שתף קטע נבחר

מדינות G8: אצבע מאשימה כלפי חיזבאללה "ותומכיה"

ראשי המדינות המתועשות פירסמו הצהרה משותפת בה גינו ראשית את חיזבאללה על חטיפת החיילים והירי על ישראל, ואחר כך מתחו ביקורת על התקפות ישראל בלבנון. הם הציבו ארבעה תנאים לפיתרון המצב: שיחרור החיילים והפסקת הירי על ישראל ובתמורה הפסקת פעילות צה"ל ושיחרור שרי החמאס

הצהרה חיובית לישראל הושגה בסנט פטרסבורג. ראשי המדינות המתועשות המכונסות בעיר הרוסית לפסגת ה-G8 השנתית, הגיעו הערב (א') להסכמה על נוסח הצהרה משותפת בנוגע לעימות בגבול ישראל-לבנון.

 

לאחר שהצליחו להתגבר על חילוקי הדעות ביניהם, החליטו המנהיגים לפתוח את ההצהרה בגינוי חיזבאללה על חטיפת החיילים והירי על ערי ישראל ורק אחר כך לבקר את ישראל על פעולותיה הצבאיות בלבנון, ולהביע תמיכה בממשלת לבנון.

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שמסרה את ההודעה לתקשורת, מסרה כי ראשי המדינות המתועשות החליטו על הצהרה משותפת ששולחת "מסר תקיף ובעל תוכן פוליטי ברור", כלשונה. 

 

בנוסח ההצהרה המשותפת שפורסם בתום הדיון, הפנו ראשי המדינות במרומז אצבע מאשימה ברורה כלפי חיזבאללה וחמאס. "למשבר הנוכחי גרמו גורמים קיצונים, המבקשים לערער את היציבות באזור ולסכל את שאיפותיהם של הישראלים, הפלסטינים והלבנונים לחיות בשלום ובדמוקרטיה", כתבו המנהיגים בהצהרה, ופרטו את חטיפות החיילים והתקפות הקסאמים והרקטות על ישראל. הם גם רמזו כי הם רואים בסוריה ואיראן אחראיות למצב כשכתבו: "אי אפשר לתת לגורמים קיצונים אלה ולאלה התומכים בהם להמיט כאוס על המזרח התיכון ולהביא לעימות כולל".

 

בהצהרה ציינו המנהיגים במפורש כי הם מכירים בזכותה של ישראל להגן על עצמה, אך יחד עם זאת, קראו לה לקחת לתשומת לבה את ההשלכות האסטרטגיות וההומניטריות של מעשיה בלבנון, להפגין איפוק, ולהימנע מפעולות שיגרמו לאבדות גדולות בנפש ולערעור יציבותה של ממשלת לבנון.

 

המנהיגים מנו ארבעה תנאים לפתרון המשבר, על פי הסדר הבא:

• השבתם של החיילים הישראלים שנחטפו בעזה ובלבנון.

• הפסקת ירי חיזבאללה על ישראל.

• הפסקת הפעילות הצבאית הישראלית בלבנון והסגת כוחות צה"ל מעזה.

• שחרורם של השרים וחברי הקבינט הפלסטיני שנאסרו על ידי ישראל.

 

כמו כן, קראו ראשי המדינות המתועשות ליישם את החלטה 1559, הקוראת לפירוקו של חיזבאללה מנשקו, וכן הביעו תמיכה ברצונה של ממשלת לבנון לפרוס כוחות בדרום המדינה. כמו כן הצהירו ראשי המדינות כי ישקלו בחיוב אפשרות לפרישת כוחות זרים באזור.

 

לסיכום, ציינו המנהיגים כי מטרתם היא להביא לסיום העימות בין ישראל לפלסטינים, וקראו לשני הצדדים לעמוד בהתחייבויותיהם, להפסיק את האלימות, ולחזור לשולחן הדיונים.

 

"ברור שהמדינות המתועשות קוראות למעשה להפסקת אש", אמר בתום הישיבה נשיא צרפת, ז'אק שיראק. לדבריו, הפסקת האש לה קוראים המנהיגים לא נוגעת רק למתרחש בלבנון, אלא גם למתחולל ברצועת עזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מסר תקיף. מרקל
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הפסקת אש. שיראק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חילוקי דעות. פוטין ובוש
צילום: איי פי
מומלצים