שתף קטע נבחר

תוכנית: הר חומה תגדל ב-1,000 יחידות דיור

השלב השלישי בשכונת הר חומה עומד לצאת לדרך. עיריית ירושלים הגישה לוועדה המחוזית תוכנית לבנייתן של אלף יחידות דיור בין צור באהר מצפון לבין בית לחם בדרום. בוועדה לתכנון ובנייה בעיר אמרו כי מדובר ביוזמה של משרד השיכון

שכונת הר חומה בירושלים, שבנייתה עמדה במוקד מחלוקת בין ישראל וארה"ב, עומדת לגדול באופן משמעותי. הוועדה המקומית בעיריית ירושלים הגישה אתמול (יום ב') לוועדה המחוזית תוכנית לבניית 1,000 יחידות בשכונת "חומת שמואל"  שבהר חומה.

 

מדובר בקרקעות מדינה, הממוקמות בסמיכות לשכונה הקיימת ולצור בהאר, אם כי בין הכפר לשטח המתוכנן מפריד ואדי גדול. בוועדה לתכנון ובנייה בירושלים אמרו כי התוכנית היא פרי תכנון של משרד השיכון ונערכה בהזמנתם. ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, ציין כי התוכנית משמשת דוגמא אחת מיני רבות לחלופות הקיימות לתוכנית ספדי.

 

במארס 94' נחשפה הכוונה לבנות בהר חומה, כאשר מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל הופיע בוועדת הכספים של הכנסת וסיפר על חזון הבנייה בדרום מזרח ירושלים. האדמות הופקעו מיהודים ומערבים. השכונה המתוכננת מהווה את השלב השלישי בשכונת הר חומה ומתוכננת להיבנות על גבי שלוחה מוארכת ותלולה בדרום ירושלים, בין צור באהר מצפון לבין בית לחם בדרום.

 

לפני כשבועיים הודיע ראש עיריית ירושלים במכתב ששיגר למנכ"ל משרד הפנים, רם בלניקוב, כי הוא מתכנן להקפיא את תוכנית ספדיה שתוכננה לקום במערב ירושלים לעיבוי העיר הקיימת.  

 

כשהודיע לופוליאנסקי שהוא מקפיא את תוכנית ספדיה טען אז כי "מזה כ-13 שנים שאני מלווה את התפתחותה של העיר ירושלים, ולצערי הגעתי למסקנה שהמאווים שלי, ושל אבות העיר העוסקים בתכנון ובבנייה, אינם עולים בקנה אחד עם המציאות הטופחת על פנינו". בנוסף להר חומה, מתכנן ראש העיר לקדם בניה מאסיבית בשכונות נוספות, סמוך לרמת רחל, מי נפתוח, ארנונה החדשה, גילה, גבעת המטוס ועוד.

 

עוד לפני שבכלל נבנתה, נתקלה בנייתה של הר חומה בהתנגדות עיקשת. כשהחליטה ממשלת ישראל בתחילת 1997, בראשותו של בנימין נתניהו להתחיל לבנות מדרום לירושלים היא עמדה במרכז סערה מדינית גדולה. בגלל החלטה זו הפסיק יו"ר הרשות דאז, יאסר ערפאת, את המשא ומתן עם ישראל והשעה את תהליך השלום לתקופה ממושכת. גם הממשל האמריקאי לחץ על ממשלת ישראל ותחילת הבנייה של השכונה התעכבה זמן רב. מאז נבנו שם אלפי יחידות דיור.

 

השכונה ממוקמת בשטחה המוניציפאלי של ירושלים, אבל מדובר בקצה הדרומי של השטח הגדול שסופח לעיר ב-1967, והוא קרוב יותר למרכז בית לחם. חלק מאלפיים הדונם של הר חומה הופקע מתושבי העיירה הסמוכה בית סחור, הנמצאת בשליטתה של הרשות הפלסטינית ונושקת לדרום השכונה. הפלסטינים הקימו בבית סחור מטה מאבק נגד הבנייה בהר חומה. השכונה קרויה "חומת שמואל", על שמו של סגן ראש עיריית ירושלים המנוח, שמואל מאיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ
הר חומה
צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ
צילום: זום 77
השכונה בראשית ימיה
צילום: זום 77
מומלצים