שתף קטע נבחר
 

ממציא ה"מנה החמה" היפנית מת בגיל 96

יפן נפרדה בסוף השבוע ממומופוקו אנדו, ממציא הנודלס להכנה מיידית. העיתונים ביפן שיבחו את האיש, ש"הוסיף פרק חדש להיסטוריה של תרבות המזון העולמית", והביא את הנודלס שלו גם לחלל

יפן נפרדה בסוף השבוע ממומופוקו אנדו (Momofuku Ando), האיש שהמציא את הנודלס להכנה מיידית (בישראל ידועות בעיקר בשם "מנה חמה"), שמת בגיל 96. מחברת ניסין פוד פרודקטס נמסר כי אנדו מת מדום לב. אנדו הקים את ניסין פוד פרודקטס ב-1948.

 

 

אנדו נולד ב-1910 בטייוואן, שהיתה אז תחת כיבוש יפני. בתחילת דרכו היו לו חברות הלבשה בערים טאיפי ואוסאקה, והוא למד באוניברסיטת ריטסומאיקן בקיוטו. הוא השיק את ה"מנה חמה" הראשונה, שנקראה "צ'יקן ראמן", ב-1958 - מעין "עוגת" נודלס בטעם עוף, שניתן להכין בתוך דקות אחרי ששופכים עליה מים חמים בקערה.

 

בביוגרפיה שלו אמר אנדו שאת ההשראה לפיתוח המוצר קיבל כשראה תור ארוך של אנשים מחכים לקנות מרק נודלס חם בשוק השחור בעיר שנחרבה במלחמה. "השלום מנצח כשיש מספיק אוכל", אמר אנדו בספרו.

 

מזון אפילו לחלל

מכירות ה"צ'יקן ראמן" נסקו לאחר שבית המסחר הגדול ביפן, מיצובישי קורפ, נשכר ב-1959 לסייע לקידום המוצר ועם המראת התיעוש המואץ של המדינה אחרי המלחמה. ב-1970 הקימה ניסין את החברה הבת האמריקנית שלה, ניסין פודס USA, ולאחר מכן השיקה את המנה החמה כפי שאנחנו מכירים אותה, נודלס בכוס פלסטיק.

 

ניסין עמדה בחזית תעשיית הנודלס להכנה מיידית, שמוכרת בסך הכל 85.7 מיליארד מנות חמות בשנה. ניסין עצמה מוכרת כ-10 מיליארד מנות חמות ב-10 מדינות. אנדו הקים מוזיאון ל"מנה החמה" ב-1999, וב-2005 פרש מתפקיד היו"ר וכיהן בתפקיד כבוד של יו"ר מייסד.

 

עוד ב-2005 פיתחה ניסין אריזת ואקום של "מנה חמה", שנקראה "ראם חלל", עבור האסטרונאוט היפני סואיצ'י נוגאצ'י ששהה במעבורת החלל האמריקנית דיסקוברי. אנדו אמר אז לעיתונאים כי "זה כמו חלום שאנשים ממדינות יריבות יכולים לאכול ראמן ביחד בחלל". החברה שלו משתמשת גם בפרסומות שצולמו בחלל.

 

בשנה שעברה חשף אנדו תוכנית לאירוח כינוס בינלאומי בנושא נודלס להכנה מיידית, לו קרא "פסגת ראמן", באוסאקה ב-2008. לפי העיתון "מאינצ'י שימבון", אנדו נראה בפעם האחרונה בציבור ביום רביעי, אז נשא נאום לכבוד ראש השנה במשרד הראשי של ניסין באוסאקה, ואכל ארוחת צהרים עם המנהלים, שכללה קערת צ'יקן ראמן ועוגת אורז.

 

העיתונות ביפן פרסמה שלשום הספדים ארוכים לאנדו. העיתון "אשאי שימבון" שיבח אותו על שהביא את הנודלס שלו לעולם ולחלל. לדברי העיתון הנפוץ "יומיורי שימבון", אנדו התחיל מאפס בפיתוח של אטריה להכנה מיידית, ש"צמחה ביחד עם עידן הצריכה ההמונית", והוסיפה "פרק חדש להיסטוריה של תרבות המזון העולמית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים