שתף קטע נבחר

הצצה אל חדר היולדת הכי מבוגרת בעולם

בניגוד למצופה, בחדרה של היולדת המפורסמת בעולם, שילדה תאומים בגיל 67, אין זרי פרחים ענקיים, אין בונבוניירות עטופות, אין כרטיסי ברכה – רק אישה ביישנית שהגשימה חלום. "התינוקות בסדר גמור וגם אני מרגישה טוב", היא אומרת ל"ידיעות אחרונות". "התרגלתי לכך שכולם סקרנים כלפיי, אבל לא ציפיתי שיתעניינו בי אפילו מישראל"

לחדרי היולדות בבית החולים דה סנט פאו בברצלונה עמד שומר צעיר בשם מארק. כמה שעות קודם לכן הוא עוד חגג את הסילבסטר בשתייה ובריקודים, ומהמסיבה המשיך היישר למשמרת שלו. זו פעם ראשונה שהוא מוצב כאן, בחדר היולדות של בית החולים. למעשה, היולדות של בית החולים היפה הזה מעולם לא פונקו בשמירה כל־כך אינטנסיבית, אלא שהלידה שהתרחשה כאן הצריכה יחס מיוחד.

 

אישה בת‭ ,67 ‬תושבת חבל אנדלוסיה שבדרום ספרד, בחרה בבית־החולים הזה כדי ללדת בו את התאומים שלה ולזכות בתואר היולדת המבוגרת בעולם. "לא נתנו לי יותר מדי הוראות, אומר השומר מארק, רק שאני צריך לדאוג שלא יפריעו ליולדת בחדר מספר ‭."4‬

 

חדר מספר 4 ממוקם ממש מול דלפק הקבלה, מרחק צעדים ספורים בלבד מהאחיות הנרגשות ששולחות לעבר החדר מבט סקרן אחת לכמה שניות. יחד עם השומר, תפקידן להדוף את עשרות הסקרנים והעיתונאים שרוצים להציץ ביולדת שעשתה היסטוריה. אלא שהיולדת עסוקה כעת פחות במשמעות העולמית של הסיפור שלה, ויותר בתאומים שהגיעו – אחרי שציפתה להם שנים כה רבות. "התינוקות בסדר גמור", אמרה ל-24 שעות, "וגם אני מרגישה טוב".

 

רגליים למעלה

באופן מפתיע, החדר בו היא שוכבת נטול מזכרות האופייניות לנשים אחרי לידה: אין כאן זרי פרחים ענקיים, אין בונבוניירות עטופות, אין כרטיסי ברכה. היולדת המפורסמת בעולם יושבת על כיסא סמוך למיטתה, רגליה מורמות כלפי מעלה כדי להוריד את הנפיחות הקלה, שריד לתקופת ההיריון. יש לה תספורת קארה צבועה בשחור כהה ופנים עדינים ומחודדים, חיוורים כמעט כמו החלוק הלבן שעל גופה. "כבר התרגלתי לכך שכולם סקרנים כלפיי", היא אומרת בחיוך מבויש, "אבל לא ציפיתי שיתעניינו בי אפילו מישראל".

 

חלק ניכר משנותיה היא הקדישה לטיפול באמה. תמיד רצתה ילדים משלה אבל רק עכשיו, בגיל ‭,67‬ זכתה להגשים את החלום. היא עברה טיפולי פוריות בארצות־הברית, ואחריהם חיפשה ברחבי ספרד אחר בית החולים המתאים שילווה אותה בתקופת ההיריון והלידה. בסופו של דבר נבחר למשימה בית החולים דה סנט פאו שבברצלונה בזכות מחלקת הגינקולוגיה שבו, המתמחה בהריונות בסיכון גבוה.

 

"החלטנו להקדים את הלידה ולבצע ניתוח קיסרי כדי לא להביא לסיבוכים לא רצויים", אמרה לנו מריונה גראו, שמונתה מטעם בית החולים לענות לשאלות התקשורת.

 

לרוץ בגיל 80

לא ברור כמה זמן תישאר היולדת בבית־החולים, אבל הרופאים במקום מעריכים שזה יהיה פרק זמן ארוך מהמקובל בדרך־כלל, בשל הגורמים הייחודיים בלידה הזו. עכשיו מנסים בבית החולים להגן על היולדת כמה שניתן מפני המציאות שממתינה בחוץ – זו שסקרנית לשמוע כל פרט ופרט על חייה, זו שעסוקה גם בביקורת על הצעד שבחרה לעשות.

 

העיתונים המקומיים כבר שואלים איך יהיה לה כוח לרוץ אחר תאומים בני 13 כשהיא תהיה בת ‭,80‬ והאם זה מוסרי להביא לעולם ילדים בגיל כה מבוגר – אלא שהסערה הזו אינה כה גדולה כפי שניתן היה לצפות. בתקשורת התרגלו כבר לסיפורים על נשים שיולדות אחרי גיל ‭,60‬ וכנראה התעייפו להביא שוב ושוב את הסוגיות האתיות לקדמת חדר הלידה.

 

רק בחודש יולי האחרון ילדה פטריסיה ראשברוק, אנגליה בת ‭,63‬ את בנה השלישי, לאחר טיפולי פוריות ממושכים. המקרה שלה עורר ויכוח גדול במיוחד, שכן היא כבר הייתה אם קודם לכן. ראשברוק, מצדה, הדפה כל גל ביקורת: "אני לא מרגישה מבוגרת, ולא היינו ממשיכים בהיריון אם לא היינו בטוחים שנהיה הורים טובים. תמיד הרגשתי מאוד צעירה, מה גם שיש לנו חברים צעירים יותר שימלאו את תפקידם כהורים לילדינו אם יקרה לנו משהו‭."‬

 

שלושה חודשים אחר־כך, לאחר למעלה משלושה עשורים של טיפולי פוריות, ילדה גם ממנון טיריאקי הטורקית בת ה־64 בן באמצעות הפריית מבחנה.

 

אלא שהיולדות האלה לא מצליחות להתחרות בהישג של סאטיבהאמה מאהאפטרה מהודו שילדה בשנת 2004 בן ראשון בגיל 65 וגם לא באדריאנה איליאסקו מרומניה שילדה בדיוק לפני שנה זוג תאומים בגיל ‭,66‬ והפכה בכך לאם המבוגרת בהיסטוריה – עד שהגיעה היולדת מספרד.

 

בינתיים האם הספרדייה עסוקה עדיין בעיקר במחבואים מפני מצלמות התקשורת, אלא שבימים הקרובים היא כבר תיאלץ להתפנות להחלפת חיתולים ולאינספור קימות באמצע הלילה. מה יותר קשה? אין לדעת. היא כנראה מאמינה שהאושר בלהיות אם שווה את כל המאמץ.

 

השיא הישראלי: יולדת בת 64

בישראל חלוקים בשאלה עד איזה גיל כדאי לאפשר לאישה להיות אמא. בחודש יוני 2004 נולד במרכז הרפואי שיבא תל־השומר פג מתרומת ביצית. לכאורה, לא סיפור יוצא דופן, אלא שאמא שלו הייתה אז בת 64 -‬ היולדת המבוגרת ביותר בישראל, שעברה שנים ארוכות של טיפולי הפריה חוץ־גופית.

 

בבית החולים הדגישו עם פרסום המאורע כי "מדיניות המוסד היא לא לבצע טיפולי הפריה בגיל כל־כך מבוגר כי נשקפת סכנה לאישה במהלך ההיריון‭,"‬ אבל קשה להתעלם מכך שלידות בגיל מבוגר הן סוג של אתגר החביב על הגינקולוגים הישראלים.

 

בשנת 1994 אפילו נכנס פרופ' שלמה משיח לספר השיאים של גינס אחרי שיילד את היולדת המבוגרת ביותר באותם ימים – צרפתייה בת 60 שהגיעה ארצה לטיפולי הפריה וילדה תינוקת בבית החולים "מעייני הישועה‭."‬ משיח, מצדו, טען כי האישה סיפרה לו שהיא בת ‭.48‬ גם פרופ' ציון בן־רפאל, שיילד בשנת 1999 אישה בת ‭,61‬ סיפר שכשהמליץ על הלידה חשב שהיא בת 54 בלבד.

 

המתנגדים

לפי הנוהל הקיים בקופות החולים בישראל, טיפולי הפריה ממומנים לכל אישה עד גיל 45 ועד שני ילדים. רוב ועדות האתיקה בעולם מגבילות את גיל הכניסה להיריון ל־55 וגם תושבי ישראל מעדיפים לראות אמהות צעירות – אם להסתמך על הסקר שבוצע במרכז הרפואי שיבא לקראת יום האישה הבינלאומי לפני שנה.

 

מחצית מהנשאלים אמרו שם כי לידה מעל גיל 45 מנוגדת לדעתם לדרך הטבע, והצטרפו בכך לדעה של לא מעט רופאים שיוצאים נגד מגמת עליית גילאי הילודה.

 

"אני מתנגד בכל תוקף לאפשר לידה בגיל מבוגר‭,"‬ אומר פרופ' משה הוד, מנהל היחידה להיריון בסיכון בבית החולים בילינסון. "בגילאים הללו הנשים לא בריאות ותפוקת הלב בעייתית, כך שמדובר לפעמים בסכנה גופנית ממש. מעבר לזה קיימים נזקים פסיכולוגיים, כי אמא מבוגרת לא יכולה לתת את אותה תשומת לב, השגחה וטיפול כמו אמא בת 20 או אפילו 40.

 

אלא שהוד מייצג רק צד אחד בוויכוח. מחקר בראשותו של פרופ' משיח, שמנהל היום את היחידה להפריה חוץ־גופית ב"אסותא‭,"‬ עקב אחר נשים מעל גיל 45 במהלך ההיריון, בלידה ואחריה – וגילה שסיבוכים כמו יתר לחץ דם או סוכרת הריונית היו אמנם שכיחים יותר בהשוואה ליולדות צעירות, אך לא גרמו סיכון רציני לאישה או לעובר. איזו אסכולה צודקת? קשה להכריע בוודאות, כך שהוויכוח יימשך גם לאורך השנים הקרובות, במקביל להתפתחות הטכנולוגיה הרפואית.

 

  • מאיה מאהלר ברצלונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדריאנה אליאסקו
צילום: אי פי איי
מומלצים