שתף קטע נבחר

רופא ממליץ: הימנעו מתרופות ללא מרשם רופא

האזהרה שהוסיף ה FDA למשככי הכאבים ללא מרשם, מחדדת את הצורך בנהלים ברורים לנטילת תרופות לטיפול במחלות החורף, טוען מנהל המחלקה לרפואה דחופה בהלל יפה שקורא להימנע עד כמה שאפשר מתרופות ללא מרשם. המינון יכול להיות קריטי עבור בריאותכם, הוא מזהיר. אז מה בכל זאת לעשות כשחולים? הנה כמה עצות

כולם יודעים שהמעברים מאזורים מחוממים אל הקור שבחוץ והנטייה לשהות בחללים סגורים ולא מאווררים מחלישים את המערכת החיסונית, מגבירים את התרבות החיידקים והופכים את עונת החורף לתקופת הצינון והשפעת. מחלות הקשורות בדרכי הנשימה כמו הנזלת והשפעת הן חלק בלתי נפרד מחיי השגרה שלנו בחודשים הקרים, הבעיה היא, שהתדירות של הבעיה נוטה להשכיח מחולים רבים את הצורך בטיפול מקצועי.

 

במסגרת עבודתי כמנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים הלל יפה, אני נתקל לא אחת בחולים, בעיקר קשישים, שנטלו מינון גבוה מדי של תרופות ללא פיקוח או שפשוט נטלו את התרופה הלא נכונה. חולים רבים מנסים להתעלם מהמחלה ולהמשיך בשגרת יומם ועל מנת לעשות כן, הם נוטלים תרופות ללא פיקוח רפואי, שהם מאמינים שיקלו את מצבם. הרחבת שוק התרופות ללא מרשם בשנים האחרונות מחריפה כמובן את המגמה.

 

האזהרה שהוסיף לאחרונה מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) למשככי כאבים ולתרופות ללא מרשם המכילות קודאין, מחדדת את הצורך בנהלים ברורים בנושא זה, על מנת למנוע נזקים ארוכי טווח משימוש ארוך שנים ולא מבוקר בתרופות אלו, כמו גם מצבי חירום רפואיים כתוצאה ממינון יתר.

 

חשוב לדעת, שרוב התרופות ללא מרשם המיועדת לסובלים מצינון, שיעול ותופעות דומות, מכילות בדרך כלל מספר חומרים פעילים, במינונים שונים, להקלה על המטופל. חומרים אלו כוללים, בין היתר, קפאין הנותן כוח לשרירים, פראצטמול העוזר להורדת חום ואנטי היסטמינים לייבוש הריריות והפחתת השיעול. נטילת כמות בלתי מבוקרת של תרופות המכילות מינון גבוה של אנטי היסטמינים, עלולה ליצור דיכוי של מערכת העצבים המרכזית.

 

הדבר נכון בעיקר אצל קשישים שמערכת חילוף החומרים שלהם איטית במיוחד. האטת פעילות הגוף והאטת חילוף החומרים, יכולים להביא אדם למצב של בלבול, עילפון ואף למצב של איבוד הכרה. בתרופות שמדכאות שיעול ישנו בדרך כלל גם קודאין. הקודאין הוא למעשה נגזרת של המורפיום, ולכן מצליח להקל על תופעת השיעול בטווח הקצר אולם בטווח הארוך, לעומת זאת, הוא עלול להרדים, לגרום למחנק ולקוצר נשימה. במקרים מסוימים הוא אף עשוי להביא לזיהום משני בריאות, בגלל הצטברות של ליחה שלא השתחררה בשיעול או בעיטוש בדרכי הנשימה התחתונות.

 

בגלל תופעות אלו ואחרות, עדיף להימנע מנטילת תרופות שלא נרשמו על ידי רופא למחלה המסוימת ממנה אנו סובלים. אין כמובן ליטול תרופות שנרשמו בשנים קודמות ללא אבחון מתאים ופיקוח רפואי. האמת היא, שגם במאה ה-21, הדרך הטובה ביותר להילחם במחלות החורף השונות בצורתן הקלה, היא פשוט מנוחה של לפחות 24 שעות, כולל שתייה מרובה. לכך ניתן להוסיף תרופות להורדת חום, אולם רק כאשר הן נלקחות במינון שהומלץ על ידי רופא. תמיד, אך בעיקר אצל קשישים, חשוב להקפיד גם על מיזוג מבוקר ומתאים כדי להימנע ממצב של היפותרמיה (תת חום). במידה שהמנוחה לא עוזרת ומתרחשת החמרה, יש לפנות לרופא המטפל על מנת לבדוק אם מדובר במחלה ויראלית או חיידקית, לשם טיפול הולם. בשום מקרה אין להשתמש באנטיביוטיקה ללא צורך וללא בקרה. כאשר מחליטים לקחת תרופות, מכל סוג, חשוב להקפיד לשתות כמות נוזלים מספקת (לפחות 1.5 ליטר ביום).

 

לסיכום, יתרונן של תרופות ללא מרשם הוא בזמינותן ובנגישותן הגבוהה לחולים. אסור לנו לתת לנגישות הזו לבלבל אותנו. בדרך כלל, עדיף להפסיד יום עבודה ולנוח בבית, מאשר להסתובב במשרד שבוע צמודים לחבילת טישו ולחבילת אקמול או דומיו.

 

  • הכותב הוא מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים הלל יפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
תרופות ללא מרשם. הסוד טמון במינון
צילום: טל כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים