שתף קטע נבחר

"אנחנו לא באופוריה מהפסקת האש"

הפסקת האש בין הרשות הפלסטינית לישראל נשמרה במהלך היממה הראשונה כמעט באופן מלא, אבל בירושלים מזהירים מפני נסיון העבר. גם בצה"ל מקפידים שלא להכנע לאדישות ובינתיים לא יוצאים מהרצועה: "כרגע לא יורים, אבל משאירים מספיק כוחות כדי להיות ערוכים לכל התפתחות". מן הצד השני התכנסו הארגונים הפלסטיניים וסיכמו להמשיך ולשמור על הפסקת האש, בתקווה להרחיבה גם אל הגדה

היממה הראשונה להפסקת האש בין הרשות הפלסטינית לישראל הסתיימה באופטימיות זהירה מהולה בחשדות, מצד שני הצדדים. "אף אחד לא נמצא באופוריה, בגלל הידיעה והניסיון שלנו שיהיה מי שינסה לאתגר את הפסקת האש הזאת", אמרו הלילה (יום ב') גורמים מדיניים ל-ynet. "בימים הקרובים נראה לאן הכול הולך. מבחינתנו ניתן לפלסטינים את הזמן, אבל אי אפשר להגדיר בשעות כמה זמן יידרש כדי לבחון את העניין".

 

אתמול בבוקר, למרות הפסקת האש שנכנסה לתוקפה, שיגרו הפלסטינים מספר רקטות אל עבר הנגב המערבי. ההפרה הזמנית של ההסכם לא גרמה לחידוש ההתקפות מצד ישראל ובכירים בלשכת ראש הממשלה הדגישו: "אנחנו לא מגדירים תקופת שקט בשעות או בדקות. הכוונות של אבו מאזן כנות ואנחנו מתכוונים לנצל את ההזדמנות שנוצרה ולפתח אותה".

 

מקורביו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ציינו כי ההתפתחויות החיוביות לפי שעה מקרבות פגישה בינו לבין הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן). "אני חושב שהפגישה קרובה יותר מאי פעם", אמר בכיר בלשכת ראש הממשלה, "אבל אי אפשר עוד לומר מתי זה יקרה. התקשורת עם הפלסטינים כל הזמן קיימת ולשכת ראש הממשלה נמצאת בקשר לעתים תכופות עם לשכת אבו מאזן אבל מוקדם לומר שיש עליית מדרגה ביחסים".

 

לאחר ירי הרקטות בשעות הבוקר, נשמר השקט בהמשך היום ולא נרשמה ולו תקרית אחת חריגה ברצועה. גם צה"ל, שבאחרונה הגביר את תקיפותיו מהאוויר, השאיר אתמול את מסוקי ומטוסי הקרב בבסיסים. כמו הדרג המדיני, כך גם בצה"ל מתייחסים להפסקת האש בצורה זהירה. במהלך היום אמרו גורמים צבאיים כי את הפסקת האש יש לבחון בצורה יסודית ורמזו בעיקר לבחינת יעילותה לטווח הארוך.


טנק של צה"ל בדרכו החוצה מן הרצועה. כמה זמן זה יחזיק? (צילום: איי פי)

 

"ברצועת עזה יש תהליך מדאיג של התעצמות אירגוני הטרור, הברחות אמצעי לחימה ובניית יכולות", הסביר אתמול גורם בצה"ל. "הקסאמים אמנם מטרידים אבל זאת רק זויות אחת של מה שקורה ברצועה". מכל מקום, הכוחות ימשיכו לפי שעה לשמור על איפוק, לרבות אי-תגובה גם על אירועי בודדים שיוצאים מן הרצועה. "כרגע לא יורים", הבהיר הגורם, "אבל משאירים מספיק כוחות כדי להיות ערוכים לכל התפתחות. צריך לזכור שרק לפני יומיים או שלושה כולם דיברו על הרחבה של הפעילות, על הצורך במבצע דוגמת 'חומת מגן'. הסברנו שזה לא יפתור הכל, עכשיו אנו נמצאים בקצה השני של הסקאלה - נוצרים את האש. נמתין להתפתחויות ונראה לאן כל זה מוביל".

 

המגמה ברשות: לשמור על הפסקת האש ולהרחיבה לגדה

מן הצד השני נערכים גם הפלסטינים לתקופה הקרובה, כדי לבחון כיצד תישמר הפסקת האש. אתמול החלו כוחות הביטחון הפלסטינים להתפרס מחדש לאורך הגבול ובימים הקרובים ישלימו את היערכותם כל הכוחות המונים 13 אלף חיילים ושוטרים.

 

אמש התכנסו הפלגים הפלסטיניים והחליטו כי יש להמשיך ברגיעה ובהפסקת האש ואף להרחיבה, כדי שזו תקיף לא רק את רצועת עזה אלא גם את הגדה המערבית. בפגישה שקיימו ראשי ונציגי הפלגים הפלסטינים השונים עם ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, הוחלט כי יש לעשות הכל למנוע הפרות של הפסקת האש כפי שהיה אתמול בבוקר, זמן קצר לאחר כניסתה לתוקף.


כוחות ביטחון פלסטינים נערכים מחדש ברצועה (צילום: איי פי)

 

הישיבה נועדה להדגיש את חשיבות שמירתה של הפסקת האש. בפגישה הוחלט להקים ועדה מיוחדת שתורכב מנציגי הפלגים, אשר תבצע הערכת מצב של הרגיעה ותביא את ממצאיה להתכנסות הבאה.

 

מגעים בעניין הרחבת הפסקת האש לגדה כבר החלו, כאשר ההערכה היא שמבחינת הפלגים הפלסטיניים יש כוונה ורצון להגיע להסכם בעניין. ברשות מקווים כי השלב הבא לאחר ביסוסה של הרגיעה יהיה הקמתה, לאחר חודשים ארוכים של דיונים, של ממשלת האחדות הפלסטינית למרות שלפי שעה טרם הוסרו המחלוקות בין החמאס לפתח.

 

בג'יהאד האיסלאמי, הארגון המסויג ביותר עד כה מהרגיעה, אמרו כי ההחלטה על הסכם הפסקת האש ברצועה היא החלטה מסוכנת. מזכ"ל הארגון, רמדאן שלאח, אמר כי להסכם הפסקת האש הנוכחי השלכות מסוכנות, במיוחד בשל ההחלטה על חלוקת השטחים בין הרצועה והגדה. "האם משמעות ההחלטה היא כי משאירים את הגדה להפרות ולתוקפנות הישראלית?" שאל שלאח.

 

אטילה שומפלבי, חנן גרינברג ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צה"ל בעזה. עדיין לא יוצאים באופן מוחלט
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שוטר פלסטיני אתמול בעזה. נערכים מחדש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הנייה. בינתיים שומרים על השקט
צילום: רויטרס
מומלצים