שתף קטע נבחר

שר גרמני: ישראל מוכנה למו"מ על חוות שבעא

בראיון בלעדי ל-ynet אומר שר ההגנה הגרמני, פרנץ יוזף יונג: "קיבלנו איתותים מישראל שהיא תהיה מוכנה להיכנס למשא ומתן בעניין חוות שבעא". זו הפעם הראשונה שגורם מערבי כה בכיר אומר את הדברים. הוא מבהיר שבקרוב לא יהיה זכר לנוכחות חיל הים הישראלי בעומק של 50 מייל מול חופי לבנון

"התרשמנו שישראל מוכנה להיכנס למשא ומתן על עתיד חוות שבעא" - כך אומר הבוקר (יום ד') ל-ynet שר ההגנה הגרמני, פרנץ יוזף יונג, בראיון מיוחד. זו הפעם הראשונה שבה גורם מערבי בכיר אומר את הדברים. גרמניה ממלאת בימים אלו תפקיד מפתח במאמצי התיווך לשחרור החטופים אהוד גולדווסר ואלדד רגב. בכיר גרמני אומר בעניין זה: "אני אופטימי". המתווך הגרמני ארנסט אורלאו שוהה בימים אלו במזרח התיכון ומנהל מגעים חשאיים בעניין.

 

שר ההגנה הגרמני נשאל בעניין המאמצים לשחרור החטופים: "יש דברים שעדיף לא לדבר עליהם בפומבי", אמר ולא יסף. הוא התייחס ארוכות למאמץ לייצב את הפסקת האש: "יש לנו סימנים מעודדים מאוד מכל הצדדים", אומר שר ההגנה הגרמני, "קיבלנו איתותים מישראל שהיא תהיה מוכנה להיכנס למשא ומתן בעניין חוות שבעא. ראש ממשלת לבנון גם הוא מעביר לנו סימנים חיוביים ביחס לאפשרות של ייצוב האזור, בעיקר בגבול עם ישראל. גם סוריה מאותתת לנו שהיא רוצה בייצוב המצב. זו הסיבה שממשלת גרמניה שולחת בקרוב את שר החוץ הגרמני למסע באזור".

 

אין כניסה לחיל הים הישראלי 

הדברים נאמרים בשעה שהפרלמנט הגרמני (הבונדסטג) התכנס לאשר את משלוח הכוח הימי ללבנון. גרמניה מבהירה שחיל הים הישראלי לא יוכל לפעול מעתה במרחב הימי של לבנון.  

 

השר הגרמני מספר על ההכנות לשיגור הכוח הימי, שישתלט על רצועת הים מראש הנקרה בדרום ועד גבול לבנון-סוריה בצפון בעומק של 50 מייל בים התיכון. זו תהיה הפעם הראשונה מאז מלחמת ששת הימים שבה חיל הים הישראלי לא יוכל לפעול עוד במרחב הימי של לבנון. שר ההגנה הגרמני סיפר עוד ל-ynet שאנשי מכס ושוטרים גרמניים נמצאים כבר בלבנון בנמל התעופה של ביירות והם מפקחים שלא יועבר דרכו נשק. 

 

מחר ייערך טקס בנמל ווילהלמסהאפן, שבו ייפרד שר ההגנה הגרמני מספינות כוח המשימה הגרמני שיוצאות למזרח התיכון. הכוח ימנה שמונה ספינות - בהן שתי פריגטות נושאות שני מסוקים ושש ספינות סיוע ולוגיסטיקה כולל בית חולים שדה. הכוח ימנה 2,400 אנשי צי, ובהם אנשי מודיעין, חיל אוויר וכוח קומנדו. הכוח יהיה בפיקודו של אדמירל גרמני, שגם יפקד על ספינות הציים של נורווגיה, דנמרק, שוודיה והולנד שיקחו חלק בכוח המשימה הימי. בסיס הכוח יהיה בקפריסין בלרנקה או בלימסול. המנדט של הכוח מסתיים רשמית בעוד שנה כלומר בסוף אוגוסט 2007, אבל השר הגרמני אמר הבוקר כי קרוב לוודאי שיצטרכו להאריכו.

 

הכוח הגרמני ירוכז בשתי הפריגטות, המצוידות במסוקים ובכוחות קומנדו שיוכלו להשתלט על ספינות חשודות, שינסו להבריח נשק לחיזבאללה. "הכוח הימי בפיקודה של גרמניה ייכנס לפעולה מול חופי לבנון בעוד כשבועיים. מרגע שאנחנו ניכנס, ספינות חיל הים הישראלי ייצאו מכל התחום הימי של חופי לבנון. זה אזור הפעולה של הכוח הימי הבינלאומי ויש לנו הסכם על כך עם ממשלת ישראל". השר יונג מבהיר כי "הכוח הימי הגרמני ישתמש בכוח אם יגלה ספינה חשודה המנסה להבריח נשק ללבנון". עד לאוגוסט 2007 דורש משרד ההגנה הגרמני תוספת תקציב של 197 מיליון יורו כדי לממן את פעילות הכוח הימי.

  

האם העבר והיחסים המיוחדים שבין גרמניה לישראל ממלאים תפקיד בכך שגרמניה התנדבה לקחת חלק בכוח בלבנון? 

 

"ודאי. ראשית כל אנחנו מרגישים מחויבות לעזור בהשגת שלום יציב במזרח התיכון, שממנו יהנו הישראלים וגם מדינות ערב. יש לנו אמון מלא מצד הישראלים וסקרים שנערכו מראים כי 72 אחוז מאזרחי ישראל תומכים במשלוח חיילים גרמנים להשתתף בכוח הרב לאומי בלבנון זאת הבעת אמון בנו ויש לנו גם אמון מצד ממשלת לבנון וגם מצד סוריה".

 

מה אתם שואפים להשיג בסופו של דבר?

 

"גרמניה מעוניינת בהשגת שלום יציב במזרח התיכון. משלוח הכוח הרב לאומי הוא תרומתה של גרמניה לייצוב הפסקת האש ולהשגת פתרון מאריך ימים בדרכי שלום לסכסוך המזרח תיכוני. זו המטרה הכוללת, ולכן אנחנו גם רוצים שבקרוב מאוד ייכנס הקוורטט לפעולה ונחדש את המאמצים להשיג שלום גם בין ישראלים לפלסטינים על-פי מפת הדרכים. אנחנו מאמינים שזה אפשרי והקוורטט צריך להיכנס לפעולה במהירות כדי להשיג הסכם ישראלי פלסטיני".

 

בגרמניה נשמעו ספקות רבים האם ראוי שחיילים גרמנים יהיו מעורבים בסכסוך במזרח התיכון בסמיכות כה גדולה לישראל, בגלל העבר ולאור העובדה שגרמניה נהנית מיחסים טובים עם כל מדינות האזור. סיבה נוספת להיסוס היא העובדה שכ-8,000 חיילים גרמנים כבר מוצבים בכ-10 מקומות על פני הגלובוס, ולדעת חלק ניכר מחברי הפרלמנט זה יותר מדי והופך את גרמניה למעורבת בסכסוכים כמו אפגניסטן וקוסובו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שר ההגנה הגרמני
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
עמדת צה"ל באזור חוות שבעא
צילום: איי פי
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
אהוד גולדווסר
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
אלדד רגב
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
מומלצים