שתף קטע נבחר

ועדת הבריאות: אישה נשואה תהיה פונדקאית

בעקבות פסיקה של הרב עמאר, שקבע שהעובר ברחם האישה לא יהיה ממזר, אישרה ועדת הבריאות לבני זוג להשתמש בשירותה של אישה נשואה כפונדקאית. יו"ר הוועדה: "זו פסיקה חשובה מאין כמוה שתהווה הקלה לזוגות רבים"

אישה נשואה תוכל לשמש באופן חריג כאם פונדקאית לבני זוג חשוכי ילדים. כך החליטה היום (ג') וועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת בתום דיון מיוחד שנערך בעניין, וכלל בתוכו גם דיון בפסקי הלכה של הרב שלמה עמאר, שהתירו באופן חריג את המעשה.

 

ראשיתה של הפרשה בתקנה של הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים, לפיה רק נשים רווקות רשאיות לשמש כאמהות פונדקאיות. הסיבה נעוצה בעמדות רבנים לפיהן תינוק שתלד אישה נשואה, אשר אינו בנו של בעלה, הוא ממזר. וכך, רק נשים רווקות בגילאים 22-38, שלא הרו יותר מארבע פעמים ויש להן לפחות ילד אחד, יכולות לשמש כפונדקאיות.

 

במקרה הנוכחי, פנו בני זוג לרב הראשי, שלמה עמאר, בבקשה חריגה. השניים נשואים כבר 15 שנים, ולא הצליחו להביא ילדים לעולם למרות טיפולי פוריות רבים שעברו. הם לא היו יכולים להרשות לעצמם לממן אם פונדקאית, אך הכירו באמצעות האינטרנט אישה נשואה שהסכימה לשאת ברחמה את עוברם.

 

השניים פנו לרב שלמה עמאר כדי לקבל היתר מיוחד לתהליך, ואכן קיבלו פסק הלכה המגובה גם ע"י הרב עובדיה יוסף, לפיו במקרה הזה התינוק לא יהיה ממזר. הזוג פנה לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים כשהוא מצוייד בפסק ההלכה, אך נדחה.

 

פסיקה חשובה מאין כמוה

 

חברי ועדת הבריאות, שבסופו של הדיון היום תבעו מוועדת האישורים לאשר את הסכם הפונדקאות, אמרו כי פסק ההלכה של הרב עמאר הוא פסק הלכה תקדימי המהווה פריצת דרך בעולם הדתי. חברי הכנסת יעקב מרגי וחיים אמסלם, החברים בוועדת הבריאות, אמרו כי סירובה של וועדת האישורים לקבל את הסכם הפונדקאות הוא תמוה: "איש הדת בוועדת האישורים היה צריך לקבל את פסק ההלכה ללא עוררין, ולהבטיח שפנייתו של הראשון לציון תאושר, כיוון שאין פה בעיה לא אתית ולא הלכתית" אמרו. יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת משה שרוני, אמר כי פסיקתם של הרבנים תהווה הקלה לזוגות אחרים שמצאו אם פונדקאית שהיא אישה נשואה.

 

היועצת המשפטית במשרד הבריאות, עו"ד מירה היבנר-הראל, אמרה שפסיקתם של הרבנים הראשיים היא פסיקה שאין עליה עוררין והיא מקובלת על משרד הבריאות ועל ועדת האישורים, אך ייתכן שפסיקה כזו תחייב את חברי הוועדה לאשר מקרים דומים נוספים.

 

לדבריה, "פסיקתו של הרב עמאר חשובה מאין כמותה ויש רק לברך עליה, אך השאלה הנשאלת היא האם בכל מקרה תהיה סמכות לוועדה לאשר לאשה נשואה להיות אם פונדקאית?"

 

הרב מרדכי הלפרין, חבר בוועדת האישורים, אמר שפסיקת הרב הייתה מקובלת גם עליו, אך ציין כי "ועדת האישורים ביקשה לדעת מהראשון לציון מה מייחד מקרה זה על פני אחרים. לצערי, על זה לא קיבלנו תשובה".

 

מנכ"לית ארגון "משפחה חדשה", עו"ד עירית רוזנבלום, שטיפלה בבקשת בני הזוג, אמרה בתגובה: "הזכות להורות היא זכות יסוד בכל חברה נאורה, לא ברור היה מלכתחילה מדוע הוטלה ההגבלה שנשים פונדקאיות תהיינה אך ורק נשים פנויות ללא בן זוג. הגבלה זו מטילה מכשול כל כך כבד ובלתי סביר על בני זוג להביא ילד לעולם.

 

מה גם שהרבה יותר הגיוני שכפונדקאית תשמש דווקא אישה נשואה ואם לילדים שהגשימה בעצמה את הורותה. הזכות להורות היא זכות שמעבר לכל הלכה דתית ואולם מסתבר שכאשר רוצים אנשי ההלכה לפתור בעיות אמיתיות, הם יכולים הם יכולים לעשות זאת, כך גם במקרה זה".

 

לדברי עו"ד רוזנבלום "בני הזוג מאוד עייפים מכל התהליך שעברו. הם שמחים על החלטת הוועדה היום, אך חשים שעד שלא יראו את העניין קורה, הסיפור עדיין לא נגמר. הם אנשים מאד מרגשים ולמי שמכיר את הסיפור שלהם ברור שאי אפשר להאשים פה אף אחד בטובת הנאה, האישה הנשואה פועלת מתוך שליחות לשמה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
אישה נשואה תוכל להיות פונדקאית (אילוסטרציה)
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים