שתף קטע נבחר

ynet בדק: איך הח"כים יצביעו בפרשת הנשיא?

האם משה קצב צריך להשעות את עצמו כבר עתה? אם ימליץ היועץ המשפטי על כתב אישום והוא "יתבצר" בלשכה - כיצד יצביעו המחוקקים בהליך הדחה? בעוד הפרשה מסתעפת בדקה מערכת ynet, כיצד מצפה הרשות המחוקקת מהאזרח מספר 1 לפעול - והאם היא מתכוונת להתערב. מי חרד לבריאותו של קצב? מי לא ירצה "להתכבד בקלונו של הנשיא ושל כולנו"? ומי מזכיר שזה לא שוק?

קדימה העבודה הליכוד מרצ-יחד 
ישראל ביתנו הגמלאים מפד"ל - איחוד לאומי יהדות התורה 
ש"ס רע"מ-תע"ל חד"ש בל"ד 

בעוד פרשת הנשיא מסתעפת ומונחת לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה, מתחבטים חברי הכנסת בשאלת יכולתו של משה קצב להוסיף ולכהן בתפקיד. חלקם דורשים כי יחזור על פטנט ה"נבצרות הזמנית" גם במועד השבעתו של המשנה לנשיאת בית-המשפט העליון, אליעזר ריבלין, וכן בפתיחת מושב החורף של הכנסת. יש מי שקורא לו להשעות עצמו כבר עתה ולצאת לחופשה ממושכת, עד תום החקירה - ומנגד יש הסבורים כי קצב יכול להישאר על כיסאו עד להמלצה ברורה של היועץ המשפטי לממשלה, ואולי אף יותר מכך - עד לפסיקת בית-המשפט.

 

לפי חוק יסוד: הנשיא, מעמדו של האזרח מספר 1 שונה מזה של שר, ובעוד שבנוגע לאחרון פסק בג"ץ כי הוא חייב להשעות עצמו מרגע שמוגש נגדו כתב אישום, הרי שהנשיא נהנה מחסינות עד תום כהונתו. עם זאת, הכנסת יכולה - ברוב עצום של שלושה-רבעים מחבריה (קרי: 90 ח"כים) - להדיח נשיא מכהן.

 

כיצד רואים נבחרינו את פרשת הנשיא, וכיצד הם מצפים ממנו לפעול כעת? מערכת ynet פנתה לח"כים, אלו שעשויים בקרוב להידרש לסוגייה הטעונה. השאלה שהצגנו בפניהם: האם על הנשיא להשעות עצמו כבר עתה, וכיצד יצביעו במצב של הליך הדחה, אם אכן ימליץ היועץ על הגשת כתב אישום והנשיא יסרב להשעות עצמו גם אז. 

 

מתוך 82 ח"כים שנשאלו, 28 סבורים כי על הנשיא לצאת לחופשה כבר עתה. 25 חברי כנסת אומרים כי על הנשיא לפרוש בכפוף להמלצה בדבר כתב אישום, ואם לא יעשה כן - יצביעו בעד הדחתו. 12 ח"כים מסרבים להחליף את בית-המשפט, ומצידם אינם מתכוונים להתערב בסוגייה בשום שלב. 6 מתכוונים להימנע, או ציינו שטרם גיבשו דעה.

 

שאר הח"כים - במיוחד השרים שבהם - סירבו להשתתף במשאל. אחרים לא היו ניתנים להשגה עד לשעת הפרסום (והם עדיין מוזמנים לעדכן אותנו בעמדתם). ואלו הנימוקים:   

 

בהכנת הידיעה השתתפו: אטילה שומפלבי, רועי נחמיאס, מירי חסון, נטע סלע, רוני סופר ורועי מנדל
קדימה

יו"ר ועדת הכנסת רוחמה אברהם הובילה מתחילת הפרשה קו תקיף נגד הנשיא וקראה להתפטרותו המיידית. "אתמוך בהצבעה שתקבע כי על הנשיא לצאת לנבצרות ארוכה", אמרה ל-ynet. "אם יוגש כתב אישום - אתמוך בהדחתו". זאב אלקין מסביר כי "היה מעדיף שהנשיא יחסוך מאיתנו את תהליך ההדחה, אבל אם הייתה מתקיימת הצבעה היום, הייתי מצביע נגד הדחתו. אם יוגש כתב אישום - עליו להשעות את עצמו כי אין הבדל בינו לבין שר".

 

מגלי והבה כבר התבטא בזכות הנשיא בוועדת הכנסת ובתקשורת במהלך התקופה האחרונה. לטענתו, הנשיא חף מכל פשע עד אשר יוכח אחרת. יואל חסון, לעומתו, סבור כי "הכנסת צריכה להדיח את הנשיא אם יוגש נגדו כתב אישום, זאת במידה ולא יעשה זאת בעצמו" .

 

שי חרמש יצביע נגד הדחת הנשיא בכל מקרה, "משום שאנו עוסקים כאן בדיני נפשות. אם יוגש נגדו כתב אישום, רק הנשיא צריך להחליט אם הוא משעה את עצמו. אם יש פרומיל סיכוי שהוא זכאי, אני לא רוצה לקחת על כך אחריות". גם דוד טל מתנגד להדחת הנשיא: "לו יוגש כתב אישום ויתחיל תהליך הדחה, אמנע בהצבעה. לא ארצה להתכבד בקלונו של הנשיא ושל כולנו".


התפלגות התוצאות בקרב 82 חברי הכנסת שהשיבו על שאלות ynet

 

עתניאל שנלר יצביע בכנסת בעד הדחת הנשיא "רק ברגע בו היועץ המשפטי ימליץ או יביע דעה והחקירה תמוצה עד תום. נכון לעתה, אין ערך משמעותי לכנסת לעשות מעשה". גם מיכאל נודלמן ואביגדור יצחקי יתמכו בהדחת הנשיא לאחר כתב אישום. רונית תירוש מודה כי הייתה מעדיפה שקצב ייצא לחופשה ארוכה, כהגדרתה, אך עם זאת השיבה כי תצביע נגד הדחת הנשיא בכל מקרה: "אני לא שופטת ולא דיין ובכלל, בארץ אין דין ואין דיין. שהרשיות הרלוונטיות ימצו את החקירה עד תום, אין להקדים את המאוחר".

 

אלי אפללו מתנגד לכל התערבות של הכנסת בעניין: "לו יוגש כתב אישום, הנשיא צריך לעשות שיקול דעת באופן אישי. מנחם בן ששון, לעומתו, שומר על קו תקיף נגד הנשיא כפי שעשה בדיון בוועדת הכנסת, כאשר זו דנה בבקשת הנבצרות של קצב. "על הנשיא לקחת חופשה ארוכה או לבקש מועדת הכנסת נבצרות של שלושה חודשים", הוא טוען. גם עמירה דותן השיבה חד-משמעית כי על הנשיא להתפטר כבר עכשיו והודיעה כי תצביע בעד הדחתו גם אם ההצבעה תיערך כעת: "עליו לחסוך לכנסת ולמוסד הנשיאות את ההתבזות".

 

דליה איציק, כיו"ר הכנסת, מקפידה לפי שעה שלא להביע עמדה בסוגיית הנשיא אולם מקורביה אומרים כי עליו לצאת לחופשה ארוכה.

 

חזור למעלה
העבודה

חברי הכנסת שלי יחימוביץ', קולט אביטל, יורם מרציאנו ומתן וילנאי קוראים לנשיא לצאת לחופשה עד שתסתיים החקירה בעניינו, או כפי שהגדיר זאת וילנאי - "לצמצם פעילות למינימום הכרחי בלבד". דני יתום טוען כי יש לאפשר לנשיא להישאר בתפקידו עד לסיום החקירה ואם יוגש כתב אישום - עליו להתפטר. נדיה חילו הייתה רוצה לראות את הנשיא משעה עצמו כבר עכשיו וראלב מג'אדלה מעדיף להמתין עד לאחר כתב האישום. אבישי ברוורמן סירב להגיב לפניית ynet.

 

חזור למעלה
הליכוד

משה כחלון, מספר 3 בליכוד, מבהיר: "אני נגד הדחתו של הנשיא בכל צורה. אם החוק יקבע כי הנשיא יכול לכהן אז שימשיך ואם החוק אומר אחרת, כך צריך לעשות". יובל שטיניץ, לעומתו, אומר כי ימתין לסיום החקירה ו"אם היועץ המשפטי לממשלה יקבע כי מדובר בדברים חמורים עד כדי כך שהנשיא אינו ראוי עוד לתפקיד, אצביע בעד ההדחה". גם נתן שרנסקי יצביע בעד הדחה במידה ומני מזוז יורה על הגשת כתב אישום. עם זאת הוא "מעדיף את האפשרות שהנשיא ייצא לחופשה ביוזמתו עד שיתבהרו הדברים".

 

רבים בליכוד, בהם בכירי התנועה, אמרו ל-ynet כי אין להם כוונה לנקוט עמדה בשלב זה של הפרשה. "יש להמתין עד להחלטת היועץ המשפטי ולסמוך על הרשויות הבודקות", אמרה לימור לבנת. "לא נכון לעסוק בזה קודם לסיום החקירה". גם בנימין נתניהו, גדעון סער, מיכאל איתן, ישראל כץ וסילבן שלום סירבו להגיב. ראובן ריבלין סירב להשיב לפניית ynet והסביר כי לא ישתתף בהצבעה, כפי שנהג בהצבעה בוועדת הכנסת על נבצרותו של קצב, זאת מפני שהוא מתכוון להציג את מועמדתו לתפקיד הנשיא.

 

חזור למעלה
מרצ-יחד

כל חברי הכנסת של מרצ-יחד - יוסי ביילין, חיים אורון, רן כהן, זהבה גלאון, ואבשלום וילן - מחזיקים בדעה אחידה: "עד להחלטת היועץ המשפטי לממשלה, מן הראוי שהנשיא ישעה את עצמו על ידי נבצרות זמנית", מסרו בתגובה לפניית ynet. "אם היועץ המשפטי יקבל החלטה לפיה חומר החקירה מצדיק הגשת כתב אישום, ייצטרך הנשיא להתפטר מיד, ואם לא יעשה זאת - תיאלץ הכנסת לפתוח בהליכי הדחה".

 

חזור למעלה
ישראל ביתנו

אביגדור ליברמן וישראל חסון מסרו כי באופן רשמי בסיעה לא מתייחסים לפרשה, כל עוד אין בנוגע אליה מידע מגורם מוסמך. עם זאת, חברי הכנסת יצחק אהרונוביץ ורוברט אילטוב הביעו דעה נחרצת משלהם בנושא ואמרו כי "רק אם יוגש כתב אישום, הנשיא יצטרך להתפטר".

 

גם סטס מיסז'ניקוב טוען כי יגבה את הנשיא ויצביע נגד הדחתו במידה והכנסת תצביע על כך כבר כעת. עם זאת, "במידה והיועץ המשפטי יקבע שיש דברים בגו אז אני סומך על הנשיא שהוא אחראי מספיק כדי לקחת את גורלו בידו". אלכס מילר אמר גם הוא כי יצביע נגד הדחת הנשיא בשלב זה, לפני תום החקירה. ומה הלאה? אין תשובה ברורה.

 

יוסף שגל וליה שמטוב הודיעו כי נכון לעכשיו לא גיבשו עמדה בנושא. "ברגע שנקבל חומרים מגורם מוסמך, אוכל להגיד מהי דעתי", הסביר שגל. "לפני כן אין זה מכובד כלפי הציבור והנשיא להגיב". סופה לנדבר אומרת כי אין להדיח את הנשיא, ויש להמתין עד שבית-משפט יפסוק את דברו.

 

חזור למעלה
הגמלאים

"הנשיא צריך לכהן בתפקידו כל זמן שלא הוכחה אשמתו בבית משפט", אומר יו"ר הסיעה, השר רפי איתן. עם זאת הוא מדגיש כי "אם יוגש נגדו כתב אישום, הוא צריך להשעות את עצמו". בדעתו של איתן מחזיק גם השר יעקב בן-יזרי וחבר הכנסת משה שרוני.

 

חברת הכנסת שרה מרום-שלו סבורה אחרת. "אני חושבת שכבר עכשיו נשיא המדינה צריך להתפטר", היא אומרת, ומפגינה אמפתיה למצבו של קצב. "הרי ברור שיוגש נגדו כתב אישום, אז חבל על זה שהוא יסבול. חבל על הבריאות שלו, זה לא מוסיף לו כלום הימים הקשים האלו".

 

אלחנן גלזר: "הוא לא צריך להתפטר אלא לקחת חופש ולהשעות את עצמו עד לבירור כל הנושא המשפטי. אם היועץ יחליט להגיש נגדו כתב אישום אז אין ברירה, הוא גם יצטרך להתפטר". יצחק גלנטי: "זה לא שוק שאפשר לקחת נבצרות של שעתיים, שש או שמונה שעות. נכון לרגע זה הוא צריך להשעות את עצמו לפחות לשלושה חודשים. במידה והיועץ המשפטי יחליט להגיש נגדו כתב אישום הוא עדיין לא בחזקת אשם".

 

חזור למעלה
מפד"ל - איחוד לאומי

גם הדעות במפד"ל חלוקות. זבולון אורלב ואריה אלדד קוראים לו לנשיא לצאת לחופשה ביוזמתו כעת (ולהתפטר במידה ויוגש נגדו כתב אישום). גם בני אלון מחזיק בדעה כי על הנשיא קצב להשעות עצמו כבר עכשיו. יצחק לוי, אורי אריאל, ניסן סלומיאנסקי ואליהו גבאי השיבו כי על קצב להשעות עצמו רק לאחר שיוגש נגדו כתב אישום. צבי הנדל ואפי איתם סירבו להגיב.

 

חזור למעלה
יהדות התורה

שלושה חברי כנסת מיהדות התורה מציעים לנשיא קצב להשעות עצמו מתפקידו עוד לפני סיום החקירה. "אם הוא היה שואל אותי הייתי אומר לו שהוא צריך להתפטר, אבל זה חשבון שלו, לא שלי", אומר משה גפני. "אני לא מבין במוסד הנשיאות הרבה". גם שמואל הלפרט ואברהם רביץ תומכים ביציאה מיידית של קצב לחופשה.

 

מאיר פרוש סבור כי רק ברגע שיוגש כתב אישום הנשיא צריך להשעות את עצמו ואילו יעקב כהן נזכר בחקירות מן העבר: "גם כהיו הרבה תיקים נגד אריאל שרון הוא לא השעה את עצמו. עד שבית המשפט פוסק - כל אחד זכאי. כל זמן שהחוק לא מחייב אותו הוא אינו צריך להתפטר או להשעות את עצמו. מה יהיה אם יוגש כתב אישום? עוד חזון למועד". יעקב ליצמן סירב לומר את דעתו בנושא פרשת הנשיא.

 

חזור למעלה
ש"ס

אלי ישי, שלמה בניזרי ומשולם נהרי סבורים כי אין מקום להתערב בהחלטת הנשיא. חברי הכנסת אמנון כהן ואברהם מיכאלי מחזיקים בדעה כי על קצב להתפטר רק אם יוגש נגדו כתב אישום, בעוד יעקב מרגי קורא לו להשעות עצמו כבר עכשיו. יצחק וקנין סירב להגיב.

 

חזור למעלה
רע"מ-תע"ל

מרבית חברי הסיעה הערבית הגדולה בכנסת סבורים שעל הנשיא קצב לפנות את מקומו מיד לאחר שיוגש נגדו כתב האישום. חברי הכנסת אחמד טיבי, טאלב א-סאנע ואבראהים צרצור השיבו כך, בעוד חבר הכנסת עבאס זכור טוען כי על קצב להתפטר כבר כעת.

 

חזור למעלה
חד"ש

חבר הכנסת דב חנין קורא לנשיא להשעות עצמו כבר כעת למשך שלושה חודשים, "בתקווה שעד אז הליכי החקירה יסתיימו". אם לאחר סיום החקירה יוחלט להגיש כתב אישום נגד קצב, הוא סבור כי יהא עליו להתפטר. שני חבריו לסיעה, מוחמד ברכה וחנא סווייד, קוראים לקצב להתפטר רק לאחר הגשת כתב אישום נגדו.

 

חזור למעלה
בל"ד

בסיעה הערבית השלישית בכנסת הדעות חלוקות. חבר הכנסת עזמי בשארה קורא לנשיא "להתפטר כבר עכשיו, מבלי להמתין לסיום החקירה". ג'מאל זחאלקה השיב כי קצב חייב לפנות את מקומו בבית הנשיא, אבל רק אחרי הגשת כתב אישום ואילו ואסל טהא לא היה מעוניין לענות.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הנשיא משה קצב
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מובילה את ההתנגדות לקצב
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
רפי איתן. "מקום להשעייה, אם יש כתב אישום"
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
ביילין. השעייה מיידית
צילום: ירון ברנר
צילום: אלי אלגרט
מתן וילנאי. "לצמצם פעילות"
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
רונית תירוש. "אני לא שופטת"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים