שתף קטע נבחר

גם בני עקיבא והשומר הצעיר בעד חקירה ממלכתית

הערב תכונס בכיכר פריז בירושלים עצרת מחאה למען ועדת חקירה ממלכתית. בין באיה יהיו הפעם גם אנשי תנועות הנוער, שהצטרפו למחאה. הפרופסור זאב שטרנהל שיהיה אחד הנואמים המרכזיים, אמר ל-ynet: "ועדת חקירה שממשלה ממנה כדי לחקור את עצמה זה משהו בלתי מתקבל על הדעת"

תחת הכותרת "העם רוצה חקירה ממלכתית" יתכנסו הערב (יום ה') שורה של ארגוני מחאה בכיכר פריז בירושלים, ובפי כולם דרישה אחת: על ראש הממשלה אולמרט להקים ועדת חקירה ממלכתית. שעות ספורות לפני ההפגנה הודיעו מארגני העצרת על מצטרפים חדשים למחאה - תנועות הנוער "בני עקיבא" ו"השומר הצעיר".

 

על החלטת חניכי התנועה להצטרף למאבק, מספר יו"ר הנהגת הנוער בתנועת בני עקיבא, אליסף קורן, כי לא שוחח עם ההנהלה בשיחות רשמיות "אבל ברור לי שהם תומכים במאבק". קורן, תלמיד השמינית וחניך סניף התנועה ביישוב כרמל שבדרום הר חברון, מספר על מניעיו להשתתפותו בהפגנה: "אני מאמין שנעשה כאן עוול, מתוך מה שאני שומע ומכיר את המציאות. אני שומע אנשים שמדברים על המציאות ממילואמיניקים, מאח שלי ששירת בלבנון. אני, כמדבר פרטי, משתדל לסחוף אחריי עוד חבר'ה".

 

לדבריו, רק לאחרונה הוחלט על ההצטרפות למאבק והוא כולו תקווה שהמאבק לא ייכשל כמו המאבק בו השתתף בקיץ שעבר - המאבק בתוכנית ההתנתקות. "בהתנתקות היה ברור לנו שאנחנו מתגייסים יותר, זה היה נושא שהרבה יותר בער בנו", הוא מודה. "את המחאה הזאת אנחנו לא רוצים לצבוע בכתום. אני חושב שזה מאבק הרבה יותר כולל. כי כמו שאח שלי היה בלבנון אז גם אותו אחד מהקיבוץ היה שם. גם בקיבוצים נפלו הרבה ביחס למספרם באוכלוסייה".

 

הפרופסור (אמריטוס) זאב שטרנהל, איש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים ואחד מהבולטים שבאנשי האקדמיה באוניברסיטה העברית, יהיה אחד הנואמים המרכזיים בעצרת הערב. זאת, לצד השר לשעבר יוסי שריד וראש העיר שדרות אלי מויאל. בשיחה עם ynet לפני ההפגנה, סיפר שטרנהל על המניעים שהביאו אותו לעלות לבימה.

 

"זה נדמה לי דבר מובן מאליו. אני חושב שאת המלחמה הזאת, את ההחלטה עליה, את מטרותיה, את דרכי ניהולה, את תוצאותיה, צריכה לחקור ועדה ממלכתית שלא מונתה על ידי הממשלה", אומר שטרנהל. לדבריו, "לא ייתכן שמי שנחקר ימנה את חוקריו", שטרנהל מדגיש כי "אין פה שום הטלת רבב בחברי הוועדה עצמה", ומספר ששניים מהם לפחות הוא מכיר מקרוב כבר הרבה שנים. "יכול להיות מצב שבו ישנו מוסד פגום שאנשיו הם אנשים מהשורה הראשונה. אבל המוסד עצמו של ועדת חקירה שממשלה ממנה כדי לחקור את עצמה, זה משהו בלתי מתקבל על הדעת".

 

"יהיו הערב אנשים מכל צבעי הקשת, אבל משותף להם העניין הזה, שאני חושב שהוא עניין בעל משמעות מוסרית ועקרונית לדפוסי השלטון והנורמות החברתיות אצלנו", מציין שטרנהל.

 

שטרנהל תקף גם את הכוונה לעבור למשטר נשיאותי. "המשטר הפרלמנטרי אשם במלחמה? מה בדיוק ראש הממשלה היה עושה אם הוא היה נשיא? הוא יצא למלחמה תוך כמה שעות. מה, הוא היה יוצא תוך שעה? מה בדיוק היה משתנה?", הוא אומר. לטענתו, הניסיון לקשור בין תוצאות המלחמה לשיטת שלטון זו או אחרת, אינו רלוונטי משום ש"שהנושא שעומד כרגע על הפרק הוא בעל משמעות מהשורה הראשונה לעתיד הנורמות המוסריות ודפוסי התנהגות של השלטון בארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים