שתף קטע נבחר

רכיבה טיפולית: טיפול רפואי שנמצא בסל

רכיבה על סוסים נתפסה במשך שנים כשעשוע של בעלי הממון, אבל כבר לפני למעלה מ-200 שנה זיהו את הפוטנציאל הטיפולי שבתחביב הלא זול. כיום נעזרים ברכיבה לריפוי בעיות בתחום הפיזי והנפשי. והטיפול הזה אפילו קיים בסל הבריאות

החיוך על פניו של עמית הקטן הלך והתרחב, אמא אושר שהביטה מרחוק חייכה איתו. עמית ברדה, עוד מעט בן ארבע, נולד עם שיתוק מוחין. בגיל שמונה חודשים הביאה אותו אושר אל המרכז לרכיבה טיפולית שבתל מונד ומאז הוא, תרתי משמע, על הסוס. עמית הוא רק אחד מאלפי המטופלים הנעזרים ברכיבה הטיפולית כדרך לשיפור איכות חייו.

 

"החוויה הזו מדהימה", חוזרת ואומרת אושר כשהיא צופה בבנה המלווה על ידי פיזיוטרפיסטית כשהם יושבים על גבו של סוס ענק. "הוא לא מוכן לוותר על השיעורים האלה, לא מפסיק לדבר על 'סוס הפרא שלו' וזוחל על שש כשהוא מחקה את הדהירה של הסוס. זו התקדמות נפלאה. הרכיבה שינתה לנו את החיים".

 

"אל המרכז מגיעים בני כל הגילאים הסובלים מקשת רחבה של בעיות", אומר זאב פרץ, מורה ותיק לרכיבה טיפולית. "את הסוס מתאימים לילד, ועליו הוא רוכב באופן קבוע. ילדים בני שלוש-ארבע, ואף פחות, רוכבים בדרך כלל על סוסי פוני אותם מוליכים מתנדבים. בני נוער ומבוגרים רוכבים על הסוסים הגדולים. קשרי חיבה עמוקים נוצרים בין הרוכב והסוס".

 

הכיף הוא חלק מהעבודה

אנו פונים מהזירה בה רוכב עמית לזירה אחרת בה צועדים שלושה סוסי פוני ועליהם ילדים שרוכבים באופן עצמאי. המדריכה הופכת את הרכיבה המעגלית למשחק, כשהיא נותנת להם חישוקים צבעוניים ומעודדת אותם לסובב אותם בכל יד ולכרוך אותם בעזרת הידיים על הצוואר. הילדים המשחקים צוחקים בקול ולא מרגישים כיצד הגב מזדקף, הכתפיים נפתחות והרגליים מתחזקות בניסיון לשמור על היציבה ושיווי המשקל. "הכיף הזה הוא חלק מהעבודה", אומר פרץ.

 

- למי מיועדת הרכיבה הטיפולית?

פרץ: "המטופלים מתחלקים לשניים: בעלי הבעיות הפיזיות והרגשיות. בעיות פיזיות מתבטאות בטונוס שרירים נמוך ובעיות התפתחותיות אחרות מהם סובלים ילדים קטנים ועד נכויות, שיתוק מוחין בכל הדרגות, עיוורים, אוטיסטים וכן הלאה. הרבה נכי צה"ל מגיעים לרכיבה טיפולית והרבה אנשים הסובלים מפגיעות בעקבות תאונות. גם ברמה הריגשית מטפלת הרכיבה במגוון בעיות, החל מחוסר בטחון והתמצאות במרחב, דרך קשיי תקשורת עם הסביבה ועד היפראקטיביות ובעיות ריכוז וקשב.

 

"חשוב להבין שבנוסף לחיזוק השרירים שנוצר בעקבות הישיבה הזקופה, הרחבת הפישוק, שיפור שיווי המשקל והקואורדינציה, מקבל המטופל גם תחושת עוצמה שמעניקה לו השליטה בחיה הגדולה. במהלך הטיפול הוא מתרגל קור רוח וציות לגבולות ברורים. את כל אלה הוא יכול לתרגם להתנהגות גם מחוץ לזירה.

 

"חשוב לי להדגיש כי גם ילדים ובני נוער שסובלים מבעיות מינוריות - חוסר ביטחון קל או קשיים חברתיים שאינן פתולוגים - מוצאים ברכיבה פתרון נפלא".

 

- אילו תוצאות טיפול ריגשו אותך במיוחד?

"פריצות דרך יש פה כל הזמן. נעים מאוד לשמוע דיווחים מהורים שמתארים באיזו מהירות השתנתה התנהגות הילד שלהם, כיצד בעקבות הטיפול הוא הופך יותר רגוע וסלחני, ומתפרץ פחות. בעבר הגיע לכאן ילד מופנם במיוחד שלא דיבר בבית הספר עם אף אחד. בעקבות הטיפול פתח את הפה והפך ממש למלך הכיתה. דוגמאות מהסוג הזה יש רבות. ברור שככל שהבעיה קשה יותר, כך מתארך הטיפול ופריצות הדרך מצטמצמות, אבל כשמטופל מדווח שקל לו יותר ללכת או שהוא מתעייף פחות – זו פריצת דרך".

 

- לכמה טיפולים מגיעים בדרך כלל?

"יש שמגיעים למספר השיעורים שמקציבות קופות החולים (הרכיבה הטיפולית היא חלק מסל הבריאות ומסובסדת על ידי הקופות) ולוקחים 10-12 מפגשים שבועיים, ויש המגיעים לפה גם שלוש פעמים בשבוע, במשך שנים ארוכות".

 

משעשוע לטיפול

רכיבה טיפולית איננה המצאה חדשה. כבר ב-1777 ערך הרופא הגרמני וויליאם טיסון מחקר שגילה כי רכיבה על סוסים משפרת בעיות בתחום הנשימה, ובמהלך בשתי מלחמות העולם השתמשו בתי החולים האירופאים בסוסים ככלי לשיקום חיילים שנפגעו בקרבות.

 

באולימפיאדת הלסינקי שנערכה ב-1952 הוכה העולם בתדהמה כשליז הרטלי, חולת פוליו ומשותקת בשתי רגליה, זכתה במדליית הכסף בענף הרכיבה האומנותית. זכייתה הפכה את הרכיבה מתחום שהיה מיועד בעיקר לעבודה או שעשוע לבריאים, לתחום טיפולי המסייע למגוון גדול של אוכלוסיות.

 

"צריך לזכור כי הסוס צועד כמונו, לזה שיושב על גבו יש הזדמנות, יחידה לעיתים, לחוש צעידה", אומר פרץ. "הרוכב מגיב לתנועה באופן פיזי, ומתקשר עם החבר הנפלא הזה ברמה הרגשית. השילוב הזה הוא שילוב מנצח".

 

לא כל חווה היא טיפולית

"חוות סוסים ומרכזי לימוד רכיבה צצו בישראל בשנים האחרונות כפטריות לאחר הגשם, אלא שלא כל חווה היא גם חווה טיפולית", אומרת בעלת מקצוע שביקשה להישאר בעילום שם. "חוות רבות הבינו את הפוטנציאל העסקי של התחום הטיפולי, ולמרות שאינן מתמחות בו, ואינן מסוגלות לתת מענה כולל, ולהעסיק בנוסף למורים גם פיזיוטרפיסטים ואנשי מקצוע אחרים, מצהירות על עצמן כחוות טיפוליות, ולא היא".

 

 - מה את ממליצה למטופל הפוטנציאלי?

"אני ממליצה לבדוק היטב כמה זמן מחזיקה החווה את הענף הטיפולי, מה מספר המטפלים, רמתם מקצועיותם ומהם בדיוק השירותים שניתנים בחווה. רצוי לבדוק מה היקף הפעילות הטיפולית במקום: אם חווה מלמדת רכיבה וחלק קטן מפעילותה מוקדש לטיפול – זה אומר דרשני. רצוי להגיע למקומות המתמחים בנושא באופן בלעדי, ולא עושים אותו 'על הדרך'".

 

  • מחירים: חצי שעה פרטית – 120 שקל. טיפול קבוצתי (45 דק') – 95 שקל. שיעור מסובסד על ידי קופת החולים – 40 שקל.
  • המרכז לרכיבה טיפולית שבתל מונד מתוקצב מתרומות בלבד ומשווע לידיים מתנדבות. התפקיד: הולכת הסוסים במהלך השיעור. התפקיד חיוני ביותר כיוון שללא מתנדב שיוליך את הסוס, לא יכול הילד הזקוק לו לצאת לרכיבה. פרטים במשרדי המרכז.

 

כתבה נוספת בסדרת הטיפולים האלטרנטיביים:


פורסם לראשונה 25/12/2006 01:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
ריפוי על הסוס
צילום: דלית שחם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים