שתף קטע נבחר

"כשהורגים 20 אזרחים, לא מספיק להתנצל"

היא לא מרוצה מתגובת ישראל לתקרית בבית חנון - ובאותה נשימה שוללת נמרצות את השוואתה לשואה. הקסאם הוא לדעתה נשק בלתי חוקי, המנהיגים הפלסטינים אחראים לנעשה בתחומם ולא, אין לה פיתרון לסכסוך - אחרת, כבר הייתה זוכה בנובל. לואיז הרבור, הנציבה העליונה לזכויות אדם של האו"ם, מספרת ל-ynet על רישומיה מהביקור באזור - וגם על המשאלה שהגשימה: לפגוש את אהרון ברק

לפני יומיים, כשביקרה הנציבה העליונה לזכויות אדם של האו"ם לואיז הרבור בשדרות, היא חוותה את ההלם שחש כל מי שרקטת קסאם נופלת בסמוך אליו. הרבור, בת 59, ביקשה ממארחיה להגיע מיד לזירת הנפילה ולדבר עם התושבים, שבסופו של דבר כילו בה את זעמם ותסכוליהם והניסו אותה מהעיר. הנציבה, שמבקרת בימים אלה בישראל וברשות הפלסטינית, אמרה כי האזרחים בשני הצדדים הביעו בפניה תחושות של נטישה והזנחה. 

 

בראיון ל-ynet מספרת הגברת הראשונה של זכויות האדם כי פנתה לנשיא הפלסטיני אבו-מאזן, ואמרה לו כי הוא חייב "לגנות, לחקור, לעצור ולהעניש את משגרי רקטות הקסאם האלו לעבר אזרחים, הואיל וזו פעולה לא-חוקית". באותה נשימה קבעה הרבור כי גם לישראל אחריות, ושאי אפשר לפגוע ב-20 בני-אדם - ויומיים אחר כך להתנצל ולעבור הלאה.

 

פלסטינים רבים טוענים כי ישראל עושה פשעי מלחמה בעזה ומשווים אותם לשואה. האם את רואה הקבלה בין עזה בכלל, והתקרית בבית-חנון בפרט, לבין השואה?

 

"הבט, הקבלות לשואה מסובכות. לעשות אנלוגיות לשואה זה דבר מאוד מסוכן. לדעתי, נראה כי זהו הפרק האפל ביותר בהיסטוריה האנושית, או לפחות זו הזכורה. אני חושבת שמסוכן מאוד לערוך השוואות מסוג זה".

 

ישראל טוענת שהחמאס והג'יהאד האיסלאמי משגרים רקטות כדי לפגוע באזרחים חפים מפשע, ואילו ישראל מגנה על עצמה - ובכל זאת, הקהילה הבינלאומית מתייחסת לשני הצדדים באופן שווה. בישראל סבורים שגישה זו אינה הוגנת. האם את יכולה להבין זאת?

 

"אני מבינה רבות מהטענות האלה. האמן לי, אין לי את כל הפתרונות. לו היו לי, הייתי זוכה בפרס נובל והייתי גיבורה גדולה. מדובר במצב פוליטי מסובך מאוד, אבל זאת המסגרת כפי שאני רואה אותה: ראשית, לממשלות יש לא רק הזכות אלא גם החובה להגן לא רק על אזרחיהן, אלא על כל האנשים שנמצאים תחת חסותן. אנשים סומכים על הממשלה שתגן עליהם - וזו זכותם לקרוא לממשלה כדי שתגן עליהם. אני חושבת שמה שחסר עכשיו זו אחריות.

 

"בין השאר אני מתכוונת לכך שאחרי ש-20 בני-אדם נהרגו בשעה שישנו במיטותיהם, אין זה מספיק שהכוחות המזוינים יאמרו כעבור יומיים 'קרתה תאונה, מצטערים' - זה לא מספיק. זה לא משכנע את הנפגעים שזו האמת, ואני לא חושבת שזה משכנע את הקהילה הכללית שזו תשובה מספקת. זה בהחלט לא נותן ערובה לכך שזה לא יקרה שוב".

 

ומה לגבי אחריותם של העומדים בראש הרשות הפלסטינית למתרחש בשטחיהם?

 

"אכן, גם לרשות יש אחריות, והבהרתי את זה למחמוד עבאס. אמרתי לו, 'אתה חייב להעניש את משגרי רקטות הקסאם האלו שמכוונות אל אזרחים. זו פעולה לא-חוקית'. אין זו שאלה של 'האם אסטרטגית זה רעיון טוב לעשות את זה, האם זה מקדם את המטרה שלך, האם המטרה טובה'. זה לא קשור לסוגיה. זו פעולה לא חוקית שיש לגנות, וצריך לעשות כל מאמץ לעצור את זה".

 

להתגאות בבית המשפט שלכם

הרבור נולדה במונטריאול שבקנדה בפברואר 1947, ולמדה משפטים באוניברסיטה המקומית. ב-1987 מונתה כשופטת בבית-המשפט של קנדה, וב-1996 הייתה לראש התביעה מטעם מועצת הביטחון של האו"ם בבתי-הדין לפשעי מלחמה ביוגוסלביה וברואנדה. ב-1999 מונתה כשופטת בבית המשפט העליון של קנדה.  

 

לפני שהגיעה לישראל, ביקשה הרבור למלא משאלה מיוחדת בעבורה: היא פנתה לשגריר ישראל ליד מוסדות האו"ם בז'נבה

 כדי שיתאם פגישה בינה לבין נשיא בית-המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק. הרבור ציינה כי בית-המשפט העליון בישראל הוא אחד המתוחכמים והמוצלחים ברחבי העולם, גם אם אינה מסכימה תמיד עם פסיקותיו. בביקורה כאן אף פנתה לפוליטיקאים ישראלים והזהירה מפני הצרת צעדיו של בית-המשפט העליון.

 

"הפגישה עם השופט ברק ועמיתיו הייתה צ'ופר אישי ומיוחד מאוד בעבורי. המפגש עורר בי געגועים לעבודתי במערכת המשפט. אנצל כל הזדמנות לומר זאת לפוליטיקאים בישראל - בתי המשפט הם המקומות שבהם מפותח עמוד השדרה של שלטון החוק. אני מאמינה שפוליטיקאים, גם אם אינם מסכימים עם דעות השופטים, צריכים להיות מגיני המוסד הזה. הדברים נכונים למדינה זו באופן מיוחד, הואיל ובית-המשפט כאן כה מתוחכם, כה מקצועי וכל-כך מכובד ברחבי העולם. אני חושבת שהישראלים צריכים להיות גאים מאוד בבית-המשפט שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הקסאם נפל ליד: לואיז הרבור
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
לא מספיק להתנצל: בית חנון
צילום: איי אף פי
צילום: אלי אלגרט
מהטובים בעולם: אהרון ברק
צילום: אלי אלגרט
מומלצים