחנכים לצד הידרדרות ברמה הדתית אמונית. הפורום דיווח גם על תופעה של נישואים מוקדמים וחפוזים של בני 17-18, למורת רוחם של ההורים. כמו כן דווח על נשירה סמויה מבתי הספר ועל ביקורים לא סדירים במוסדות החינוך.

 

בקרב 30 אחוז מבני הנוער התגלו בעיות הסתגלות למוסדות החינוך, ירידה ברמת הלימודים וכישלון במבחני הבגרות. בנוגע לילדים עד גיל 12 נמסר, כי רבים מהם סובלים מבעיות קשב וריכוז, בעיות הסתגלות והשתלבות במערכת החינוך. הבעיות באות לידי ביטוי בירידה ברמת ההישגים בלימודים, ואף בהתנהגות פוסט טראומטית: התקפי חרדה, התקרחות, עליה ברמת ברמת האלימות וערעור הסמכות ההורית. ילדים קטנים של המפונים החלו לקלל, להרביץ ולהתחצף בעקבות המהלך.

 

התקפי לב ומחלות סרטן

 

הפורום דיווח על מקרי מוות של מבוגרים על רקע הפינוי, בהתייחס להתקפי לב שפקדו מספר מפונים. נרשמה בקרבם צריכה מוגברת של תרופות, אחוז גבוה של ארועי לב, אישפוזים על רקע מחלות שונות ומחלות סרטן.

 

בעיותיהם של המבוגרים שפונו נוגעות גם לפירוק התא המשפחתי. הפורום מדווח על 50 תיקי גירושים שנפתחו מאז הפינוי על רקע מתחים ובעיות כלכליות.

 

51% מקרב המפונים הפכו מובטלים. באתר הקראווילות ניצן לבדו יש כיום 300 מובטלים. בימים אלו מסתיימת תקופת תשלום דמי אבטלה והמפונים חיים על כספי הפיצויים המיועדים במקור לקניית ובניית בית.

 

תופעות נפשיות קשות פוקדות את המפונים המבוגרים, שרבים מהם סובלים מדכאונות, התקפי זעם, הסתגרויות, קשיי תפקוד ועצב רב.

 

יו"ר השדולה בכנסת למען מפוני גוש קטיף, ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) הגיב על הדיווח ב-ynet: "הנתונים המזעזעים האלה חייבים לעורר את הממשלה לפעול באופן מיידי. כל עוד לא נראה בעניין משימה לאומית וישקיעו את מירב המאמצים, הבעיה רק תחמיר. אולמרט יודע את הדברים האלה אך מעדיף להתעלם ולהתמקד בגירושים נוספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: וועד ישובי גוש קטיף
אתרי המפונים. אבטלה גואה
צילום: וועד ישובי גוש קטיף
צילום: רענן בן צור
בני נוער מחפשים דרך (ארכיון)
צילום: רענן בן צור
מומלצים