שתף קטע נבחר

היולדת בדואית? כנראה כואב לה פחות

כך לפחות סבורים צוותים רפואיים שתגובתם לכאב של יולדות ממוצאים שונים היו שונות, למרות שבפועל - כל היולדות, ללא הבדל מוצא, חוו עוצמת כאב דומה בלידה

רופאים מתקשים להעריך את מידת הכאב של יולדות ממוצא אתני שונה או מרקע תרבותי שונה – כך עולה ממחקר שנערך בבית החולים סורוקה בבאר-שבע. תוצאות המחקר יגבירו את המודעות של רופאים למתן טיפול נגד כאבים גם ליולדות ש"לא נראה" כי הן סובלות.

 

במחקר, שהוצג בסוף השבוע בכנס האגודה הישראלית לרפואת כאב, נבדקו 500 יולדות, מחציתן יהודיות ומחציתן בדואיות. היולדות התבקשו לדרג את מידת הכאב שהן חשות ולאחר מכן התבקשו הרופאים והמיילדות לדרג גם הם מה מידת הכאב שחשות לדעתם היולדות. הצוות המטפל היה מורכב מיהודים.

 

החוקר, ד"ר אייל שיינר מבית החולים "סורוקה" מצא ששתי קבוצות הנשים דיווחו על עוצמת כאב זהה (8.55 ליהודיות ו-8.53 לבדואיות, בממוצע, בסולם שנע בין 1 ל-10). הרופאים והמטפלות הצליחו בהערכת הכאב של הנשים היהודיות ודירגו אותו בערך ממוצע של 8.52, אולם המעיטו בהערכת הכאב של הנשים הבדואיות ודירגו אותו רק בעוצמה של 6.89.

 

עוד נמצא כי רופאים התקשו לאבחן את מידת הכאב של רוב הנשים שלהן מספר רב של ילדים (מעל שלושה). אצל 57 אחוז מהן אבחנו הרופאים כאב פחות מזה שחוו בפועל. עורך המחקר מציין שלאף אחד מהצוות המטפל אין יותר מ-5 ילדים.

 

ד"ר שיינר מצא עוד כי גם הרקע התרבותי משפיע על מידת הערכת הכאב של הרופאים: "הצוות החילוני לא הצליח להעריך את מידת הכאב הנכונה אצל יותר מ-60 אחוז מהנשים הדתיות שנבדקו".

 

מסקנת המחקר היא שככל שהפער התרבותי בין המטפל למטופל גדול יותר כך הערכתו את כאב המטופל תהיה פחות מדוייקת.

 

לדבריו, "הבנת הכאב משפיעה מהותית על היכולת שלנו להציע טיפול לכאב בלידה. כשהצוות חושב שפחות כואב ליולדת הוא לא יציע לה אפידורל. מהמחקר אנחנו מבינים שגם אם לא נראה שכואב לאישה צריך להציע לה אמצעים לשיכוך הכאב".

פורסם לראשונה 13/11/2006 21:03

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לידה. כמה כואב?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים