שתף קטע נבחר

ג'סטה למוסד הנשיאות: בחרו אשה לתפקיד

תנועה ציבורית חדשה קוראת להציב מועמדות נשים לתפקיד הנשיאות: "איננו מתכוונות לתמוך במועמדת מסוימת, אלא לעודד נשים עם תפיסת עולם חברתית-הומאנית להציג את מועמדותן ולשכנע את חברי הכנסת לתמוך באשה לתפקיד". נעמי חזן: "יש הרבה נשים שיכולות למלא את התפקיד מצוין, נשים יכולות להקשיב טוב יותר, לפרש טוב יותר"

"זו תהיה מעין ג'סטה פואטית, שאם בעקבות הנשיא שסרח בגדול, לכאורה, תבוא אשה גדולה". כך מציע פרופסור יוסי יונה, שתומך בתנועה ציבורית חדשה שקמה בימים האחרונים, במטרה לקדם בחירתה של אשה לנשיאות המדינה.

 

התנועה הוקמה על ידי ארגוני נשים וארגונים חברתיים, ביניהם ארגון "אחותי" למען נשים בישראל, מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בתל אביב, קואליציית נשים לשלום, קול האשה, פרלמנט נשים, אסוואת, תנועת ש.י.ן והקשת הדמוקרטית המזרחית. לרשימת הארגונים הללו הצטרפו גם תומכים רבים מהתחום הפוליטי, העסקים, האקדמיה, היצירה והפעילות הציבורית.

 

שולה קשת, מנהלת תנועת "אחותי", מאמינה שהתנועה והקמפיין אכן יחוללו שינוי בדעת הקהל בישראל ויביאו לבחירת אשה לנשיאות. "איננו מתכוונות לתמוך במועמדת מסוימת, אלא לעודד נשים עם תפיסת עולם חברתית-הומאנית להציג את מועמדותן ולשכנע את חברי הכנסת לתמוך באשה לנשיאות", הסבירה.

 

פרופסור יונה, מרצה לסוציולוגיה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית וחוקר עמית במכון ון ליר בירושלים, הסביר את הצורך בהקמת תנועות חברתיות לשם קידום רעיונות: "קיימת אפליה שיטתית נגד נשים בחברה, והדרך לפעול נגד האפליה היא על ידי פעולה קולקטיבית". לדבריו, "הפוליטיקה היא דוגמא מצוינת לכך שנשים לא זוכות לייצוג שווה בחלוקת התפקידים, זה יכול להיות בגלל תבניות חשיבה סטריאוטיפיות שוביניסטיות או רשתות חברתיות שמוציאות חלק ניכר מהן מחוץ לתחרות ההוגנת על התפקידים השונים".

 

יחד עם זאת, לטעמו מה שבאמת חשוב הוא שהנשיא הבא יהיה נשיא עם אג'נדה: "למרות עצם החשיבות הסימבולית של אשה כנשיאה, לא הייתי מסתפק בכך. הייתי רוצה נשיאה עם אג'נדה. בתקופה של קפיטליזם פרוע, ופערים בלתי נסבלים בתחום הכלכלי-חברתי, חשוב שתבוא נשיאה או נשיא שלא יתעלם מהבעיות החברתיות-כלכליות".

 

אשה היא תמיד "האשה של..."

בין התומכים ביוזמה גם חברת הכנסת לשעבר נעמי חזן, שאמרה: "עד היום לא היתה נשיאה אשה בישראל כי אף אחד לא העלה את זה, וגם לא התרגלנו במדינת ישראל להסתכל על כישורים של נשים באופן אוטומטי, אבל הגיע הזמן לעשות את זה. יש הרבה נשים שיכולות למלא את התפקיד מצוין, ואני מקווה שהן גם יכניסו שינויים לתפקיד: שיח יותר פתוח ופחות כוחני. נשים יכולות להקשיב טוב יותר, לפרש טוב יותר".

 

חזן העידה על עצמה, שלא היתה מצביעה לאשה רק משום היותה אשה, "אבל מסתכלים על מועמדות נשים אפשריות, רואים שהן ראויות יותר. יש נשים ראויות לתפקיד הזה, וצריך להתרגל לרעיון הזה".  

 

הזמרת לאה שבת, שהביעה אף היא תמיכה ביוזמה, אמרה: "כל מקום שיש בו נשים זה דבר נפלא, כי נשים זה דבר מדהים: היכולות, כוחות הנפש והרצון הטוב שיש לנשים. אני רואה באשה נשיאה שמחה גדולה. אבל לפני המין של הנשיא נורא חשוב שהוא יהיה בן אדם טוב וישר ובעל מידות".

 

דורית אברמוביץ', מנהלת הקמפיין, הוסיפה: "המציאות בישראל לפיה רק גברים נבחרים לראשות מוסד הנשיאות נראית כה חד משמעית ונטולת תהיות. האשה בתפיסה הזו היא תמיד רעייתו של, זאת שעומדת לצידו ואף פעם לא במקומו". לדבריה,

"אנחנו כן מאמינות שנשים יכולות לשנות את המציאות הפוליטית בישראל כי הן מייצרות גם מעשיים וגם שיח השונה לחלוטין מהשיח הגברי". לדעתה, "לא צריך להצביע לאשה רק כי היא אשה, אך יש להצביע לנשים שיקדמו תפיסה פוליטית אחרת בארץ, שיביאו שיח אחר שהוא לא גברי". אברמוביץ' סבורה "שיש הרבה נשים שלא הציגו מועמדות כי הן לא חושבות שיש להן סיכוי. הקמפיין נועד לגרום לנשים להצטרף".   

 

לדברי אברמוביץ', נרשמת היענות גדולה ליוזמה. "אנחנו בטירוף של פניות ואנחנו בעצמנו מופתעות". אולם נראה כי כרגע הענות היא בקרב הציבור בלבד, ולא בקרב חברי הכנסת, שאלו הם שבוחרים את הנשיא. אברמוביץ' סיפרה כי התנועה פנתה לכל חברי הכנסת אולם מלבד ח"כ זהבה גלאון, אף ח"כ לא הגיב. עם זאת, אברמוביץ' אופטימית: "אני מאמינה כי התנועה הציבורית תוכל להשפיע גם על מהלכים בתוך הכנסת. אם יהיה לחץ ציבורי מאסיבי מספיק זה יחלחל וישפיע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:דודו פריד
פרופ' יונה. מצפה לאשה גדולה
צילום:דודו פריד
צילום: צביקה טישלר
לאה שבת. שמחה גדולה
צילום: צביקה טישלר
צילום: אורן אגמון
שולה קשת. שינוי בדעת הקהל
צילום: אורן אגמון
אתר הכנסת
נעמי חזן. יש נשים ראויות
אתר הכנסת
מומלצים