שתף קטע נבחר

הסודות של Windows Vista: חלק ב'

המשך ניסוי הכלים של Windows Vista. והפעם: ניהול קבצים, הודעות אלקטרוני ותמונות, כלי מולטימדיה חדשים ושיפורי אבטחה במערכת ההפעלה החדשה

לכתבה הראשונה: הסודות של Windows Vista

 

אחת ההבטחות הגדולות ביותר של Vista היא לעזור לכם להשיג יתרון בקרב נגד עומס המידע. כולנו חווינו זאת: תיבת הדואר הנכנס מתפוצצת מהודעות דואר אלקטרוני שאין לכם זמן לסדר, עץ הספריות בו קבורים קבצים בעומק עשרות רמות, והכמות האדירה של התמונות הדיגיטליות שאף פעם לא מצאתם זמן לארגן.

 

במקור, מיקרוסופט תכננה לפתור את הבעיה הזו באמצעות מערכת ניהול הקבצים - WinFS (ראשי תיבות שלWindows Future Storage) - אולם WinFS לא תספיק להיכנס ל-Vista בזמן. ניסיוני עד כה מראה כי מיקרוסופט משקיעה מאמצים בכיוון זה אחרי הכול. בעזרת חיפוש מעמיק, אני יכול למצוא בקלות קבצים מבלי להתחשב באיזו פינה חשוכה של הכונן הקשיח שלי הם מתחבאים.

 

דרכים חדשות להצגת והזנת metadata ("מטה-נתונים": נתונים נוספים שמשמשים לתיאור קובץ, על מנת לסייע באיתורו ובמיונו מאוחר יותר), על מנת לעזור בזיהוי קבצים רק מתחילות לתפוס צורה, אולם הן נראות מבטיחות. אני אוהב במיוחד את ה-Search Folders של Vista, שמאפשרות לכם לקבץ באופן דינמי קבצים העונים לקריטריונים מסוימים, ללא קשר למיקום הממשי שלהם.

 

סייר חלונות חדש

 

סייר החלונות החדש מקל על הניווט ברחבי

 הכונן הקשיח - יכולת ה-breadcrumb (פירורי לחם) לבחירת תיקיות הינה נוחה במיוחד.

 

פירורי הלחם הם נתיב עליו ניתן להקליק של התיקיות שהמשתמש עבר בהן על מנת להגיע למיקום הנוכחי. יש שיפור עצום גם בתיבות דו-שיח חדשות. יכולות אלה אינן צפויות לשמש כתרופת פלא, אך בהחלט ניתן לראות כיצד הן מסייעות להקל על עומס המידע.

 

את מנגנון החיפוש ניתן למצוא בכל מקום ב-Vista. פתחו את תפריט "התחל" ותראו שמשובצת בו תיבת טקסט. כשמקלידים תווים בתיבה זו, מציגה Vista מידע המתאים לתוכן החיפוש: שמות תוכנות, תכני קבצים, אפילו הודעות דואר אלקטרוני. העובדה שניתן לקבל את כל המידע מתוך תיבת הטקסט הזו משביעת רצון ביותר - אני אפילו שוקל לוותר על סרגל החיפוש של גוגל.

 

משתמשים רבים בוודאי יראו בממשק החיפוש מענה על רוב צורכי החיפוש שלהם. אולם הנה סוד: החיפוש הפרמטרי של Vista יאפשר להריץ חיפושים לוגיים בקלות, באצמצעות ממשק הצבע-והקלק פשוט.

 

ניווט בקבצים

 

הדפדוף בקבצים שופר אף הוא. קל אפילו לנווט בתפריט התוכניות. תכונה אחת שלא תרצו לפספס היא הצלמיות החיות הממוזערות של סייר החלונות - תמונות ממוזערות של התוכן הממשי של המסמכים במקום הצלמית הפשוטה של התוכנה שיצרה אותם. זה הופך את תהליך מציאת הקובץ אותו אתם מחפשים לקל בהרבה בעזרת מבט חטוף.

 

סייר החלונות מאפשר לצרף לקבצים מטה-נתונים כגון דירוג או מילות מפתח ולהשתמש במידע זה על מנת לקבץ, למיין, לסנן או לחפש בו, ובכך מאפשר להתחמק מהטרחה של סידור כל הקבצים בתוך היררכיית תיקיות קבועה.

 

Vista כוללת גם תכונות סנכרון קבצים, גיבוי משופר, והיכולת לשחזר גרסאות קודמות של קבצים.

 

מה לגבי העברת כל המידע והתוכנות שברשותכם למחשב חדש? Vista מכילה אשף הגירה מעודכן, למרות שעדיין לא הצלחנו להפעילו בגרסאות הבטא. האשף הזה מעביר רק מידע והגדרות, לא תוכנות שלמות - אולם במרץ, מיקרוסופט רכשה את Apptimum (בעבר Eisenworld), יוצרת כלי Alohabob להעברת תוכנות ממחשב PC אחד לשני, כך שלא נופתע אם מיקרוסופט תאפשר העברת תוכנות בעתיד.

 

כלי מולטימדיה חדשים

 

אם אתם רציניים בנושא אודיו ווידאו באמצעות המחשב האישי - צפייה בטלוויזיה, האזנה למוזיקה, יצירת סרטים, ניהול התמונות הדיגיטליות - Vista היא המקום המתאים. לראשונה, מיקרוסופט משלבת במערכת ההפעלה מנהל תמונות מלא - בניגוד למציג התמונות הבלתי מספק של Windows XP. בנוסף, תקבלו גרסאות חזקות יותר של Windows Media Player ו-Movie Maker.

 

בגרסאות Premium או Ultimate של מערכת ההפעלה, תקבלו אפילו גירסה

 מעודכנת של Media Center, מערכת הבידור הביתית ששימשה בעבר כמערכת הפעלה נפרדת.

 

Photo Gallery

 

כלי Photo Gallery החדש של Vista מאפשר לארגן, לערוך, ולשתף את התמונות הדיגיטליות. Windows XP לא הצליחה להציע אפשרויות עריכה או שיתוף, וכלי הארגון שלה נחשבו כמעט לעלבון.

 

Windows Photo Gallery אינה מסוגלת להתמודד בהצלחה מול מנהלי תמונות חופשיים כגון Picasa (המועדף בעיניי) ו-PreClick, או מול iPhoto מבית אפל, אולם עדיין, זהו צעד גדול עבור מערכת ההפעלה.

 

באמצעות Photo Gallery תוכלו לארגן וידאו בנוסף לתמונות, לחפש ולמיין אותם בזריזות על ידי תגיות, תאריכים, ודירוגים. אני מת על כפתור הזחלן - slider, המאפשר לשנות באופן מיידי את גודל התמונות הממוזערות על שולחן האור הוירטואלי, ואפקט המצגת "Ken Burns" שנבחר כברירת המחדל, המראה באופן דינמי את כל התמונות כתמונה פנורמית ומתמקד בכל אחת בנפרד.

 

והנה סוד קטן: Photo Gallery משולב למעשה ב-Windows Movie Maker החדש, כלומר תוכלו להעביר תמונות וקטעי וידאו באופן מיידי ופשוט לחברים ולמשפחה. תוכלו לתבל את הסרטים שלכם עם סוגים שונים של אפקטים וקטעי מעבר חדשים.

 

DVD Maker

 

ייתכן שהתכונה הטובה ביותר, כעת כש-Movie Maker מנצל את יתרונות המאיץ הגרפי, היא שכבר אין הגבלה של התצוגות המקדימות של הסרטים לחלון בגודל 320 על 240 פיקסלים. כשהסרט מוכן, ניתן לצרוב אותו בקלות לתקליטור באמצעות כלי DVD Maker החדש של מיקרוסופט. תוכלו אפילו להוסיף פרקים ותפריטים.

 

בדקו את התכונה random sync, המאפשרת ערבוב שירים בנגן ה-MP3 בדיוק כפי ש-iPod מערבב את השירים שנטענו אליו. (השאלה אם דבר זה חיובי עדיין פתוחה לדיון.)

  

שיפורי אבטחה

 

ב-Windows XP אפשר ליצור חשבונות משתמשים מוגבלים ההופכים פרצות רבות לבלתי אפשריות, אולם מספר רב של תוכנות אינן מסוגלות לפעול תחת חשבון מוגבל, ולכן למעשה, כולם הופכים לאדמיניסטראטורים. זוהי אחת בעיות האבטחה הרצינית ביותר של Windows XP.

 

ל-User Account Control (לשעבר User Account Protection) של Vista יש עוד דרך ארוכה לעבור עד שתוכל להתגבר על בעיה זו. מיקרוסופט מתכוונת לאפשר את ההיקף הרחב ביותר האפשרי של פעילויות בחשבון הסטנדרטי,  ומטפלת בתוכנות המניחות הרשאות רחבות מכך.

 

כל אדמיניסטראטור מסוגל לתת הרשאה חד פעמית כפי הנדרש. למעשה, אפילו אדמיניסטראטורים רצים ברמה סטנדרטית, והם מקבלים הודעה מ-Vista במידה ונדרשת הרשאה גבוהה יותר. למרבה הצער, האזהרה התכופה Windows needs your permission... עלולה להפוך למטרד.

 

מנגנון מניעת מזימות ההונאה

 

הקשחת השירותים הושלמה כבר בגרסת בטא 1 של Vista. היא ממזערת את ההשפעה של רושעות המנצלות פרצות בשירותי Windows על ידי הרשאות גישה של השירות רק למשאבים להם הוא זקוק באמת.

 

הגנות אלה נועדו להקשות על האקרים לנצל את מערכת ההפעלה, אולם כיום הבחורים הרעים עלולים לנסות לנצל אתכם במקום. זו הסיבה ש-IE7 תומך כעת במנגנון מניעת מזימות ההונאה (פישינג) של מיקרוסופט. ניסיתי אותו על אתרי פישינג ידועים ועל אתר אחד עם אישור אבטחה לא תקין - הוא סימן אותם באדום ומנע את הגישה אליהם.

 

אתרים עם אבטחה מאומתת מסומנים בירוק. אחרים מקבלים דירוג צהוב אם ניתוח קוד ה-HTML שלהם מגלה רכיבים חשודים. הגנה מפני תוכנות ריגול מובנית כעת ב-Vista, והיא סורקת באופן אוטומטי את כל הקבצים המורדים באמצעות הדפדפן. כיוון שאספלורר 7 משמש כמטרה עיקרית, Vista מגוננת עליו עוד יותר על ידי הרצתו במצב Protected, בעל הרשאות נמוכות יותר, המתוכנן לסכל כל ניסיון חתירה של רושעה תחת הדפדפן.

 

בקרת הורים

 

בגרסת בטא 1, מערכת בקרת הורים שיכולה להגביל את הגישה למשחקים לפי שם, תוכן, או דירוג. זה נחמד, אולם רוב ההורים מודאגים יותר ממה שילדיהם עושים ברשת האינטרנט ומכמות הזמן שהם מרותקים למחשב. כעת, כשמערכת בקרות ההורים מכילה את כל תכונותיה המתוכננות, היא מטפלת בנושאים אלו, בהיקף רחב הרבה יותר מאשר בגרסת בטא 1, ואפילו מאיימת על מספר מוצרים של צד שלישי.

 

מנהל המערכת יכול להגביל את הימים והזמנים בהם כל משתמש מורשה להשתמש במחשב ולהגדיר רשימת תוכנות מאושרות (המונעת גישה לכל שאר התוכנות). סינון אתרי אינטרנט לפי תוכן, רשימות לבנות (רשימות אתרים בטוחים), ורשימות שחורות (רשימות אתרים מסוכנים) זמינים ברמת משתמש בודד. מערכת Activity Monitoring תדווח על שפע פרטים על פעולות המשתמש, כולל עשרת האתרים הנמצאים בשימוש מירבי, אתרים שנחסמו, קבצים שהורדו, תוכנות שהורצו ועוד. למרות שניסיתי - לא הצלחתי לפרוץ את ההגנה הזו, אולם לא עלה בידי לעשות זאת.

 

ה-Firewall

 

שלא כמו ה-Firewall של Windows XP, ב-Vista היא מגנה נגד יציאה בלתי מורשית של ניסיונות התחברות. בנוסף BitLocker Drive Encryption של Vista מאפשרת להפוך את הכונן לבלתי קריא עבור כולם מלבדי, למקרה של גניבת המחשב. בגרסת הבטא הקודמת הכלי עבד רק על מחשב המכיל שבב Trusted Platform Module. כעת פועל BitLocker על כל מחשב, ומצפין את כל המידע למעט חלקיק מסוים של כונן האתחול.

 

כשחקרתי לעומקן של הגדרות Group Policy, גיליתי שני סודות אבטחה שימושיים. מדיניות Removable Storage Access מסוגלת למנוע קריאה, כתיבה או הרצה ממכשירים ניידים - מנגן תקליטורים ועד נגני מוזיקה אישיים - על מנת לעצור קבצים חמקניים מלחדור לתוך iPod או כונן פלאש. מדיניות Device Installation Restrictions מגבילה את סוגי ההתקנים אותם ניתן להתקין, למרות שעליכם לדעת את ה-Device ID או ה-Device Class של ההתקן.

 

האם האקרים ימצאו נקודות תורפה ב-Vista? בהחלט - אולם לפי מה שראיתי עד כה, הם יצטרכו לעבוד על זה הרבה יותר קשה.

 

טיפים בסיסיים של Vista

 

  • רוצים לראות כיצד Vista נראית כאשר מצב Aero Glass אינו מופעל? לחצו Ctrl-Shift-F9. (אפשרות זו תפעל רק בגירסאות בטא, לא גירסאות ייצור).

 

  • תוכלו לשלוט בעוצמות השמע על בסיס תוכנות באמצעות לוח בקרת הקול החדש של Vista.

 

  • נתקלתם בבעיה בהתקנת התקן חומרה ב-Vista? נסו להשתמש בגירסת Windows XP של מנהל ההתקן.

 

  • לחצו על צירוף המקשים Windows-Tab על מנת לקבל את תצוגת תלת המימד המסתובבת המגניבה של התוכנות הפעילות.

 

כתבו: ג'ון קליימן, קייד מטץ וניל ג' רובנקינג

 

הכתבה פורסמה בגיליון יולי של PC Magazine. לחצו כאן לעשיית מנוי במחיר היכרות

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתכונים לוויסטה
מתכונים לוויסטה
מומלצים