שתף קטע נבחר

סוריה: לא היו מגעים, הדיווח שקרי

בעקבות הדיווח ב"הארץ" על מסמך הבנות לא רשמי שהושג בין ישראל לסוריה, אומר גורם רשמי במשרד החוץ בדמשק כי "לא התקיים כל משא ומתן. הדיווח שקרי לחלוטין". גם בישראל מכחישים. מנהל לשכתו לשעבר של אריאל שרון, דב וייסגלס, אמר ל-ynet כי "הפרסום הוא עורבא פרח. חצי רכילות"

הכחשות מכל עבר: גורם רשמי במשרד החוץ בדמשק מכחיש את הדיווח ב"הארץ" על מגעים סודיים שהתקיימו בין ישראל לסוריה, שהובילו למסמך הבנות. "לא התקיים כל משא ומתן. הדיווח ב'הארץ' שקרי לחלוטין".

 

גם בישראל הכחישו את הדיווח. מלשכת ראש הממשלה נמסר שהם אינם מכירים סיכומים לכאורה בין סוריה לישראל בערוץ החשאי שעליו דווח. מנהל לשכתו לשעבר של אריאל שרון, דב וייסגלס, אמר ל-ynet כי "הפרסום ב'הארץ' הוא עורבא פרח. שרון לא התעדכן במו"מ שכזה. ייתכן שמישהו זרק פעם משהו, אבל זה ברמה של חצי רכילות. לא היה שום דבר מעשי שכזה". ד"ר אלון ליאל שתיווך במגעים אמר ש"הכותרת עלולה להישמע כמטעה". לדבריו, משתמע כאילו התגבש הסכם, כאשר מדובר במגעים בלבד.

 

על-פי הדיווח, נציגים מישראל ומסוריה, שקיימו מגעים במשך כשנתיים, גיבשו מסמך הבנות למתווה של הסכם שלום בין המדינות. לפי הדיווח המגעים הלא-רשמיים התקיימו בידיעת גורמים בכירים בממשלת שרון ולאחר מכן בממשלת אולמרט.

 

במסגרת הסכם העקרונות, אמורה ישראל לסגת מרמת הגולן לקווי 4 ביוני 67'. לוח הזמנים לנסיגה נותר פתוח. סוריה דורשת שהנסיגה תבוצע במשך חמש שנים וישראל רוצה לפרוס זאת על פני 15 שנים. למסמך ההבנות ("נון פייפר") אין מעמד משפטי אלא מדיני והוא נולד בדיונים שהתקיימו בין ספטמבר 2004 ליולי 2006. רובו גובש כבר באוגוסט 2005.

 

"ברווז עיתונאי" 

פרופ' אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב, אמר ל-ynet כי "זה לא יותר מברווז עיתונאי. בצד אחד היו ישראלים טובים שרצו לקדם את העניין ואת עצמם ובצד השני יש תמיד את אותם סורים שרוצים לקדם את העניין ואת עצמם ואלו דיברו ביניהם".

 

לדבריו, "אני מניח שזה קרה ושהממשלות ידעו מהעניין. זה הכל". הוא הוסיף כי "אין חדש בכך ששני הצדדים מעוניינים לשמור על ערוצי הידברות, אך אינן בשלות להסכם".

 

לטענת זיסר, "הצד הסורי רוצה בהידברות ברמה העקרונית, אך הוא לא נחוש ולא בנוי להשקיע את המאמץ הנדרש. הרי אף אחד לא מצפה שסורי שמתגורר כבר שנים רבות בארה"ב יהיה באמת נציג רציני מטעמם. ואילו אלון ליאל לא מייצג, לא מוסמך מטעם מדינת ישראל והוא גם לא איש סודה של המדינה. הוא מסוג האנשים שנמצאים בשוליים, במעטפת".

 

הוא הוסיף כי "ישראל באופן עקרוני צריכה תמיד לנסות להגיע לשלום אבל אני בהחלט מבין את ראש הממשלה שנרתע מזה כעת. הסורים הם קליינטים קשים שלא מוכנים לעשות את המינימום להשגת השלום. כשיש לך כזה קליינט, כשיש בעיות פנימיות קשות וכשהאמריקנים מתנגדים, הרתיעה ממשא ומתן ברורה".

 

גם פרופ' יצחק בן ישראל, ראש התוכנית ללימודי ביטחון באוניברסיטת תל אביב, סבור כי אין עניין של ממש בפרסום ההבנות. "אין שום דבר רציני במה שפורסם. אני מניח שמה שהיה שם זה טיוטות של מגעים אבל כל הזמן היו מגעים בין ממשלות ישראל לסוריה שמעולם לא הבשילו לידי סיכומים - לפעמים בגלל הסורים, לפעמים בגלל הישראלים".

 

לדבריו, "השאלה אם צריך לדבר עם הסורים היא שאלה טקטית - מה מרווחים ומה מפסידים. כרגע, אין שום סיבה שישראל תעניק לסוריה שנמצאת היום בלחץ, חבל הצלה. אין שום סיבה שנקל עליה את החיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
בשאר אסד
צילום: איי אף פי
צילום: אפי שריר
רמת הגולן. בינתיים ישראלית
צילום: אפי שריר
צילום: ניב קלדרון
זיסר. "אין חדש"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים