שתף קטע נבחר

משהו חולה בממלכת דנמרק

ב"ביקורו של רופא המלך" הסופר פר אולוב אנקוויסט מקים לתחייה את חצר המלוכה הדנית במאה ה-18. במרכז: קונפליקט דרמטי המתחולל בין רופא נאור לבין חצרן הנחוש בדעתו לשמר את המשטר הישן

כמה מבני דורי בוודאי זוכרים ספר שהיה אהוב עלינו בילדותנו – "דיטה בת אדם" מאת אנדרסן נקסה, סיפורה של בת "לא חוקית" לאיכרה בכפר פיאודלי-למחצה, שכל חייה היא קורבן למבנה החברתי המעוות ולא-צודק של דנמרק בראשית המאה ה‭.20-‬ היום מופיעה דנמרק בראש רשימת הארצות שבהן התושבים מגדירים את עצמם כמאושרים – מעל שאר מדינות אירופה או צפון אמריקה. ברור שהחברה הדנית השתנתה מן הקצה אל הקצה במהלך המאה האחרונה.

 

"ביקורו של רופא המלך" הוא רומן היסטורי המתרחש בחצר המלוכה הדנית, במשך פחות מארבע שנים, במאה ה‭,18-‬ שבה נעשה ניסיון לשפר את חיי התושבים. מלך דנמרק, כריסטיאן ה‭,7-‬ הוא נער חלש, אולי מפגר ואולי פגוע נפשית כתוצאה מהתעללות ממושכת. הנישואים המאורגנים עבורו עם נסיכה בריטית, אחותו בת ה‭15-‬ של מלך אנגליה ג'ורג' ה‭3-‬ (זה שטירופו שימש נושא לסרט ידוע‭,(‬ אינם עולים יפה. ואז מגיע הרופא הגרמני יוהאן פרידריך סטרואנסה, איש ההשכלה, ממעריצי רוסו והאנציקלופדיסטים הצרפתים, ומנסה לשקם את הנער, שלפי התפיסה המקובלת נבחר על ידי הבורא למלוך על ארצו.

 

ייסוריו של הנער האומלל, המטורף למחצה, ראויים לדיווח מיוחד רק משום מעמדו הרם, כי אחרת הוא אינו אלא אחד מבין אינספור קורבנות התעללות, ולא הגרועה מכולן. אבל המרכיב החשוב בספר אינו סיפורה של משפחת המלוכה, כי אם הקונפליקט הדרמטי בין הרופא הנאור, המבקש לשחרר את האריסים בכפר ואת הפרולטריון בערים ולבטל את הצנזורה, לבין החצרן הגמד גולדברג, הנחוש בדעתו לשמר את המשטר הישן ואת 'טוהר המידות' הנוקשה. במשך תקופה קצרה, כאשר המלך הפקיד בידי הרופא את הסמכות, הוא חוקק חוקים מתקדמים להפליא. אלא שההמון שהוסת על ידי השמרנים רואה בחירויות החדשות צורה של הפקרות, שהאירועים בחצר המלוכה ממחישים אותה.

 

המהפכה נגמרת

 

וולטיר, שלא הכיר את הנעשה מקרוב, כתב דברים נלהבים על המלך הצעיר המבקש להביא את הנאורות לממלכתו, אבל האמת היא שוולטיר נטה להאמין בכוונותיהם הטובות של המלכים הזרים שאיתם התכתב ונפגש. קתרינה הגדולה, קיסרית רוסיה, התכתבה איתו ונתנה לו להאמין שבזכות השפעתו הגדולה היא תשפר את מצב האיכרים – למעשה, החמירה אותו. פרדריך הגדול מלך פרוסיה פינק אותו, אך לבסוף נאלץ הצרפתי הערמומי לברוח מחצרו. בקופנהגן לא ביקר, אבל עודד את המלך כריסטיאן – ובעצם את הרופא הגרמני שניהל באותה תקופה את הממלכה – להאמין בהשפעתה המיטיבה של הנאורות.

 

כל זה נגמר מהר. הדוקטור סטרואנסה, שהאמין בקדושת החיים, יישם רפורמות גם בתחומי הדת ובעיתונות, בשיטת האריסות, במערכת הבריאות, ועוד (עמ' ‭.(167‬ "הוא הוציא 564 תקנות במרוצת השנה הראשונה. לבסוף נראה שלא עומד מולו שום מכשול‭... ‬הוא ידע שבמשרדי המזכירות של הארמון ובמחלקת שירות המדינה שואגים מזעם, אך איש לא העז לגשת אליו" (עמ' ‭.(232‬ במידה מסוימת הייתה פרשיית אהבתו עם המלכה הצעירה, מן הסתם, גורם חשוב שאיפשר את הדחתו והביא לקיצו, אבל סביר להניח כי המהפכה שהנהיג – שהחברה הדנית בשלהי המאה ה‭18-‬ לא הייתה מוכנה לה – הייתה נגמרת כפי שנגמרה גם אילו קיים חיי פרישות למופת.

 

הסיפור כתוב היטב. המחבר מקים לתחייה את החצר הדנית כולה, עם הפיאות והגינונים המוגזמים שהיו נהוגים בימים ההם, את אורח חייהם, ואת המתח המתפשט וגובר ברחבי אירופה, בתקופה שקדמה והוליכה למהפכה הצרפתית. גולדברג הריאקציונר דומה להפליא לכמה מיועצי בית המלוכה הצרפתי, והקורא יודע שעוד שנים לא רבות יקיץ הקץ על המשטר הזה, כל אירופה תשתנה בעקבות המהפכה והאימפריה הנפוליאונית. ובכל זאת, לקח לה לממלכת דנמרק יותר ממאה שנים נוספות כדי לגשר בין ימיה של "דיטה" לבין מעמדה של דנמרק בראש טבלת האושר העולמית.

 

"ביקורו של רופא המלך", פֶּר אוּלוּב אֶנקוויסט, משוודית: דנה כספי, כתר, 362 עמ‭'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר
"ביקורו של רופא המלך". כתוב היטב
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים