שתף קטע נבחר

ישראל ונאט"ו הגיעו להסכם לשיתוף פעולה

ישראל היא המדינה הראשונה מבין מדינות אגן הים התיכון שחתמה עם הברית הצבאית על הסכם לשיתוף פעולה בלוחמה בטרור. במסגרת ההסכם תספק ישראל סיורים בים התיכון, תחלוק מידע מודיעיני ותעניק לכלי שיט של חברות נאט"ו זכויות עגינה בנמליה

ישראל תסייע לפעילות הימית ללוחמה בטרור של נאט"ו באמצעות סיורים בים התיכון - כך סוכם היום (ב') בבריסל.

 

ברית נאט"ו, המונה 26 מדינות, ביקשה לחזק את נוכחותה באזור לאחר המלחמה הקרה והציעה לפני שנתיים לשבע מדינות במזרח התיכון לשתף עימה פעולה - ישראל, מצרים, ירדן, מרוקו, מאוריטניה, אלג'יריה וטוניסיה. ישראל היא המדינה הראשונה מבין השש שחותמת על ההסכם על הברית הצבאית.

 

גורם רשמי בנאט"ו אמר ש"ישראל היא המדינה הראשונה שסיכמה את אופי שיתוף הפעולה עם נאט"ו". בין השאר סוכם על מתן סיוע בספינות סיור, בשיתוף מודיעין ובזכויות עגינה בנמלים.

 

היוזמה של נאט"ו ללוחמה בטרור יצאה לדרך זמן קצר לאחר מתקפת ה-11 בספטמבר בארה"ב, ובמסגרתה ביצעו כלי שיט של הברית הצבאית סיורים בים התיכון בניסיון לאתר פעילות טרור. סנונית ראשונה של שיתוף הפעולה עם ישראל הגיעה לפני מספר חודשים, כשישראל השתתפה בתרגיל ימי שארגן נאט"ו באגן הים התיכון.

  

המדינות הערביות הביעו גם הן רצון להשתלב בפעילות הלוחמה בטרור של נאט"ו אולם שיתוף הפעולה לא היה רצוף. בעיני מדינות ערביות רבות, נאט"ו הוא גוף הנשלט על ידי ארצות הברית ומתערב בענייניהן של מדינות אחרות. בבריסל ניסו להתגבר על החשדנות של הממשלים הערביים בנוגע להשתתפות בפרויקט, ולשם כך אף קיימו השנה את הכינוס הראשון של היוזמה במדינה ערבית - מרוקו. דיפלומטים טוענים שירדן הביעה לאחרונה עניין באירוח של תוכנית הכשרה מטעם נאט"ו.

 

ברית נאט"ו הוקמה בשנת 1949 כדי לחזק את יכולת ההגנה של מדינות המערב נגד הגוש הסובייטי. עיקרון הליבה של הברית היא שהתקפה על אחת החברות תיחשב כהתקפה על כל השאר, והן מחוייבות לסייע למדינה שהותקפה.

 

החברות המייסדות היו ארצות הברית, קנדה, בריטניה, צרפת, בלגיה, איטליה, דנמרק, הולנד, נורווגיה, פורטוגל, איסלנד ולוכסמבורג. טורקיה ויוון הצטרפו ב-1952 ומערב גרמניה ב-1955. בשנת 1999, עם התפרקות הגוש הסובייטי, הצטרפו לברית פולין, הונגריה וצ'כיה, וב-2004 הצטרפו שלוש המדינות הבלטיות, סלובניה, סלובקיה, בולגריה ורומניה.

 

נאט"ו שיגרה חיילים לשמירת השלום במלחמות הבלקנים בשנות ה-90, וכיום נלחמים חיילים מהמדינות החברות בה באפגניסטן במסגרת מבצע "חירות מתמשכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ספינת חיל הים. בקרוב לצד נאט"ו (ארכיון)
צילום: חגי אהרון
צילום: איי פי
מזכ"ל נאט"ו, יאפ דה הופ סחפר
צילום: איי פי
מומלצים