צ'אבז בסוריה: רוצה עולם "בלי ארה"ב"
נשיא ונצואלה התקבל בדמשק בכבוד של מלכים: שטיח אדום, משמר כבוד ומטחי תותחים. הוא הצהיר כי שתי המדינות שותפות להתנגדות לאימפריאליזם האמריקני במזרח התיכון. העיתון הסורי "תישרין": לשתי המדינות יש אויב משותף. גורמים בארה"ב ובוונצאולה לעיתון "גרדיאן": ארה"ב מממנת תוכניות חשאית להפלת צ'אבז
אלפי סורים התגודדו היום (ד') ברחובות דמשק והניפו דגלים כדי לברך את אורחם, נשיא ונצואלה הוגו צ'אבז שבא לביקור בסוריה במסגרת מסע הדילוגים העולמי שלו. בפתח הביקור הצהיר צ'אבז כי ארצו תעמוד לצידה של סוריה בהתנגדות לתוקפנות "האימפריאליסטית" של ארה"ב במזרח התיכון. "יש לנו את אותו החזון הפוליטי...", אמר לעיתונאים.
בתום פגישה ארוכה בדמשק עם נשיא סוריה בשאר אסד, אמר נשיא ונצואלה: "החלטנו שאנחנו רוצים להיות חופשיים. אנחנו מעוניינים לשתף פעולה ולהקים עולם שבו מכבדים את רצונם של מדינות ועמים בהגדרה עצמית. האימפריאליזם שואף לשלוט בעולם, אך אנחנו לא ניתן לו - למרות הלחץ והתוקפנות".

צ'אבז ואסד סוקרים משמר כבוד. אותו חזון פוליטי (צילום: איי.אף.פי)
צ'אבז התקבל על ידי הנשיא אסד בכבוד השמור לאורחים רמי מעלה. הוא אפילו בא לקבל את פניו אמש כשנחת בנמל התעופה של דמשק בשעת ערב מאוחרת, והודה לו על תמיכתו בסוריה. הבוקר הוא אירח אותו בארמונו שם צעדו השניים על שטיח אדום כשברקע הידהדו 21 מטחי כבוד. תזמורת צבאית ניגנה את המנוני שתי המדינות כשהמנהיגים סקרו משמר כבוד.
במהלך הביקור צפויים המנהיגים לחתום על מסמך הבנות המביע התנגדות לתוקפנות האמריקנית במזרח התיכון - לדברי צ'אבז. אסד אמר שביקור צ'אבז הוא אירוע "היסטורי" ושלמנהיג הדרום אמריקני יש "דעות מצויינות" בכל הקשור לתמיכה בעמדות הערבית. צ'אבז אמר שונצואלה וסוריה חולקות עמדה "החלטית ונוקשה" נגד "האימפריאליזם" והניסיון האמריקני "לשליטה".
העיתון הרשמי של מפלגת הבעת' הסורית, "תשרין", חלק שבחים לצ'אבז וכינה אותו "אדם אמיץ". במאמר המערכת של העיתון נכתב שביקורו מעיד כי סוריה וונצואלה עומדות יחד באותה השוחה מפני שיש להן אויב משותף.
במקביל להידרדרות החריפה ביחסיו עם ארה"ב, חיזק צ'אבז את קשריו על המדינות המוגדרות על ידי וושינגטון כ"ציר הרשע" - איראן וסוריה. במהלך מסעו בעולם בשבועות האחרונים הוא ביקר במלזיה, סין ורוסיה - שם חתם על עסקאות נשק גדולות, לאחר שארה"ב ביטלה את החוזים עם ונצואלה במחאה על עמדותיה.
הפניית העורף לארה"ב הביאה את צ'אבז לתקוף גם את ישראל. על רקע המלחמה בלבנון השווה הנשיא את התקפת ישראל על חיזבאללה לשואה והחזיר הביתה את שגרירו מישראל. בתגובה החזירה גם ישראל את שגרירה מוונצואלה, ומתחה ביקורת על "עמדתו החד-צדדית" ועל התבטאויותיו "משולחות הרסן".
האם ארה"ב מנסה להפיל את צ'אבז?
ייתכן שיש בסיס לחששות של צ'אבז מהבית הלבן. העיתון הבריטי "גרדיאן" מדווח על ארגונים אמריקנים וגורמים בוונצואלה המאשימים את הבית הלבן בהפעלת תוכנית מימון חשאית שמטרתה לערער את משטרו של נשיא ונצואלה.
על פי הדיווח, מיליוני דולרים זורמים לארגונים שונים בוונצואלה תחת ההגדרה של פעילות "פרו-דמוקרטית". הכסף מועבר באופן חשאי באמצעות סוכנות של זרוע הסיוע ההומניטרי של הממשל - USAID.
הטענות בנושא נשמעות על רקע הודעת הממשל על מימון בסך 80 מיליון דולר שיוקצה לקבוצות שיפעלו להפלת משטרו של קסטרו בקובה, בן בריתו של צ'אבז.
סוכנות הידיעות איי.פי היא שהביאה לחשיפת המידע, שהממשל ביקש למנוע. לאחר תביעה מתוקף חוק חופש המידע, פירסמה USAID מסמך המפרט חוזים וכספים שהועברו, אך השאירה תחת איפול את זהותם של מקבלי הכספים. בין השאר הועברו 47 אלף דולר עבור "קמפיין מנהיגות דמוקרטית", 37 אלף דולר עבור פגישת אזרחים לדיון על "חזון החברה המשותף" ועוד 56 אלף דולר לארגון שביצע ניתוח של החוקה של ונצואלה.
לארי ברנס, מנהל מכון מחקר בוושינגטון טוען שארה"ב "מנהלת מלחמה דיפלומטית נגד ונצואלה". הוא אומר שארה"ב מאשימה את ונצואלה בערעור היציבות של אמריקה הלטינית בעוד שלמעשה היא עושה זאת בעצמה לצ'אבז. "הם מנסים לגרום לשינוי המשטר", אמרה אווה גולינגר, אמריקנית שנולדה בווצואלה שכתבה ספר על צ'אבז.
ב-USAID מכחישים שהם מנהלים תוכנית סודית להפלתו של צ'אבז ושהכספים שמועברים נועדו למטרה פוליטית. הם מסבירים את הסתרת שמות מקבלי הכסף ברצון למנוע מהם הטרדות מצד המשטר.
"המטרה של הכספים היא לחזק את הדמוקרטיה, בהתאם למדיניותו של הנשיא בוש...", אמר גורם בסוכנות. הוא טען שהכספים מימנו סמינרים וקמפיינים שנועדו לקדם דיאלוג בין תומכי צ'אבז למתנגדיו. "חברה אזרחית חזקה היא חלק חשוב בכל דמוקרטיה, כמו בארה"ב או בבריטניה", הוסיף. הסוכנות טוענת שמימנה גם תוכניות לימודים, מעוני יום לעניים, שרותים קהילתיים שונים לבני נוער, תוכניות ספורט ועוד, ושמשאבים גדולים הרבה יותר הוקצו למדינות אחרות כמו בוליביה ופרו.