שתף קטע נבחר

מדריך: להפיק את המקסימום מנגן המוזיקה שלכם

כמה שירים באמת אפשר לדחוס בנגן ה־‭,MP3‬ איך תאתרו שיר אחד מתוך מאות שאיפסנתם במכשיר, ואיך תוכלו להסתדר כמעט בלי לגעת בכפתור הווליום. כך תוציאו את המקסימום מהנגן שלכם

אין ספק, שנגני ה־‭MP3‬ וה־iPod בראשם חוללו מהפך בהרגלי השימוש במוזיקה. אם בעבר נדרשתם לשאת איתכם כמה תקליטורי מוזיקה בו־זמנית לדרך, היום אפשר ללכת עם מאות ”דיסקים” וחלקי דיסקים כאלה, הדחוסים כולם במכשיר זעיר וקל. ה־‭,iPod‬ ממש כמו המילה פלאפון, הפך בישראל לשם גנרי לנגן ‭.MP3‬

 

יותר מזה - כבר לא חייבים דווקא נגן MP3 -‬ בדגמים החדשים של הטלפונים הסלולריים (ראה כתבה בעמודים הקודמים) ושל מחשבי כף־היד ניתן להשתמש בתור נגני מוזיקה לכל דבר.

 

בפרסומים של נגני המוזיקה מקובל לציין כמה שירים יכול הנגן להכיל (למשל: נגן 2 ג׳יגה - "500 שירים אצלך בכיס"), אבל האמת היא שלא מדובר בנתון קבוע. כמות השירים שתוכלו להעביר לנגן תלויה בשלושה קריטריונים עיקריים:

בנפח הזיכרון, בסוג הקובץ ובאיכות הקובץ. איך מנצלים באופן מרבי את כל המקום שמציע הנגן/הטלפון/מחשב כף־היד לאחסון מוזיקה?

 

אחרי שבניתם לעצמכם ספריית מוזיקה דיגיטלית והעברתם אותה לנגן, איך תוודאו שברגע האמת תוכלו לנווט בין מאות השירים ולשלוף בדיוק את זה שאתם רוצים? ואיך תוכלו להאזין לשירים בלי אצבע דרוכה על כפתור הווליום?

 

האיכות קובעת את הכמות

תהליך העברת ספריית הדיסקים שלכם לנגן ה־‭MP3‬ כולל, ראשית, המרה של הדיסקים לקבצי אודיו בהם תומך המכשיר. כיוון שנגני המוזיקה אינם מציעים נפח אחסון בלתי מוגבל, רצוי מאוד להמיר את המוזיקה לקובץ דחוס וקטן יחסית. כדי להגיע לתוצאה כזו, במהלך המרת המוזיקה נעשות כמה פעולות מורכבות מאחורי הקלעים, כמו מחיקת צלילים בתדרים שרובנו לא שומעים.

 

קיימים כמה סוגי קבצים אשר דוחסים את המידע הקיים בדיסק. בהתאם לשמם, נגני ‭MP3‬ תומכים בפורמט הפופולרי ביותר של קובץ מוזיקה דחוס. רוב הנגנים תומכים גם בקבצי ‭,WAV‬ פורמט מוזיקה לא דחוס, ויש שתומכים בסוגים נוספים של קבצים דחוסים, כמו ‭OGG ,AAC‬ ו-WMA (חוברת ההפעלה של הנגן תגלה לכם עם אלה פורמטים הוא יעבוד‭.(‬

 

ההבדלים בין פורמט דחוס לפורמט רגיל משמעותיים ביותר: ניתן להמיר שיר לקובץ WAV בגודל 40 מ”ב - בזבוז משווע - או לקובץ ‭,MP3‬ שיתפוס רק 4 מ”ב. לעומת זאת, תוצאות ההמרה לפורמטי הדחיסה האחרים דומות יחסית, מבחינת גודל הקובץ שמתקבל.

 

בנוסף לסוג הקובץ, כאשר ממירים את המוזיקה ניתן לקבוע בנגן גם את איכות הקול. זו נמדדת לפי כמות המידע הדרושה כדי לייצג כל שנייה של מוזיקה.

 

הוויכוחים בתחום הזה קשים ומרים: יש שטוענים כי איכות של 128 ק”ב לשנייה זהה לזו של דיסק מוזיקה ושרובנו לא נבחין בינה לבין איכות גבוהה יותר; יש מי שלא יסתפק בפחות מ־ 192 ק”ב; יש כאלה שיזדעזעו מצלילים של פחות מ־320 ק”ב ויש מי שיקבע נחרצות כי לא ניתן להגיע לאיכות של תקליט ויניל מקורי.

 

בנושא זה ההכרעה כפופה לטעם אישי, וכמובן - לנפח הדיסק. איכות גבוהה יותר משמעה קובץ גדול יותר, שיתפוס יותר מקום ובסופו של דבר הנגן יכיל פחות שירים. ניתן לעשות ניסיון על כמה קבצים שונים ברמות איכות שונות. מבחנים שונים הראו שקבצי OGG ו־WMA מספקים איכות שמע טובה יותר מזו של קבצי ‭MP3‬ בגודל דומה או זהה.

 

נגני ה־‭MP3‬ מגיעים עם תוכנות למחשב, שמאפשרות - תלוי בתוכנה - חוץ מסינכרון השירים לנגן, גם הצגת תמונות וסרטוני וידאו. לא תמיד מדובר בתוכנות הטובות ביותר. לעתים הן ”שודכו“ לנגן בשל הסכמי שיתוף פעולה.

 

את כל הפעולות הדרושות ניתן לבצע גם באמצעות שלל תוכנות שניתן להוריד מהאינטרנט ללא תשלום. את המרת השירים, למשל, ניתן לבצע באמצעות אחת מאינספור תוכנות אודיו כמו נגן המדיה המובנה בחלונות,

 CDex, iTunes, Real player ועוד רבות אחרות.

 

אם כבר המרתם את הדיסקים או השגתם (בדרכים חוקיות בלבד, כמובן) קבצי ‭MP3‬ באיכות ובגודל גבוהים מזה שבחרתם, עדיין לא מאוחר מדי.

 

אם, למשל, בחרתם לרכוש שיר מאתר ‭imusic.co.il‬ או ‭,songs.co.il‬ תקבלו קובץ ‭MP3‬ באיכות 192 ק”ב. תוכנות אודיו רבות מאפשרות להמיר את הקובץ לסוג אחר, או להישאר עם אותו פורמט אך לקודד אותו מחדש באיכות נמוכה יותר ולקבל בסופו של דבר קובץ קטן יותר.

 

האיכות המשתנה

אופציה נוספת שקיימת בתוכנות המרת האודיו ונתמכת על־ידי רוב הנגנים כיום היא שימוש באיכות קול משתנה ‭Variable Bit Rate או בקיצור ‭.VBR‬

 

כאמור, כל שנייה של סאונד מתורגמת לכמות מידע מסוימת. שנייה של שקט לא זקוקה לאותה כמות מידע ש“תייצג“ שנייה של מוזיקה, לכן ”איכות קול משתנה” מתרגמת את המוזיקה לא לפי יחס המרה קבוע (למשל, 128 ק”ב לכל שנייה‭,(‬ אלא לפי כמות המידע הדרושה בפועל.

 

צריך רק להגדיר מה איכות הקול המקסימלית הדרושה לכם, והתוצאה הסופית תהיה קובץ מוזיקה קצת יותר קטן מקובץ שקודד באיכות קבועה :Constant bitrate‬ או ‭.CBR‬

 

נכון, לא מדובר בקובץ קטן באופן משמעותי, אבל אם תחסכו מגה כאן ומגה שם, יתכן שתוכלו להכניס עוד כמה שירים - אולי אפילו אלבום נוסף - לנגן שלכם.

 

אם אתם בשלב ההתחלתי של בניית ספריית מוזיקה דיגיטלית על־ידי המרת אוסף הדיסקים שלכם, או אם אתם ממירים את הקבצים שלכם לאיכות נמוכה יותר - שווה לעבוד עם האופציה הזו.

 

בעיית המקום הפנוי דחופה יותר כשמדובר בנגן עם נפח מזערי כמו טלפון סלולרי ומחשב כף־יד, או אם הנגן שלכם מציע נפח זיכרון קטן יחסית. אבל גם נגנים עם נפח אחסון גדול יותר נוטים להתמלא, בעיקר אם משתמשים בהם כדי לאחסן סרטים ותמונות. לכן כל מגה קובע.

 

קצת סדר

אחרי שהמרנו, קודדנו וכיווצנו את השירים, הגיע הזמן לדאוג שנוכל לזהות אותם כמו שצריך. במהלך המרת דיסקים לקבצי אודיו, רוב התוכנות הקיימות מתחברות למאגר נתונים באינטרנט ומעדכנות פרטים כמו שמות השירים, שם האלבום, מספר השיר באלבום ושם הלהקה או האמן המבצע.

 

העניין הוא, שלא כל הדיסקים מעודכנים במאגרי הנתונים ברשת (חלק מהדיסקים העבריים, למשל‭,(‬ המידע לא תמיד מדויק ולפעמים הוא קיים רק בשפת הקודש, אותה עדיין לא מכירים היטב כל הנגנים. גם הקבצים שרכשתם מאתרי מוזיקה שונים מכילים לעתים מידע חלקי, לא ברור או סתם מיותר.

 

אם שם הקובץ הוא מין תעודת זהות, לקבצי מוזיקה נלווה גם מעין ספח, עם פרטים נוספים. הפורמט הפופולרי ביותר, שקיים בקבצי ‭,MP3‬ הוא ה־‭.id3 tags‬ מדובר ב”תגיות” המכילות את המידע הנוסף (שם השיר, שם האלבום וכו׳‭.(‬ חלק מהתוכנות אומנם יודעות לטפל גם במידע הזה, אולם קיימות תוכנות ספציפיות לנושא הזה, כמו The GodFather ,rename&tag ,mp3tag ועוד,‬ רבות, טובות ולא פחות חשוב — חינמיות.

 

גם התוכנות האלה מאפשרות לעדכן את הנתונים בתגיות באמצעות בדיקה במאגרי נתונים באינטרנט, אבל ייחודן הוא, שבמקרה הצורך ניתן לשנות, באופן ידני ובפעולה פשוטה, את המידע המשותף לכמה קבצים, כמו שם האלבום או הזמר/ ת, לדוגמה.

 

חשוב לדעת: לא כל הנגנים תומכים בתצוגת פרטים לפי ה־‭id3 tags‬ ומציגים רק את שם הקובץ. גם במקרה כזה תוכנות ה־tags שימושיות, כיוון שהן מאפשרות להמיר את המידע השמור בתגיות לשם הקובץ ולהיפך, כך שבכל מקרה הן מאפשרות שליטה טובה יותר בנתונים.

 

מתנתקים מכפתור הווליום

בין אם אתם שומעים אלבום מסוים או שבחרתם באפשרות ה־Shuffle (שבה הנגן בוחר שירים באופן אקראי) במעבר בין השירים אתם עשויים לגלות הבדלים משמעותיים בין רמות הווליום.

 

המעבר בין קטע שקט לשיר רועש יכול להפוך לטראומטי ולגרום לכם לחפש בבהילות את כפתור הווליום. גם העניין הזה זוכה לטיפול בחלק מתוכנות האודיו, וגם כאן קיימות תוכנות ייעודיות, כמו Normalize ,mp3gain או MediaMonkey (שמסייעת, אגב, גם לעריכת תגיות‭.(‬

 

המטרה כאן אינה לכוון את כל השירים לאותה עוצמת קול בדיוק, אלא לבצע נורמליזציה - להביא למצב בו כל השירים יהיו ברמת ווליום קרובה או דומה, כך שלא תיאלצו להגביר ולהנמיך במעבר ביניהם.

 

ניתן לבצע את הפעולה לגבי כל אלבום בנפרד (אבל סביר שטכנאי ההקלטה כבר דאגו לכך‭(...‬ או לגבי כל הקבצים שברשותכם. פעולה כזאת דורשת קצת זמן ומשאבים מהמחשב, כך שרצוי למצוא בזמן זה עיסוקים אחרים. ניתן גם לחלק את המשימה לכמה פעמים, כל פעם על חלק מהקבצים.

 

כעת נותר רק לחבוש את האוזניות, לצאת לרחוב וליהנות מהספרייה שיצרתם לעצמכם.

 

לחצו כאן למדריכים נוספים בנושא מוזיקה ואודיו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים