שתף קטע נבחר

מושארף: נוותר על קשמיר אם גם הודו תוותר

בראיון לתחנת טלוויזיה הודית הציע נשיא פקיסטן לוותר על התביעה על חבל קשמיר - בתנאי שהודו תסכים אף היא לוותר על תביעתה על חבל הארץ, שאותו היא רואה כ"חלק אינטגרלי ממנה" - ולקיים בו שלטון אוטונומי. טרם התקבלה תגובה הודית רשמית להצעה

הצעת פשרה לקשמיר, אחרי שישה עשורים של סכסוך דמים: נשיא פקיסטן, הגנרל פרווז מושארף, הודיע אתמול (ג') כי ארצו תהיה מוכנה לוותר על תביעותיה על קשמיר - בתנאי שהודו תסכים גם היא לוותר על ריבונותה על מחוז המריבה ההררי, ולכונן בו שלטון אוטונומי.

 

מושארף אמר את הדברים בראיון ששודר ברשת NDTV ההודית, ומדובר בהתבטאות מעודדת, נוכח המאמצים למצוא הסדר לסכסוך בן 58 השנים בין הודו לפקיסטן על השליטה במחוז. מאמצים אלה נכנסו לפני שלוש שנים להילוך גבוה, לאחר ששתי המדינות היריבות החלו לקיים ביניהן משא ומתן בנושא.

 

הודו טרם הגיבה רשמית על הצעתו של מושארף, ודוברו של הנשיא הפקיסטני האשים את רשת NDTV כי "עיוותה" את דבריו של מושארף, מאחר שרמזה כי הצעתו של מושארף היא "ויתור חד צדדי" מצידה של פקיסטן.


איכרים בקשמיר, סמול לגבול הודו-פקיסטן. אזור מוסלמי ברובו (צילום: איי.פי)

 

פקיסטן המוסלמית והודו - שרוב אוכלוסייתה הינדית - שולטות שתיהן בחלקים ממחוז קשמיר, אזור מוסלמי ברובו בהרי ההימלאיה, שחולק בין שתי המדינות ב-1947 כאשר תת-היבשת ההודית זכתה לעצמאות מהכיבוש הבריטי. מאז 1948, נלחמו הודו ופקסיטן על השליטה בקשמיר בשלוש מלחמות.

 

בראיון, נשאל מושארף האם פקיסטן תסכים לוותר על חלקה בקשמיר אם הודו תסכים אף היא לוויתור ולקיום משטר אוטונומי בחבל הארץ. "כן, נסכים לכך, אם פתרון כזה יוצע", השיב נשיא פקיסטן. דוברו של מושארף הדגיש כי הסכמתו של מושארף להצעה תלויה בראש ובראשונה בכך שהודו תשנה את עמדתה, הרואה בקשמיר "חלק אינטרגלי מהודו".

 

"הנשיא לא אמר כלל כי פקיסטן מוכנה לוותר באופן חד צדדי על תביעותיה על קשמיר", אמר הדובר, הגנרל שאוקאת סולטן.

הסכמתו של מושארף לוויתור על קשמיר נתפסה בעיני התקשורת בהודו כצעד חדש ומפתיע, אך בפועל, חזר מושארף על הצעות קודמות שהעלה, בהן נסיגת כוחות מהאזור ומתן אוטונומיה לקשמיר - הצעות שזכו לתשומת לב מועטה בהודו.

 

מושארף ציין כי ארצו - כמו הודו - אינה מעוניינת שהאזור ייזכה לעצמאות מלאה. במקום זאת, הוא הציע לקיים באזור משטר אוטונומי, תחת "פיקוח משותף" להודו, פקיסטן ונציגים מקשמיר. פרשנים בהודו העריכו כי דבריו של מושארף הופנו לקיצונים בקשמיר - ונועדו לאותת להם כי הם אינם יכולים עוד לבנות על תמיכתה של פקיסטן בעצמאות מוחלטת למחוז.

 

תהליך השלום בין הודו לפקיסטן החל ב-2004. הוא אמנם הצליח להפחית את המתיחות ששררה בין שתי היריבות, אך לא הצליח להשיג פריצת דרך, או להפיג את החששות מפני עימות צבאי בין שתי המעצמות הגרעיניות. עם זאת, השיחות הושעו לאחר הפיגוע המשולב במערך הרכבות במומבאי (בומביי) ביולי האחרון, שבו נהרגו יותר מ-200 בני אדם - וחודשו רק בחודש שעבר. הודו האשימה את השירות החשאי בפקיסטן במעורבות בפיגוע - טענה שפקיסטן דוחה מכל וכל.

 

ניו דלהי האשימה את איסלאמבאד בתמיכה במיליציות האיסלאמיות בקשמיר ההודית, שהצליחה מאז 1989 להביא למותם של כ-68 אלף בני אדם. עם זאת, פקיסטן הכחישה טענות אלה, וציינה כי התמיכה היחידה שהיא מעניקה לקיצונים היא דיפלומטית - ומוראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מושארף. לא ויתור חד צדדי
צילום: איי אף פי
סינג ומושארף. שיחות השלום חודשו בנובמבר
צילום: רויטרס
מומלצים