שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי לכנסת: "ספק אם נתניהו יוכל להתמודד"

לדברי צבי ענבר הכנסת תתפזר אם יעבור החוק לפיזור הכנסת, או אם תעבור הצעת אי אמון לפני שתיכנס לתוקפה התפטרות ברק

המצב המשפטי נוכח התפטרות ברק מסובך ביותר. על פי החוק, יש לקיים תוך 60 יום בחירות לראשות ממשלה בלבד, כאשר על המתמודדים להיות חברי כנסת מכהנים. בעקבות זאת, מנסים בכנסת לבדוק אפשרויות להביא לכך שיהיו בחירות גם לכנסת בכל זאת, ושנתניהו יוכל לרוץ. אבל האם זה אפשרי? היועץ המשפטי של הכנסת, צבי ענבר, מסביר:

מה צריך לקרות כדי שבנימין נתניהו יוכל להתמודד על ראשות הממשלה?

"מה שצריך לקרות זה תיקון בחוק יסוד הממשלה, וספק אם ניתן יהיה להעביר אותו בתקופה כה קצרה. חברי הכנסת צריכים להגיש הצעת חוק, אשר צריכה לעבור בשלוש קריאות, ברוב של 61 חברי כנסת, בכל הקריאות. כמו כן צריך לתקן מספר הוראות בחוק יסוד הממשלה, על פיהן גם מי שאינו ח"כ יוכל לרוץ לראשות הממשלה. דרך נוספת לאפשר לנתניהו להתמודד היא אם הכנסת תצביע אי אמון בקריאה שניה ושלישית ותפזר את עצמה בהקדם, דבר שלא נראה הגיוני".

מה צריך לקרות כדי שהכנסת תתפזר עכשיו ויתקימו בחירות כלליות, ולא בחירות לראשות הממשלה בלבד?

"כאמור, הכנסת צריכה להצביע על החוק לפיזור הכנסת בשתי קריאות נוספות, ואז תתקיימנה בחירות רגילות תוך 90 יום, לכנסת ולממשלה. אפשרות אחרת היא שתעבור הצעת אי אמון עוד לפני שתיכנס לתוקף התפטרות ברק".

האם ניתן לשנות את שיטת הבחירות?

"אני לא מאמין שניתן יהיה לשנות אותה כל כך מהר, מכיוון שכדי לשנות את השיטה צריך לשנות את כל חוק יסוד הממשלה הקיים, ומדובר בתהליך ארוך ולא פשוט".

מהן הסמכויות של אהוד ברק עכשיו, כראש ממשלה שהתפטר?

"ברק ממשיך להיות רה"מ עם אותן סמכויות. יש סעיף בחוק יסוד הממשלה, שרה"מ שמתפטר מכהן עד כינון ממשלה חדשה. כמו כן הוא יכול לחתום על הסכמים, ולמעשה הוא מתפקד רגיל, כמו שתפקד עד היום".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים