שתף קטע נבחר

בוש לאבו מאזן: אפעל להקמת מדינה פלסטינית

בתום פגישתו עם אבו מאזן, אמר הנשיא האמריקני כי בכוונתו להמשיך לקדם פתרון של שתי מדינות דמוקרטיות במזרח התיכון. השניים לא התייחסו לסוגיית הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית, לה יתקשה הממשל האמריקני להעביר כספים

"אמשיך לקדם את הפתרון של שתי מדינות דמוקרטיות שיחיו זו לצד זו בשלום. זהו אחד האתגרים של הממשל שלי לממש את החזון". כך אמר היום (ד') נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, בתום פגישתו עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן) בניו יורק.

 

השניים לא הזכירו בפומבי את המחלוקת סביב הקמת ממשלת אחדות חמאס-פתח ודיברו על האתגר המשותף לקדם הקמת מדינה פלסטינית דמוקרטית שתחיה בשלום עם ישראל. הדברים נאמרו זמן קצר לאחר שראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, הצהיר שוב כי אין בכוונתו להכיר בישראל, תנאי שהוצב באופן מפורש על ידי הרביעייה הבינלאומית.


בוש ואבו מאזן בניו יורק  (צילום: רויטרס)

 

אבו מאזן ציין שזו הפגישה החמישית שלו עם הנשיא האמריקני. הוא הזכיר בדבריו כי בוש הוא הנשיא האמריקני הראשון שמדבר בפומבי על הקמת מדינה פלסטינית. "דיברתי עם הנשיא על המצב הקשה בשטחים. יותר מ-70 אחוז מהפלסטינים מאמינים בפתרון של שתי מדינות החיות בשלום זו לצד זו. העם הפלסטיני ראוי לשלום ואין כוח בעולם שימנע ממנו לנוע לקראת פתרון של שלום. אנחנו מצפים למימוש ההחלטות ואת מפת הדרכים", אמר הנשיא הפלסטיני שקרא לבוש לסייע לפלסטינים.

 

אולם מעבר לדברים שנאמרו בפומבי, החשיבות של פגישת בוש ואבו מאזן היא בעצם קיומה. הנשיא האמריקני מעוניין לחזק את אבו מאזן ולבדל אותו מההנהגה החמאסית של הרשות הפלסטינית. מקורבי אבו מאזן דאגו לדווח לפני צאתו של הנשיא הפלסטיני לניו-יורק שהוא ינסה לשכנע את האמריקנים והישראלים שממשלת אחדות פלסטינית עשויה לשנות את החמאס. לעומתו, בוש אינו רוצה שתוקם ממשלת אחדות. החוק האמריקני אוסר מגע עם החמאס שהוא ארגון טרור וגם אם ארה"ב תתמוך במהלך, יהיה זה בלתי אפשרי להעביר כספים לממשלת האחדות מבלי שיגיעו לידי החמאס.

 

בפועל ארה"ב חושבת כמו ישראל שהחרם הכלכלי והפוליטי על ממשלת החמאס מתחיל לשאת פירות, בדמות הפגנות נגד הנייה וסקרים המצביעים על ירידה בפופולאריות של החמאס.

 

יחד עם זאת, הנשיא האמריקני מעוניין להפגין מעורבות בדיאלוג ישראלי פלסטיני. לכן אמר בוש בנאומו בעצרת האו"ם אתמול: "הוריתי למזכירת המדינה רייס להוביל את המאמץ הדיפלומטי לשתף מנהיגים מתונים באזור לעזור לפלסטינים לבצע רפורמות בשרותי הביטחון שלהם ולסייע למנהיגים הישראלי והפלסטיני במאמציהם להיפגש ולפתור את המחלוקות".

 

כחלק מההצהרה הזו, שאין מאחוריה בשלב זה ממש, נפגשה שרת החוץ, ציפי ליבני, עם אבו מאזן בניו-יורק ולמרות אי ההסכמות על התכנים, סוכם על המשך הדיאלוג ועל פגישה קרובה של ראש הממשלה, אהוד אולמרט עם הנשיא הפלסטיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בעד מדינה פלסטינית. בוש
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מצב קשה בשטחים. אבו מאזן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
לא מכיר בישראל. הנייה
צילום: רויטרס
מומלצים