שתף קטע נבחר

אולמרט לבלייר: חוזרים למפת הדרכים

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נפגש עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, במעונו בירושלים בשעה שהשניים נתונים במשבר פוליטי עמוק. הם דיברו על הצורך לקדם את השלום במסלול הפלסטיני והחליפו מחמאות הדדיות. אולמרט: "נותרתי דבק בעמדתי שצריך להמשיך בתהליך המדיני עם הפלסטינים בהתאם למפת הדרכים"

בשעה ששניהם שקועים במשבר פוליטי עמוק - האחד לאחר המלחמה בלבנון והשני בין היתר לנוכח עמדת בריטניה בזמן המלחמה - נפגשו אמש (שבת) בירושלים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ועמיתו הבריטי, טוני בלייר. שניהם החמיאו זה לזה על מנהיגותם ודיברו על הצורך לקדם את השלום עם הפלסטינים. 

 

אחרי שגנז את תוכנית ההתכנסות, ציין אולמרט שהוא דבק במפת הדרכים ואמר שייפגש הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן) ללא תנאים מוקדמים ולפני שחרורו של גלעד שליט. "תמיד הבעתי את רצוני והסכמתי להיפגש עם אבו מאזן, וגם עכשיו אין לי תנאים לעניין זה. אני יכול לשער שפגישה עם אבו מאזן אולי אפילו תועיל לנושא הזה של גלעד שליט. גלעד שליט איננו מוחזק בידיו והוא בוודאי היה רוצה לשחרר אותו".

  

 

בלייר החמיא לאולמרט: "אני רוצה להביע את הערכתי לדרך שבה אתה מנהיג את מדינתך במצבים הללו. לא פשוט לנהל את המצבים הללו ולקבל את ההחלטות במצב שבו אתה נמצא. אתה ראוי לכל סימפטיה מצדי ולהזדהות". אולמרט גמל לו מצדו: "ראש ממשלת בריטניה בלייר הוא ידיד קרוב של ישראל. התפקיד שבריטניה ממלאת בהנהגתו של טוני בלייר חשוב ומרכזי להביא ליציבות במזרח התיכון". בעניין איראן, הודה אולמרט: "ההיסטוריה תודה לך ותעלה על נס את תרומתך".

 

אולמרט אמר בתום הפגישה כי "בלייר ביקש בכל שיחה שקיימנו בחודשים האחרונים לקדם את תהליך השלום עם הפלסטינים. נותרתי דבק בעמדתי שצריך להמשיך בתהליך המדיני עם הפלסטינים בהתאם למפת הדרכים, לאחר יישום השלב הראשון הקורא לפירוק תשתיות הטרור. אמרתי לראש ממשלת בריטניה שאני מוכן לעבוד צמוד לראש הרשות אבו מאזן על מנת ליישם, לשוחח ולדון בכל מיני אופציות ופתרונות". 

 

ראש הממשלה הבהיר ש"תוכנית ההתכנסות בשעתו לא באה במקום מפת הדרכים. מפת הדרכים זו המסגרת, זה הבסיס שעל פיו יתנהל תהליך מדיני במזרח התיכון בשנים הקרובות, ובעניין זה לא השתנה דבר. מה שאמרתי בשבועות האחרונים זה שהאירועים והנסיבות של החודשים האחרונים מחייבים אותנו לשקול מחדש את סדרי העדיפויות שלנו וכך אנחנו עושים. מפת הדרכים היתה ונותרה הבסיס והמסגרת שעל פיה יתנהלו מגעים במזרח התיכון בעתיד".

 

שני האישים דנו גם בנושא שחרורו של גלעד שליט, בעניין המלחמה בלבנון והגרעין באיראן. בלייר אמר כי "דיברנו על יוזמת שתי המדינות, מפת הדרכים, וחשוב מאוד שנראה מה אנחנו יכולים לעשות כדי להתניע מחדש את התהליך. חשוב מאד שנדבר על הדברים הללו ואני מקווה מאוד שבזמן הקרוב נגיע להתקדמות וזה חשוב מאוד שגלעד שליט אכן ישוב לביתו. אני בטוח שרוב האנשים כאן לצד רוב האנשים בבריטניה רוצים לראות מזרח תיכון יציב, דמוקרטי".

 

בלייר: להכיר בחשיבות הנושא האיראני

לדברי בלייר, "מה שקרה בלבנון זה דבר איום ונורא. אני כואב את כל מי שסבל במהלך השבועות הללו. עבדנו קשה כדי להגיע להפסקת אש על בסיס מדיני יציב, כפי שקרה בהחלטה 1701. אני מאמין שזה יקדם את השלום באזור. נעשה את כל שביכולתנו כדי שההחלטה הזו תיושם במלואה". בלייר נשאל האם נשקלות סנקציות נגד איראן: "יש תהליך שמציעים למועצת הביטחון של האו"ם. לא נשלול החלטה בעניין הזה. זה הדבר החשוב ביותר כרגע - הפעולה של מועצת הביטחון להכיר בחשיבות הטיפול בנושא האיראני. זו עמדה של הקהילה הבינלאומית".

 

משאלות העיתונאים הבריטים, ניכר היה מצבו העגום של בלייר. הם התמקדו בעיקר בצרותיו בלייבור, והמצב במזרח התיכון לא ממש עניין אותם. דוברו של ראש ממשלת בריטניה אמר לפני הפגישה כי מטרת ביקורו של בלייר היא הנעת תהליך השלום מחדש על ידי שיחות ודיונים מוקדמים, הן בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני והן בסוגייה הלבנונית.

 

מחר יוועד בלייר עם שרת החוץ, ציפי לבני, וכן עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס. בלייר מבקש ללמוד על מהלכיה של ישראל לאחר המלחמה בלבנון בתחום המדיני. לאחר מכן צפוי ראש ממשלת בריטניה להיפגש עם הנשיא הפלסטיני ברמאללה. הוא אינו צפוי להיפגש עם גורמים פוליטיים מטעם המפלגה השולטת, חמאס.


פורסם לראשונה 09/09/2006 21:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישה בירושלים
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: איי פי
צרות בלונדון. בלייר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אולמרט ייפגש עם אבו מאזן
צילום: איי פי
צילום: נועם רותם
לפני שחרורו של שליט
צילום: נועם רותם
מומלצים