שתף קטע נבחר

בכיר באמ"ן מזהיר: הסורים נערכים לעימות

ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין דיווח בישיבת הממשלה כי נשיא סוריה פועל בשני מסלולים: מחד הוא לא מבטל אפשרות מדינית, ומאידך הוא מכין את כוחותיו לעימות צבאי. על המתרחש ברשות אמר כי חמאס מנצל את הפסקת האש כדי להתעצם צבאית ופוליטית. ובלבנון מתגברים הסימנים לג'יהאד נגד הכוח הרב לאומי

"נשיא סוריה, בשאר אסד, פועל שני מסלולים מקבילים: מצד אחד הוא לא מבטל אפשרות של הסדר מדיני עם ישראל אך מצד שני מכין את כוחותיו לעימות צבאי על ידי ייצור מוגבר של טילים ארוכי טווח וקירוב טילי נ"ט לחזית ברמת הגולן. בראייה שלו אין סתירה בין השניים". כך דיווח הבוקר (יום א') ראש חטיבת מחקר באמ"ן, יוסי ביידץ, בישיבת הממשלה.   

 

לעומת זאת, קצין בכיר בפיקוד צפון אמר הבוקר: "אין לנו מידע מודיעיני שלסוריה יש כוונה לפתוח במלחמה בקיץ הקרוב, או לחמם את הגבול בפעולות התנגדות ולחימה. כל הדיבורים על מלחמה בקיץ 2007 הם דיבורים לא אחראיים שלא מתבססים על מה שקורה בפועל בחזית הסורית ובחזית הלבנונית".

 

בחזרה לישיבת הממשלה: בסקירה על סוריה הוסיף ביידץ כי דמשק עדיין מעורבת במה שמתרחש בלבנון, ובמקביל מוטרדת מבית הדין הבינלאומי בעניין רצח נשיא לבנון לשעבר חרירי. לדבריו, הנשיא הסורי מצוי בשבועיים האחרונים בפעילות מדינית אינטנסיבית שכן לדעתו נפתח כעת סדק בינלאומי לשיחות והוא מבקש לנצל אותו.

 

סקירתו של ביידץ כללה גם התייחסות לזירה הפלסטינית, הלבנונית והסוגייה האיראנית. על איראן אמר ראש חטיבת המחקר כי טהרן דרוכה מאוד לקראת ה-25 בדצמבר, אז מועצת הביטחון צפויה להחליט האם ואילו סנקציות יוטלו על איראן. מעבר לכך, היא ממשיכה לפעול בלבנון לחיזוק ההתנגדות ותומכת בסוריה, ומחשקת אותה להישאר איתה באותו צד. במקביל, טהרן מטפחת את הג'יהאד האיסלאמי והחמאס, למרות שמדובר בגורמים סוניים, ומעבירה ידע וכסף לחמאס.

 

17 רקטות בהפסקת אש

ביידץ סקר את המתרחש ברצועה ובגדה ודיווח כי מאז הפסקת האש ב-26 בנובמבר היו 17 שיגורי רקטות, כאשר 13 מהם ביום הראשון להפסקת האש. לדבריו, זו בהחלט ירידה משמעותית לעומת תקופות קודמות, אך למרות שחמאס משועבד לרגיעה בתחום הירי תלול מסלול - הארגון ממשיך בהתעצמות ובבניין הכוח שלו בתוך הפסקת האש.

 

ראש חטיבת המחקר אמר כי מנגנוני הביטחון נפרסו ברצועה, אך לא ניכרת פעילות אפקטיבית שלהם. הוא דיווח כי החמאס נכנס לפעילות במקומות ובתחומים שבהם לא היה מעורב קודם, כך למשל בחממות של גוש קטיף ובתחום השמירה בבתי הספר. "הם משתלטים על שטחים ומגבירים את האחיזה הפוליטית שלהם", אמר.

 

על המתרחש ביהודה ושומרון אמר ביידץ כי נמשכים נסיונות הפיגוע. בתחום הפוליטי, החמאס מבליט את עמידתם האיתנה לאורך זמן, אם מול המצור הכלכלי ואם בכלל. בין השאר בזכות הברחות כסף המוזרם ממדינות המפרץ.

 

במסלול הפוליטי, דיווח, אבו-מאזן נמצא במבוי סתום. הוא לא מצליח להגיע להבנות עם החמאס. מפריח הרבה בלונים באוויר, בהם הרצון שלו לפזר את הממשלה. בראיית הפלסטינים, הכדור בידי הישראלים והם מחכים להתפתחויות מכיוון ירושלים. 

 

לבנון: המטרה - הפלת סניורה

בהתייחסו למצב בלבנון אמר ביידץ כי תוכנית חיזבאללה כוללת שלושה שלבים כדי להפיל את הממשלה המכהנת: הפגנות המונים, ישיבה בכיכרות ובאוהלים, ולאחר מכן - רק אם יהיה צורך - מאבק אלים. חיזבאללה חושב שאינו מיוצג מספיק מבחינה פוליטית בממשלה יחסית לכוחו באוכלוסייה והוא מצפה להגיע לשליש מהממשלה - דבר שיאפשר לו להיות גוש חוסם. 

 

הוא אף דיווח על סימנים מתגברים של ג'יהאד בין-לאומי בדרום לבנון, בעיקר במחנות הפליטים. נראה שאחד מהיעדים שלהם הוא פגיעה בכוח הרב לאומי, המייצג את העולם המערב - "הצלבנים", שלכאורה חדרו למעוזי איסלאם.

 

ביידץ הוסיף כי חיזבאללה פועל באופן אינטנסיבי מתוך מחשבה שאם לא יהיה מיוצג בממשלה, תהיה שחיקה הדרגתית במעמדו. מעבר לכך, הארגון עסוק בשיקו כוחו הצבאי - החל ממאחזים וכפרים ועד לתשתיות. הבעיה שלו אינה מחסור ברקטות אלא היחלשות התשתית בכפרים כשצבא לבנון וכוח רב לאומי בשטח - הוא מתקשה לבסס את מעמדו.

 

להערכתו של ביידץ, אם המהומות יגיעו גם לדרום לבנון זה עלול להגיע לישראל כאפיק להפחתת לחץ. ראש חטיבת המחקר אף הביע חשש שאם סניורה יחלש ויכולתו לתפקד תיפגע - מימוש החלטה 1701 של האו"ם בסכנה ובמצב זה, ההישגים של המלחמה עלולים להיבלע. 

 

סיכויים קלושים לפיזור הממשלה

ראש השב"כ, יובל דיסקין, אמר בישיבת הממשלה כי המתח בין חמאס לפת"ח עשוי להוביל להפסקת הרגיעה, בעיקר בשל  ארגונים סוררים שפעילותם תוביל לפיצוץ. באופן כללי, חמאס הקשיח עמדות במשא ומתן עם הפת"ח ונראה שהסיכויים לממשלת אחדות בטווח של השבועיים הקרובים הוא קטן מאוד.

 

דיסקין הוסיף כי ככל הנראה יש לאבו-מאזן יש סמכות לפזר את ממשלה, אך לא את הפרלמנט. לפי הערכות השב"כ, הסיכוי שאבו-מאזן יילך למהלך כזה היא קלושה שכן החמאס יראה בזה הפיכה. וממילא, הפת"ח נמצא במצב כל כך קשה שלא בטוח שירצה ללכת לבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אסד. מתכונן
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
חיילי או"ם ברמת הגולן
צילום: רויטרס
מומלצים