שתף קטע נבחר

יבלות על איברי המין: לא כדאי להזניח

אצל נשים הן מופיעות בסביבת שפתי הנרתיק או בתוכו. אצל הגברים - באיזור איבר המין או סביב פי הטבעת. ברוב המקרים היבלות תמימות. רק שבמשך הזמן, וכאן מתחילה הבעיה, הן עלולות להפוך ממאירות. מה עושים? מסירים. ויש כל מיני שיטות

לפי מחקר שנעשה באוניברסיטת צפון קרוליינה, אחוז אחד מהאוכלוסייה הפעילה מינית סובלת מיבלות. מחקרים מולקולריים מראים שבין עשרה לעשרים אחוזים מהגברים והנשים בגילאי 15-49 נחשפו לווירוס הגורם ליבלות. ישנם סוגים רבים של נגיפים הגורמים ליבלות, וכשליש מהנגיפים גורמים ליבלות שעלולות להפוך ממאירות.

 

איך זה נראה?

אצל נשים מופיעות בליטות קטנות (יבלות) על משטחים לבנים בסביבת שפתי הנרתיק או בתוכו. אצל הגברים מופיעות הבליטות באיזור איבר המין הגברי או סביב פי הטבעת. גם אצל נשים היבלות יכולות להופיע סביב פי הטבעת. היבלות יכולות להיות בגדלים שונים – מראש סיכה ועד למספר סנטימטרים. הן מופיעות כבודדות או בצברים, יכולות להיות שטוחות למדי או מחוספסות, בולטות או בעלות מראה דמוי כרובית קטנה.

 

מה מרגישים?

היבלות אינן כואבות אך עלולות לגרום לגירוד.

 

איך אני יודעים שזה יבלת?

לפי הצורה האופיינית, ובכל מקרה רופא עור יאבחן אותן בקלות. לרוב על סמך בדיקה גופנית בלבד. במקרה של ספק, או קושי באבחנה, ימרח רופא העור חומצה חלשה על פני האיזור (לא כואב), החומצה תלבין את פני היבלות ותאפשר זיהוי של נגעים קטנים במיוחד. לעיתים יש צורך לקחת דגימה קטנה (ביופסיה) של היבלת, וזה מתבצע בהרדמה מקומית.

 

מה זה אומר?

לווירוס הפפילומה, הגורם לצמיחת היבלות, יש פוטנציאל לממאירות, כלומר: נגע תמים ושפיר עלול להפוך במשך הזמן לממאיר. בנוסף כדאי למנוע הדבקה. מסיבות אלה מומלץ לפנות לרופא עור להסרת היבלות.

 

ממה זה נגרם?

היבלות נקראות גם קונדילומות, ובשם מלא "קונדילומה אקומינטה", או בעברית צחה "יבלת חרוטית". זו מחלה ויראלית אשר נגרמת על-ידי וירוס הפפילומה (Human Papilloma Virus). קיימים יותר מ-70 זנים של הווירוס, שחודר אל העור וגורם לשיבוש מחזור החיים של תאי העור כך שיתרבו ללא פיקוח.

 

כמה זמן זה נמשך?

עד שתטפלו בזה. לא עובר לבד.

 

ואם מחליטים פשוט להתעלם?

לא כדאי. מרבית הווירוסים גורמים ליבלות בלבד, שאין בהן שום בעיה רפואית אלא רק עניין של אסתטיקה ונוחות. עם זאת, חלק קטן מהיבלות עלולות להתפתח לגידול ממאיר ולכן חשוב מאד לטפל בהן. לא ניתן לדעת איזו יבלת תישאר כפי שהיא, ואיזו תתפתח לגידול. לכן חשוב לטפל בכולן, ולא להזניח.

 

מה לגבי הדבקה של בני הזוג?

שיעורי ההדבקה בקיום יחסי מין עם בן-זוג שיש לו יבלות עומדים על בין 25% ל-65% במגע מיני יחיד. לא ברור למה אדם מסוים יידבק ואחר לא. לחלק גדול מנשאי הווירוס אין יבלות או סימפטומים אחרים, או שיש להם יבלות קטנות שלא מודעים לקיומן.

 

איך זה עובר מאחד לשני?

הווירוס מועבר על-ידי מגע בעור נגוע בעת הפעילות המינית ובעת חיכוך עם העור. אפשר להידבק רק על-ידי חיכוך עם העור גם ללא חדירה. היבלות מופיעות מספר שבועות עד חודשים לאחר המגע המיני עם פרטנר שיש לו יבלות או שנושא את הווירוס, אולם הן יכולות להופיע גם ללא קיום יחסי מין. איך? פשוט מאוד: הווירוס יכול להתעורר לאחר שנים של נשאות שקטה.

 

אפשר לקנות משהו נגד זה בבית מרקחת ולסגור עניין?

לא. יש צורך בטיפולים מיוחדים הנעשים על ידי רופא עור ומחלות מין או על-ידי רופא נשים מיומן.

 

רופא משפחה מספיק?

לא יעזור - צריך רופא עור ומחלות מין או רופא נשים מיומן.

 

מה התרופות שקיימות נגד זה?

גם בקרב הרופאים אין הסכמה גורפת בנושא "מהי השיטה הטובה ביותר לטיפול". סוג הטיפול תלוי בגודל היבלת, במספר היבלות ובנכונות המטופל להתמיד בטיפול. קיימות שתי שיטות טיפול עיקריות בקונדילומות: תכשירים למריחה על העור, והסרה כירורגית בשיטות שונות.

 

1. תכשירים למריחה על העור הורסים את היבלת באופן ישיר, או מעודדים את הגוף לפעול נגדה. הם יעילים בדרך כלל כטיפול ביבלות קטנות, שניתן להגיע אליהן בקלות. רובם גורמים לצריבה כימית של עור היבלת ולהסרתה ההדרגתית. תופעת הלוואי העיקרית שלהן היא גירוי מקומי של העור. לטיפול ביבלות באיבר המין קיימים תכשירים ייחודיים. אין להשתמש בחומרים שקיבלתם לטיפול ביבלות על פני הגוף (בכפות הידיים, למשל, או ברגליים) לטיפול ביבלות שעל איבר המין. שימוש כזה עלול לגרום לנזק בלתי-הפיך לעור של איבר המין.

 

2. הסרת יבלות בשיטה כירורגית מתבצעת בהרדמה, על פי רוב בהרדמה מקומית (שיטת ההרדמה תלויה בכמות ובמיקום היבלות). היבלות מוסרות באמצעות צריבה בלייזר או בחשמל, הקפאה בחנקן נוזלי או בחיתוך. התהליך פשוט, ומתבצע בדרך כלל במרפאה.

 

3. אפשר לשלב את שני הטיפולים האלה עם מתן אינטרפרון, שהוא חומר ביולוגי פעיל בעל תכונות אנטי-נגיפיות, אנטי-גידוליות ומגבירות-חיסון. האינטרפרון יכול להינתן בצורת קרם מקומי או בצורת הזרקה, ישירות לבסיס הגידול. תופעות הלוואי כוללות הרגשה של "שפעת" חולפת, חום וירידה קלה בספירת הכדוריות הלבנות.

 

קונדומים עוזרים?

כן, אבל בגלל מיקום היבלות, לעתים גם שימוש בקונדום איננו מספק הגנה מהדבקה בנגיף.

 

זה יחזור?

ישנם טיפולים רבים במחלה, אולם הווירוס עלול להיות עקשן, ואם הנגעים מרובים וגדולים - קשה לעיתים להיפטר מהם.

 

  • ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת משפחה בקבוצת שירותי בריאות כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כן, זה בא תמיד בהפתעה. אבל צריך לטפל
צילום: סי די בנק
לאתר "20 פלוס" של שירותי בריאות כללית - לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים