שתף קטע נבחר

גם המנהלים הבכירים היו פעם סטודנטים

שנת הלימודים האקדמית בפתח. אלפי סטודנטים יתחילו השנה את לימודיהם, אךהאם יעשו שימוש במה שלמדו בעתיד, והאם התארים שירכשו יסייעו להם במציאת עבודה? שבעה מנהלים בכירים במשק מספרים כאן על המסלול שעברו מאז ימי התואר הראשון ועד משרתם הבכירה כיום, ועונים על השאלה: האם אתם עושים היום שימוש בידע שרכשתם?

היום הם מעסיקים מאות ואלפי עובדים, יושבים בלשכות מפוארות ומשתכרים סכומי עתק. אך בעבר 7 מנהלים בכירים בתחומים שונים במשק היו סטודנטים שעבדו למחייתם בעבודות מזדמנות וחלקם למדו מקצועות שאין להם כיום שום קשר לעיסוקם. אז מה למדו צבי זיו, איליק רוז'נסקי, איזי בורוביץ', חוה פרידמן שפירא, חיים כצמן, אריק רייכמן וניר פלג. ממה התפרנסו בתקופת לימודיהם ולאן הגיעו היום? כמה סיפורים אישיים לקראת פתיחת שנת הלימודים באוניברסיטאות.

 

צבי זיו: "גם לימודי פילוסופיה נראים לי מעניינים"

צבי זיו,  מנכ"ל בנק הפועלים, למד כלכלה באוניברסיטת תל אביב ועבד לפרנסתו כמרכזן במרכזיה הבינלאומית.

 

למה דווקא כלכלה? 

 

"התקבלתי לפקולטה להנדסה בתל אביב, אולם שבועיים לפני תחילת הלימודים שיניתי את דעתי, והחלטתי ללמוד כלכלה. זו היתה מלכתחילה העדיפות השנייה שלי, ולכן יכולתי להתחיל ללמוד. בדיעבד נראה לי שאכן ההחלטה היתה נכונה. בהמשך, כאשר כבר עבדתי בבנק הפועלים, החלטתי ללמוד מינהל עסקים לתואר שני באוניברסיטת תל אביב".

 

ואתה עושה שימוש בידע שרכשת?

 

"בהחלט כן. מנכ"ל בנק זו משרה שמשלבת הבנה בכלכלה עם יכולת וידע בניהול. האמת היא, שלבנק הפועלים הגעתי במקרה, בעקבות חבר ללימודים שאמר לי שמצא עבודה מעניינת בבנק. פניתי למחלקת משאבי אנוש של הבנק, עברתי בחינות והתקבלתי לעבודה ככלכלן בחטיבה העסקית. דווקא חברי עבר מאוחר יותר לבנק לאומי, אך אני נשארתי נאמן למקום שבו התחלתי, וכנראה שגם זו היתה בחירה טובה".

 

במבט לאחור, היית לומד משהו אחר?

 

"כשאני חושב על זה, גם לימודי פילוסופיה נראים לי מעניינים".

 

למה עבדת דווקא במרכזיה הבינלאומית?

 

"זו הייתה עבודת סטודנטים נחשקת מכיוון שעבדנו בלילות, היתה גמישות לגבי המשמרות, וזה התאים מאוד ללימודים. במהלך לימודי התואר השני כבר עבדתי בבנק הפועלים".

 

נהנית מהלימודים?

 

"בתקופת לימודי התואר הראשון נהניתי במיוחד מהחיים הסטודנטיאליים. היינו ארבעה חברים שחלקנו דירה במעונות הסטודנטים, ויש לי זיכרונות טובים מאוד מהחבורה. למעשה, אלה הם חברי הקרובים עד עצם היום הזה. מהמורים אני זוכר לטובה בעיקר את פרופ' תמיר אגמון, שלימד תורת המימון. היינו רק ארבעה תלמידים ולקורס היה ממד אינטלקטואלי נדיר. הרגשתי שאנחנו ממש נוסקים לגבהים תיאורטיים, דבר קצת חריג בלימודי מנהל עסקים העוסקים בדרך כלל בתכלית ובפרקטיקה". 

 

מה מכל הדברים שלמדת רלוונטי כיום לעבודתך?

 

"בלימודי כלכלה, המסר היסודי הוא להתמקד תמיד בתחומים שבהם יש לך יתרון יחסי. זהו שיעור חשוב בחיים, בעיקר למי שהולך לנהל מערכות גדולות. במה שאינך יכול להיות יותר טוב מאחרים - לא צריך לעסוק. אפשר להשאיר לאחרים או לרכוש שירותים בחוץ.

 

"מהקורסים בניהול בכיר זכור לי תמיד מרצה ב'לונדון ביזנס סקול' שהגדיר יכולת ניהולית כיכולת להסתכל על המערכת 'ממעוף הציפור'. אני חושב שאין הגדרה נכונה יותר מזה: היכולת להסתכל על החברה מלמעלה, לראות אותה כמכלול, וכחלק מהסביבה העסקית, מהמשק כולו, ואף מהכלכלה העולמית".

 

חיים כצמן: "לא הייתי סטודנט מבריק"

חיים כצמן, יו"ר ובעל השליטה בקבוצת הנדל"ן המניב גזית גלוב, סיים את לימודי המשפטים באוניברסיטת תל אביב ב-1973 ולאחר מכן פנה להתמחות בתחום הנדל"ן. הוא למד במסגרת של לימודי ערב, ובמקביל עבד כמוכר ביטוחי חיים, ותקופה מסוימת אף עבד כמתווך דירות.

 

"לא הייתי סטודנט מבריק במיוחד", מספר כצמן. "זו היתה תקופה אחרת, גם מקצוע עריכת הדין נתפס אחרת. לא היו עורכי דין רבים כמו היום - אני אפילו זוכר את מספר הרישיון שלי כעו"ד - 7515".

 

מדוע לימודי משפטים?

 

"הבחירה היתה מתוך עניין ואין לי ספק שגם היום הייתי בוחר ללמוד את אותו המקצוע. אם הייתי נדרש היום לבחור למשל בין משפטים למינהל עסקים, הייתי בוחר בלימודי משפטים. אלו כלים שאני משתמש בהם עד היום. למרות שיש לנו משפטנים בחברה, הרקע שלי מאפשר זווית ראייה נוספת ותורם לי עד היום".

 

כשלושים שנה מאוחר יותר, כשהוא עומד בראש אימפריית הנדל"ן גזית גלוב, הוא מחליט לסגור מעגל. לפני כשנה הוא חנך את מכון כצמן לנדל"ן בפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב. מדובר במכון ראשון מסוגו בארץ, שיעסוק בתחום הנדל"ן כנושא אקדמי-ניהולי. בנוסף מקיים המכון ימי עיון ודיונים בנושאים הרלוונטיים בשוק הנדל"ן.

 

"זה היה מאוד מרגש, מבחינתי זו הייתה סגירת מעגל", מספר כצמן. "גם אני וגם אשתי, שלמדה רפואה, בוגרי האוניברסיטה".

 

אתה רואה את עצמך מרצה במכון?

 

"אני נותן מדי פעם הרצאות אורח, אבל להיות מרצה קבוע זו כבר מחויבות גדולה מדי עבורי".

 

אריק רייכמן: "הייתי לומד היום המון דברים"

מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן, הוא בעל תואר ראשון בכלכלה, שאותו רכש בפקולטה לחקלאות ברחובות, המסונפת לאוניברסיטה העברית. רייכמן הוא חבר קיבוץ גליל ים, והיה כזה גם בתקופת לימודיו, אך לדבריו יציאתו ללימודים הייתה  בחירה אישית שלו, ולא "דין התנועה".

 

כיצד החלטת מה ללמוד?

 

"ההחלטה הייתה שלי ולא של הקיבוץ. בחרתי ללמוד בדבר ששילב את שני הדברים הקרובים ללבי: כלכלה וחקלאות".

 

האם היום, במבט לאחור, היית לומד משהו אחר?

 

"זה בעצם קשור לשאלה, האם במבט לאחור הייתי עושה בחיים את מה שאני עושה היום או משהו אחר. אני מניח שהייתי לומד משהו שקשור לכלכלה בכל מקרה.

 

"מצד שני, אני מצטער על כך שלא למדתי הרבה דברים נוספים. אני מתעניין מאוד בהיסטוריה. אני מתעניין מאוד באסטרטגיה, ואני מתעניין מאוד מאוד בנוירולוגיה, בעיקר נוירולוגיה קוגניטיבית. אני מנסה להשלים היום את הדברים הללו דרך קריאה. אגב, אני זוקף גם את הדברים שאני לומד היום עצמאית לזכות הלימודים באוניברסיטה, כיוון שהאוניברסיטה הקנתה לי הרגלי למידה ויכולות לימוד".

 

במה עבדת לפרנסתך בזמן הלימודים?

 

"הייתי חבר בקיבוץ, ונסעתי מדי יום על אופנוע מהקיבוץ לאוניברסיטה. בזמני הפנוי עבדתי בלו".

 

איך היו הלימודים?

 

"נהניתי מאוד. היו לנו מרצים מעולים, שאת חלקם אני זוכר לטובה עד עכשיו. גם החבר'ה היו נחמדים. רובם היו בני קיבוצים ומושבים, כך שהרגשתי כמו בבית".

 

באיזו צורה הלימודים מסייעים לך כיום בעבודתך? מה מכל הדברים שלמדת רלוונטי?

 

"קשה לי לענות על כך. אני לא חושב שהידע שרכשתי שם עדיין רלוונטי, אבל היכולת ללמוד היא כלי חשוב בניהול שמסייע לי עד היום. אני חושב שכסטנדרט, זה רצוי למנהלים לרכוש השכלה. זה לא חיוני, יש אנשים שיודעים ללמוד לבד ומצליחים להיות מנהלים מצוינים בלי ללמוד, אבל לי זה בהחלט תרם".

 

איזי בורוביץ': "מנהל צריך גם לדעת יחסי אנוש"

פרופ' איזי בורוביץ', יו"ר אל על ומבעלי השליטה בחברת גרנית הכרמל, הוא בעל תואר דוקטור בחקר ביצועים שרכש במכון הפוליטכני שבברוקלין, ניו-יורק. כמו כן הוא בעל השכלה אקדמית במדעי המחשב, אותה רכש באוניברסיטאות שונות בארצות הברית, כשכבר שימש בתפקידים בכירים בשוק האמריקני.

 

מדוע החלטת ללמוד מה שלמדת?

 

"הרגשתי שזה מה שאני צריך בשביל התחומים שבהם רציתי לעבוד בחיים, וההרגשה שלי הייתה נכונה".

 

האם אתה עושה כיום שימוש בנושאים שלמדת?

 

"בוודאי. אני עובד בניהול. חקר ביצועים הוא המודל המתימטי שמכיל בתוכו את תורת ניהול, הספין-אוף המתמטי של הנדסת תעשייה וניהול. זה המדע שמלמד אותך לנהל תהליכים, וניהול תקין צריך להתבסס על ניהול תהליכים. גם לימוד המחשבים נתן לי הרבה מאוד מהכישורים שהייתי זקוק להם בשביל לדעת לנהל. כשאתה מתכנת בארגון, אתה מכיר את התהליכים שקורים בה על בוריים, אתה לא יכול לעגל פינות.

 

"הצירוף בין חקר ביצועים למחשבים גורם לי להבין היטב את החברות שאני מנהל. כשהגעתי לארקיע, הכרתי אותה והבנתי אותה יותר טוב מאנשים שעבדו בה 30 שנה בזכות הידע הזה. הצלע השלישית של הידע שצריך מנהל היא יחסי אנוש, וזה מגיע מהחינוך. את יחסי האנוש רכשתי בבית הספר שלמדתי בו כבית-ספר עממי, 'כדורי'".

 

האם נהנית מהלימודים?

 

"אהבתי כל רגע. הלימודים קידמו אותי בחיים ובעיקר, נתנו לי הבנה של החיים".

 

בדיעבד, היית לומד היום דברים אחרים ממה שלמדת?

 

"לאו דווקא. אני חושב שהכיוון שלמדתי הוא הכיוון שהייתי צריך ללמוד".

 

במה עבדת לפרנסתך בזמן הלימודים?

 

"בארבע השנים שבהן השלמתי תואר ראשון עבדתי במחסן של מפעל לכלי מטבח. עבדתי מדי יום מ-7:00 בבוקר עד 16:00 אחר הצהריים, ומהעבודה נסעתי ללימודים ברכבת התחתית. בתואר השני החיים נעשו קלים יותר - מלגות וכיוצא באלה".

 

האם אתה חושב שמנהל צריך לרכוש השכלה גבוהה?

 

"כן. מי שעוסק בניהול המורכב של המאה ה-21 חייב ללמוד כי הוא חייב לרכוש את הכלים הטובים ביותר. מנהל הוא קודם כל ביטוי של עסקת החבילה שנקראת בנאדם, אבל את החבילה הזאת צריך לנווט עם הכלים המתאימים, ולשם כך צריך ללמוד".

 

חוה פרידמן שפירא: "החלום שלי היה להיות שחקנית"

חוה פרידמן שפירא, מנכ"לית AIG ישראל, דווקא למדה תיאטרון באוניברסיטה.

 

כיצד החלטת מה ללמוד?

"למדתי תיאטרון כי זה היה החלום שלי מגיל צעיר - להיות שחקנית תיאטרון - והחלטתי להגשים אותו".

 

בעבודתך את עושה שימוש במה שלמדת?

 

"לא , אבל כל דבר בחיים יש בו משהו תיאטרלי - החיים הם במה והאנשים הם שחקנים".

 

האם היום במבט לאחור היית לומדת משהו אחר?

 

"לא הייתי משנה כלום ממה שעשית ולמדתי. לימודי התיאטרון הוסיפו לי לנשמה ולעומק הרגשי ולדברים שעזרו לי בהיבטים שונים של החיים".

 

במה עבדת לפרנסתך בזמן הלימודים?

 

"בזמן לימודי התיאטרון הייתי מקריאה ספרים לטובת ספרייה הקלטות של המכון לעיוורים. זה היה פרויקט חיים של אדם (עיוור), שהחליט להקים מעבדה שלמה של קלטות ספרים לעיוורים".

 

איך היו הלימודים?

 

"כמו בכל תחום - חלקם היו מעניינים ומרתקים וחלקם פחות".

 

איליק רוז'נסקי: "תמיד רציתי לעסוק בניהול"

איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן, עומד היום בראש אחת מחברות הנדל"ן החמות בשוק ההון, הנמצאת בקצב גידול מואץ בעיקר באמצעות פעילותה בחו"ל.

 

רוז'נסקי, ירושלמי במקור, שירת בצבא בגרעין נח"ל וכך הגיע לקיבוץ מסדה. את השכלתו האקדמית רכש במדרשת רופין, שם למד לתואר ראשון במינהל עסקים. כיוון שאז המדרשה לא יכלה להעניק תואר אקדמי בתחום זה, השלים רוז'נסקי מאוחר יותר שנת לימודים נוספת באוניברסיטה בבוסטון.

 

נהנית מהלימודים?

 

"לא נהניתי מהלימודים, אבל היה לי ברור שזה הכרחי".

 

ממה התפרנסת בתקופת הלימודים?

 

"בתקופת הלימודים עבדתי כמדריך גרעין לקראת שירות בנח"ל ובסופי שבוע עבדתי בקטיף בננות בקיבוץ. עם סיום הלימודים ברופין שימשתי בתפקיד מרכז משק ולאחר מכן השלמתי את לימודי בבוסטון. כבר אחרי הצבא היה לי ברור שאני רוצה להתעסק בתחום הניהול והנושאים הכלכליים. וזה אכן קרה".

 

ניר פלג: "הלימודים פתחו בפני אופקים חדשים"

ניר פלג, מנכ"ל אקסלנס נשואה ניהול השקעות, סיים תואר ראשון במינהל עסקים במסלול האקדמי של המכללה למינהל.

 

למה דווקא מינהל עסקים?

 

"שני תחומים עניינו אותי, שיווק ומכירות וכלכלה או מינהל עסקים, ולכן בחרתי במכללה שהציעה תואר שמשלב בין התחומים. כעבור מספר סמסטרים מיקדתי את עצמי בהתמחות במימון ושוק ההון, שמשכו אותי וסיקרנו אותי כמקצוע אפשרי לעתיד. הבחירה במכללה הייתה בשל האפשרות לעבוד לצד הלימודים, וכן הלימודים היו יותר מהזווית המעשית".

 

אתה עובד במקצוע שלמדת?

 

"באופן חלקי. למדתי מינהל עסקים עם התמחות בשיווק והתמחות משנית במימון, וכיום אני עוסק בשוק ההון".

 

במבט לאחור היית לומד משהו אחר?

 

"לא, אני חושב שהלימודים פתחו בפני אופקים חדשים ורעיונות להתמחות והעמקה בתחומים מעניינים. לדוגמה, קורס באופציות וחוזים עתידיים קירב אותי מאוד לתחום ולחברה שקלטה אותי מיד בסיום הלימודים".

 

במה עבדת לפרנסתך בזמן הלימודים?

 

"עבדתי כמנהל צוות מכירות של חברת הפצה, של מוצרי צריכה בשיטת הפצה ישירה ללקוחות".

 

איך היו הלימודים?

 

"הלימודים היו מעניינים ברובם, ואכן ענו על ההגדרה של לימודים מעשיים עם תחומי עניין רחבים ואפשרויות בחירה טובות".

 

באיזו צורה הלימודים מסייעים לך כיום בעבודתך?

 

"הלימודים מסייעים עד היום גם במושגים מתחומים בסיסיים כמו מאקרו-כלכלה, וגם מושגים עמוקים יותר מתחומי המימון, אופציות ועוד".

 

השתתפו בהכנת הכתבה: אבי שאולי, תני גולדשטיין ועידו אפרתי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים
חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב
צילום: סיון פרג'
איזי בורוביץ', יו"ר אל על
צילום: סיון פרג'
איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן
חוה פרידמן שפירא, מנכ"לית AIG ישראל
ניר פלג, מנכ"ל אקסלנס נשואה ניהול השקעות
צילום: ישראל הדרי
אריק רייכמן, מנכ"ל תנובה
צילום: ישראל הדרי
מומלצים