איראן מוכנה לדון על השעיית העשרת האורניום
טהרן צפויה להשיב על חבילת התמריצים הבינלאומית בשבוע הבא. עד כה הבהירו האיראנים שהשעיית העשרת האורניום אינה באה בחשבון אולם שר החוץ טוען: אנו מוכנים למשא ומתן על ההצעה כולה, לרבות סעיפי השעיית הפעילות הגרעינית, למרות שזו דרישה בלתי הגיונית
איראן מוכנה לדון עם האיחוד האירופי על השעיית פעילות העשרת האורניום בתנאי שהקהילה הבינלאומית תכיר בזכותה לטכנולוגיה גרעינית לשימוש אזרחי - כך אמר אתמול (ד') שר החוץ האיראני, מנושהר מותאקי.
"אנו אפילו מוכנים לדון על ההצעה להשעיית הפעילות, שאנו רואים בה הצעה בלתי הגיונית", צוטט מותאקי על ידי סוכנות הידיעות הרשמית IRNA במסיבת עיתונאים בטהרן. עם זאת, מותאקי לא פירט מהם בדיוק התנאים במסגרתם תסכים איראן להשעיית הפעילות הגרעינית, כפי שדורשת הקהיליה הבינלאומית.
העולם ממתין למוצא פיה של טהרן בנוגע לחבילת התמריצים שהוצעה לה רשמית ב-6 ביוני על ידי הקהיליה הבינלאומית, בחסות מועצת הביטחון של האו"ם. ההצעה כוללת שורה של תמריצים כלכליים וביניהם גישה לטכנולוגיה גרעינית אזרחית. בתמורה נדרשת איראן להשעות את פעילותה הגרעינית לאלתר ולאפשר פיקוח בינלאומי הדוק על מתקניה השונים.
איראן הודיעה שתגיב על ההצעה ב-22 באוגוסט אולם עד כה שללה על הסף את תנאי היסוד - השעייה של הפעילות הגרעינית. איראן חזרה וטענה שהחתירה לפיתוח גרעיני הוא זכות טבעית המוקנית לה על פי החוק הבינלאומי וסייגי האמנה לאי הפצה של נשק גרעיני, עליה היא חתומה.
נוכח סירוב זה, ולאחר שנואשה מגרירת הרגליים של טהרן, אימצה מועצת הביטחון ב-31 ביולי החלטה המציבה לה אולטימטום של חודש - עד ה-31 באוגוסט - להשיב על חבילת התמריצים ולהשעות את העשרת האורניום. אם לא תמלא את שתי הדרישות, צפויות חברות המועצה להתכנס ולדון בצעדי ענישה נגד איראן, ביניהם סנקציות כלכליות.
תפנית או ביזבוז זמן?
על רקע מצב זה, הודעתו של מותאקי מסמנת מפנה לכאורה בעמדה האיראנית. ואולם, הוא טוען שזו הייתה עמדתה של איראן לכל אורך המשבר. "איראן הודיעה בעבר שהיא מוכנה לדון בכל הנושאים המוזכרים בחבילת התמריצים, והשעיית הפעילות הוא אחד מהם", אמר מותאקי. "עם זאת, איננו רואים כל היגיון בהשעיית הפעילות ואנו נביע עמדה זו במסגרת המשא ומתן", הוסיף.
"הדרך הטובה ביותר לפתור את המשבר היא באמצעות משא ומתן שייקח בחשבון את זכויותיה של איראן ויטפל בחששות ובאי-הבהירות" של מדינות המערב", הוסיף מותאקי. עם זאת הדגיש מותאקי כי האולטימטום שהציבה מועצת הביטחון של האו"ם היה "בלתי חוקי ומוטה פוליטית, ואנו איננו מייחסים לו כל חשיבות". נשיאו, מחמוד אחמדי-נג'אד, היה בוטה יותר כשכינה את החלטת מועצת הביטחון "מקל" והדגיש שאיראן "לא תתכופף תחת איומים".
בעצרת בעיר הצפון-מערבית נאמין שיגר היום אחמדי-נג'אד מסר סותר, ואמר כי ארצו לא יכולה לנטוש את תכניתה הגרעינית בעוד ארצות הברית מפתחת פצצות אטום חדשות מדי שנה. "כיצד יכולה האומה האיראנית לוותר על זכותה לטכנולוגיה גרעינית למטרות שלום כאשר אמריקה ומדינות אחרות בוחנות פצצות אטום חדשות מדי שנה?", תהה אחמדי-נג'אד.
המסר שיוצא מאיראן נותר אם כן מעורפל. דבריו של מותאקי השאירו פתוחה את השאלה האם תענה איראן בשבוע הבא בחיוב להצעת התמריצים ותסכים במסגרתה להשעות את פעילות האורניום או שמא תנסה לגרור את הקהיליה הבינלאומית לסיבוב נוסף של משא ומתן.
פרשנים טוענים שהמסר המבולבל היוצא מטהרן, כמו האפשרות של סיבוב משא ומתן נוסף, נועדו למשוך זמן שיאפשר למדענים האיראנים להתקדם בפיתוח תוכנית הגרעין ולקבוע עובדות בשטח.