שתף קטע נבחר

חוזרים ללימודים: טראומה בצפון, קסאמים בדרום

שתי בעיות מרכזיות מלוות את פתיחתה של שנת הלימודים תשס"ז: הטראומה הקשה שחוו תלמידי הצפון במהלך המלחמה, וחוסר המיגון של חבריהם ביישובי עוטף עזה, הסופגים את מטחי רקטות הקסאם. כתבי ynet מביאים תמונת מצב מקיפה, 48 שעות לפתיחת השערים

חוזרים ב-3 בספטמבר: ביום ראשון הקרוב תיפתח שנת הלימודים בבתי הספר והגנים, וכ-1,755,000 תלמידים מיועדים לשוב ולפקוד את ספסלי הכיתות ברחבי הארץ. זאת לאחר שבמהלך היום הוסרו איומי ההשבתה של ארגון המורים העל יסודיים וארגון ההורים הארצי. 

 

בכל מקרה, גם לאחר שהגיעו הרשויות ומשרדי הממשלה להבנות עם הארגונים השונים - לא בכל היישובים תיפתח שנת הלימודים באופן חלק. עיקר הבעיות בפתיחת תשס"ז מתרכזות בצפון, שחווה את המלחמה הקשה נגד החיזבאללה במהלך חודשי הקיץ, וכן בבתי הספר ביישובי "עוטף עזה", הזקוקים למיגון מהקסאמים. ynet מביא לכם תמונת מצב מעודכנת על הבעיות המרכזיות בכל רחבי הארץ.

 


פתיחת שנת הלימודים במספרים

פתיחת שנת הלימודים במספרים
  תשס"ו תשס"ז הגידול באחוזים
גני ילדים ציבוריים 347,000 361,990 4%
מתוכם: גן חובה 147,450 149,570 1%
חינוך יסודי 802,900 807,560 1%
מתוכם: כיתות א' 125,660 127,020 1%
חטיבות ביניים 254,360 258,860 2%
חטיבות עליונות 350,920 357,420 2%
מתוכם: כיתות י"ב 100,490 101,405 1%
תלמידים 1,408,170 1,423,840 1%
מוסדות 3,860 3,900 1%
כיתות 52,610 53,500 2%
עובדי הוראה (אומדן) 122,800 123,000 0%
 

 

בצפון: מטפלים בטראומה של התלמידים

במחוז חיפה של משרד החינוך עומדת פתיחת השנה בסימן המלחמה, שהשפיעה כמעט על כל היישובים בתחום המחוז. בין השאר הוחלט לפעול בצורה מואצת על מנת לאתר תלמידים הסובלים מתופעות פוסט-טראומתיות. בחלק גדול מהיישובים נערכו בשבוע החולף קייטנות שתכליתן הייתה לאתר עוד לפני תחילת השנה תלמידים הזקוקים לעזרה בשל חרדה.

 

משרד החינוך בצפון עורך בימים אלה כנסים בנושא פוסט-טראומה לצוותי היועצים והפסיכולוגים והם יעבירו סדנאות בימי ההערכות לכל המורים. תהליך דומה ייעשה על ידי היועצים, הפסיכולוגים, והמפקחים, בהנחיית הגננות. "המורים יונחו כיצד לערוך סדנאות עם התלמידים, כיצד להקשיב לקושי ולכאב, כיצד לאתר ולזהות תלמידים שהינם במצב קשה יותר. דגש רב יושם על בניית כוחות ההתמודדות של התלמידים והצוות החינוכי", נמסר ממשרד החינוך.

 

בכנס שנערך בשבוע שעבר בחיפה, ציינה אורית שני, יועצת בכירה ומרכזת השירות הפסיכולוגי במחוז חיפה, כי לא מדובר במפגשים חד פעמיים, אלא בתהליך ארוך טווח, שיימשך בחודשים הראשונים לפתיחת השנה. תשומת לב מיוחדת תוענק עי הצוותים המקצועיים של בתי הספר לתלמידים שמשפחותיהם ובתיהם נפגעו במלחמה. "ילדים החולקים רגשותיהם במסגרת החברתית מסייעים אחד לשני במציאת הכוחות להתמודדות עם המצב" , הבהירה שני.


בי"ס "מפלסים" שנפגע מקטיושה, קריית ים

 

מבחינת פגיעה פיסית בבתי הספר, במחוז חיפה נרשמה רק פגיעה אחת: בבית הספר "מפלסים" בקריית ים פגעה קטיושה בכיתה ביום האחרון למלחמה וגרמה נזק כבד למבנה ולחצר. בעיריית קריית ים הביעו תקווה שהעבודות בבית הספר יושלמו בזמן. מהעירייה נמסר כי ביום הראשון ללימודים יחולקו לתלמידי כיתות י"ב מכשירי דיסק-מן ובהן דיסקים של דימיון מודרך, שאמורים לסייע להם להירגע לקראת בחינות הבגרות. המכשירים נתרמו על ידי עמותת "מהות לחיים" של שרי אריסון. עוד נמסר כי כל תלמידי כיתות א' קיבלו ילקוטים מלאים ומצוידים, וכך גם ילדים של משפחות שנקלעו עקב המלחמה למצב כלכלי קשה.

 

בקריית שמונה פועלים במרץ כדי שכל מוסדות החינוך בעיר ייפתחו כסדרם. "אנו עובדים ממש סביב השעון, ועד הדקה התשעים נספיק להחליף שמשות שנשברו, נשפץ את מרבית המבנים שנפגעו ונדאג שהתלמידים והילדים יגיעו לגני הילדים ולבתי הספר", אמר מנהל אגף החינוך בעיר, שמעון אלבז. בקריית שמונה נפגעו 6 בתי ספר וכ-12 גני ילדים. עבודות הקבלנים שמשפצים את המבנים צפויים להימשך עד תחילת אוקטובר.

 

ארבעה מתוך 20 בתי הספר בנהריה נפגעו מרקטות במהלך ימי הלחימה. למרות שהנזק בשלושה מהם הוגדר חמור במיוחד, ביום ראשון הקרוב יילכו כל תלמידי בתי הספר והגנים בעיר למוסדות החינוך לאחר ששופצו. מנהל מחלקת החינוך בעירייה, יואל זיידלר, אמר כי מאז הוכרזה הפסקת האש עבדו צוותי שיפוצים בבתי הספר במשך ימים ולילות על מנת לסיים את העבודה במועד. לדבריו, "אף תלמיד לא יוכל להרגיש שמשהו רע קרה בבית הספר".

 

בתחילה נשקלה האפשרות לדחות את פתיחת שנת הלימודים בעיר בשבוע, אולם בשל התנגדות עזה של ההורים הוחלט כי הלימודים ייפתחו כסדרם. כ-10,000 תלמידים בנהריה יתחילו ביום ראשון את לימודיהם. בתי הספר קיבלו תגבור בשעות הייעוץ וגם השירות הפסיכולוגי בעיר תוגבר בסיוע משרד החינוך, על מנת להתמודד עם מצבי לחץ בקרב התלמידים בעקבות אירועי החודשיים האחרונים.

 

במערכת החינוך בעיר אל-שאע'ור המאגדת את היישובים מג'ד אל כרום, בענה ודיר אל אסד, לא מתמודדים בפתיחת השנה עם בתי ספר שנפגעו אלא עם טרגדיות אנושיות: מורים שנהרגו, מורים שאיבדו את יקיריהם ותלמידים שאיבדו קרובי משפחה ומכרים. שניים מההרוגים באל שאע'ור, בהאא כריים מנע ומרים אחמד אסדי, היו מורים במערכת החינוך המקומית. מרים לימדה ערבית בבית הספר היסודי 'אל עין' בדיר אל אסד, ובהאא לימד בבית הספר התיכון 'אל סלאם'. מורה אחרת בבית הספר 'אל סלאם', היא אמו של אחמד סובחי מנע, שנהרג לצידו של בהאא מפגיעת הקטיושה.

 

ביום שלישי השבוע נפגשו המורים והמנהלים במוסדות החינוך בעיר ליום עיון, במסגרתו תודרכו כיצד לסייע לתלמידים להתמודד עם האובדן ועם החרדות כתוצאה מהמלחמה בצפון. "בשבועיים הראשונים של הלימודים תועבר בבתי הספר בעיר תוכנית להתמודדות עם מצבי לחץ, ויאותרו תלמידים בעלי צרכים מיוחדים כתוצאה מהמצב", אמר דובר העירייה, חסן עלי. הוא הוסיף כי כל המקלטים בבתי הספר משמשים כיום ככיתות, וכי רק בכ-20 אחוז מהמבנים ישנם מרחבים מוגנים. "בסיוע הסוכנות אנחנו מנסים כעת לשפץ את המקלטים, לצבוע אותם ולצייד אותם בציוד לשעת חירום", אמר הדובר. "למרות שאנחנו מקווים להשתמש בהם רק לצרכים של שלום". 

  

בדרום: אין מיגון, התלמידים חשופים 

ביישובי הדרום עומדת פתיחת שנת הלימודים בסימן המשך ירי הרקטות מרצועת עזה. בשדרות המופגזת משבית ועד ההורים את כל מוסדות מערכת החינוך. כמו בשנה שעברה וקודמתה בעיית המיגון עדיין לא נפתרה וכנראה רחוקה מלהיפתר. רק חלק מבתי הספר מוגנו  וגם אלה שמוגנו ממוגנים באופן חלקי. בחלק מבתי הספר מצא פיקוד העורף פתרון יצירתי בדמות קירות מיגון ענקיים מול חלונות בית הספר. "זה נראה כמו בית הסוהר 'אלקטרז'. הילדים גם כך חרדים מאוד ולא נוכל לאפשר לילדינו ללמוד שם", אומרת יו"ר ועד ההורים בשדרות, בתיה קטר. ההורים גם טוענים כי במיליונים שהוצאו על המיגון ניתן היה לבנות בית ספר חדש ולא למגנו במיליוני שקלים נוספים.

 

בכלל ישובי עוטף עזה (בבתי ספר הנמצאים עד 7 ק"מ מהרצועה) אושר המיגון ל-15 בתי ספר יסודיים ושבעה תיכונים. פיקוד העורף הבטיח ש-14 מתוך בתי הספר היסודיים ממוגנים ומיגונו של האחרון יושלם בזמן השבוע. לגבי בתי הספר התיכוניים, טוענים כי הם ימוגנו עד 15 באוקטובר השנה. בפועל, המועצות האזוריות טוענות כי העבודות מתקדמות בעצלתיים. גם במועצת שער הנגב ממתינים ומקווים כי עבודות המיגון יסתיימו בהקדם. לא ברור אם בית הספר היסודי ביישוב ייפתח משום שעבודות המיגון שם לא הסתיימו - ובימים האחרונים נחתו רקטות קסאם לא הרחק ממנו. פתיחת בית הספר מותנית בסיום עבודות המיגון.

 

גם באשקלון הולכת בעיית המיגון וצוברת תאוצה. השנה נפלה לראשונה רקטת קאסם בתוך בית ספר תיכון בעיר ורקטה מסוג גראד נחתה במרינה בעיר. בתי הספר באשקלון אינם מוגנים כלל, בחלק גדול מהם אין מקלטים ומנהלים רבים העלו זאת בפגישה עם ראש העירייה - אבל לטענתם לא קיבלו תשובות של ממש. העירייה, מצידה, בחרה להרגיע את המנהלים בימי עיון למורים ולמנהלים אודות חרדות וההתמודדות עימם. יו"ר ועד ההורים, ינון ג'יבלי, אמר כי בכוונתו לנהל מאבק בעניין ובקרוב יתקיימו מפגשים עם ראשי פיקוד העורף והגורמים השונים בעניין.

 

ועוד דבר שמעיב על פתיחת שנת הלימודים: הסתדרות המורים במרחב אשקלון, בראשות דוד מנצור, הכריזה על סכסוך עבודה בגנים העירוניים, מה שעלול להביא לשביתה בגנים בקרוב. בנוסף מנהלת הסתדרות המורים במרחב אשקלון מאבק עיקש בהחלטת משרד האוצר להקצות רק 30 מכסות פרישה למורים בכל מחוז הדרום.

 

באשדוד: בשבוע וחצי האחרונים התקיימו עיצומים של ועד עיריית אשדוד ואגף החינוך לא תיפקד דווקא בתקופה קריטית זו. רק בימים האחרונים הסתיימו העיצומים, מה שגרם ללא מעט בעיות כעת בבתי הספר. בנוסף, ועדי ההורים מוחים על היעדר בתי ספר בשכונות הסיטי, י"ב, וי"ז .

  

ירושלים: איפה הכיתות במזרח העיר?

עיריית ירושלים הודיעה לאחרונה כי קיים במזרח העיר מחסור של כ-600 כיתות לימוד. בימים אלה נבנות 166 כיתות לימוד, אולם בנייתן תושלם רק לקראת שנת הלימודים הבאה. על פי עתירה שהגישה עמותת "עיר עמים" כנגד העירייה ומשרד החינוך, במהלך השנים האחרונות לא קיימו עיריית ירושלים והמדינה את הוראת בג"ץ לבנות כיתות חדשות במזרח העיר לא ביצעו תוכניות בניה שהן עצמן התחייבו להן - זאת בשעה שהצרכים גדלו וממשיכים לגדול משמעותית.


ילדים במזרח ירושלים. גידול משמעותי (צילום: חיים צח)

 

לפני כחודש הגישה העירייה לבית המשפט תוכנית לבניית כיתות במזרח העיר. התוכנית הוגשה לאחר שהעירייה לא עמדה בתוכנית קודמת שהוגשה לפני חמש שנים. לפי נתוני "מכון ירושלים לחקר ישראל", שאומצו על ידי עירית ירושלים, בעוד שבין השנים 1995-2002 נפתחו בממוצע 52 כיתות לימוד מידי שנה במזרח העיר, על פי התכנית המוצעת ייפתחו 34 כיתות בלבד בשלוש השנים הקרובות – זאת חרף העובדה שאוכלוסיית התלמידים במגזר הערבי במזרח ירושלים עולה בקצב של 7% בשנה. קרי, רק על מנת "לעמוד במקום" נדרשת בנייתן של כ-160 כיתות מידי שנה. לאחרונה הודיעה עיריית ירושלים, כי שכרה דירות פרטיות שישמשו ככיתות. בחלק ממוסדות הלימוד במזרח העיר יקיימו לימודים גם אחר הצהריים.  

 

מהעירייה נמסר בתגובה לטענות: "ב-4 לספטמבר ייחנך בית ספר חדש לבנות בשכונת צור באחר ובית ספר לבנים בשכונה כבר נמצא בבנייה. עוד שלושה בתי ספר בראס אל עמוד, אום-ליסון וג'בל מוכבאר עומדים לפני בנייה. זאת בנוסף לשישה מבנים חדשים וחמישה בתי ספר שהורחבו בארבע שנים האחרונות. יש לציין כי בשנים האחרונות חל גידול במספר התושבים הערביים בירושלים, על רקע תמורות פוליטיות וביטחוניות והקמת גדר עוטף ירושלים, גידול שמביא באופן טבעי גם לעלייה במספר התלמידים. לקראת שנת הלימודים הקרובה ניתן מענה לקליטת כל הילדים הזכאים ללימודים בכיתות גן ובכיתות א'. ילדים שלא נמצא עבורם מקום באזור מגוריהם מוסעים לבתי ספר בשכונות סמוכות".

 

בבית שמש לא יפתחו 150 תלמידי תיכון רשת "ברנקו וויס" את שנת הלימודים לאחר שגילו השבוע כי ההסתדרות, המשכירה לעירייה את המבנה, התיכה את המנעולים ונעלה את שערי המוסד בעקבות חוב כספי של עיריית בית שמש על סך 2.8 מיליון שקלים. ההורים מסרבים לשלוח את ילדיהם למבנה חלופי ודורשים פתרון מיידי לבעיה. מעיריית בית שמש נמסר: "מתוך כוונה לשמור על הקופה הציבורית ולא להיכנע ללחצים אלימים, נפתח את שנת הלימודים כסדרה במקום חלופי. במקביל נתבע את מלוא הוצאת הנזקים מפורעי החוק. ההסתדרות לא פנתה להוצאה לפועל לפני נקיטת הצעדים. העירייה תצלצל בפעמוני המינהל הציבורי, כדי לעקור מן השורש התנהלות חד צדדית ובלתי מוסרית שנעשתה על ידי גופי ההסתדרות במסגרת הפעלת מוסד חינוכי". רשת "ברנקו וויס" מסרה בתגובה: "אנו נחושים לפעול כדי ששנת לימודים תחל כמו שצריך. אנו מתעקשים שהעירייה תיתן מבנה חלופי נאות ללימודים, מאחר והאחריות למבנה היא של העירייה".

 

מההסתדרות נמסר בתגובה: "אנחנו פועלים כחוק. העירייה מחזיקה את התלמידים וההורים כבני ערובה, כי היא לא רוצה לשלם. המבנה היה שייך לרשת עמל לפני שלוש שנים. העירייה פלשה למבנה והביאה מפעיל פרטי שהקים את בית הספר מחדש. בפסק דין של בורר בהסכמה לפני כשנה נקבע כי חברת העובדים של ההסתדרות היא בעליו החוקיים של הנכס ולא העירייה. ולכן אנחנו סגרנו את הנכס מאחר והעירייה לא עומדת בתשלומים. על פי פסק הדין של בורר, העירייה חייבת 18.5 אלף דולר לחודש עבור שימוש בנכס רטרואקטיבית, כלומר 600 אלף דולר במצטבר (2.8 מיליון שקל). בנוסף העירייה צריכה לחתום על נושא שכירות מחדש לשנת הלימודים הקרובה".

 

בעיות נוספות ברחבי הארץ 

בלוד עמדו קברניטי העיר בפני איומי שביתה של ארבעה בתי ספר: גני יער, ספיר, אל ראשידיה ואל מנאר. טענות בתי הספר היו על היעדר תנאים לוגיסטיים, ובעיות בטיחות בבתי הספר. בימים האחרונים עבדו אנשי התחזוקה של העיריה באותם בתי הספר, ונכון לעכשיו התקבלה הודעה על כך שהלימודים יפתחו כסדרם.

 

מועצה איזורית מטה בנימין: שתי בעיות בולטות יהיו עם פתיחת שנת הלימודים. מאות תלמידים שייצאו מבנימין על מנת להגיע לבתי ספר בירושלים

 יתקשו לעשות זאת בגלל פקקי תנועה כבדים במחסומים, בדגש על מחסום חיזמה מצפון לירושלים. המשטרה תציב במקום יותר שוטרים על מנת להקל על המעבר. בעיה נוספת היא מחסור בכיתות, לאחר שבשנה האחרונה נרשם גידול של מעל עשרה אחוזים במספר התלמידים בבנימין. לדברי ראש המועצה, פנחס ולרשטיין, חסרות 37 כיתות.

 

המגזר הערבי: באף מוסד חינוך במיגזר ערבי אין כיום מאבטח. כך עלה מכנס מרכז השלטון המקומי לקראת פתיחת שנת הלימודים.

  

חדר המצב של משרד החינוך לפתיחת שנת הלימודים יפעל במוצ"ש בשעות 21:00-22:30. בבוקר יום א' - היום הראשון ללימודים - יתקיים חדר המצב בשני מוקדים: בירושלים בראשות מנכ"ל המשרד ובצפון - בחצור הגלילית, בראשות שרת החינוך, שניהם החל מהשעה 6:30 בבוקר.

טל: 1212-234567 ובאתר המשרד: www.education.gov.il . מספר הטלפון בצפון: 04-6937711.

 

בהכנת הכתבה השתתפו: מורן זליקוביץ', ענת ברשקובסקי, שמוליק חדד, אחיה ראב"ד, שרון רופא אופיר, רענן בן צור, אלי סניור ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מי יתחיל ללמוד? (אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: דובר צה"ל
מיגון. לא לכולם יהיה בזמן?
צילום: דובר צה"ל
צילום: רויטרס
קסאם בבית ספר באשקלון. אין מיגון
צילום: רויטרס
קטיושה בבית ספר בקריית ים
באדיבות עיריית קריית ים
מומלצים