שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי

הנשיא לא מתפטר: ביקש נבצרות זמנית

נשיא המדינה יישא דברים הערב לראשונה מאז החלטת היועץ המשפטי להגיש נגדו כתב אישום חמור, אולם פרקליטיו כבר פנו אל ועדת הכנסת כדי לבקש נבצרות זמנית. במצב זה, לא יכהן הנשיא בפועל בתפקידו, אולם למשך שלושה חודשים לא ניתן יהיה להגיש נגדו כתב אישום. יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ אברהם: "כינוס הוועדה נעשה בנסיבות עצובות וברגע של עצב ויגון"

נשיא המדינה, משה קצב, בוחר שלא להתפטר גם לאחר המלצת היועץ המשפטי לממשלה להגיש נגדו כתב אישום חמור על שורת עבירות מין. במקום זאת, פנו היום (ד') פרקליטיו של קצב בצהריים אל יו"ר הכנסת דליה איציק ויו"ר ועדת הכנסת רוחמה אברהם כדי להודיע להן כי על קצב נבצר מלמלא את תפקידו ולפיכך הם מבקשים "נבצרות זמנית".

 

הנשיא עצמו יישא דברים בשעה 19:00 - לראשונה מאז פרסום החלטת היועץ המשפטי אתמול - ובמהלכם הוא צפוי להודיע רשמית על בקשת הנבצרות הזמנית. אחיו, ליאור קצב, הקדים היום את שובו ארצה מנסיעת עסקים בחו"ל ואמר עם נחיתתו: "אנו בדרך למשכן הנשיא כדי לחזק ולעודד אותו. כולנו נהיה שם, ואנו בטוחים שהכל יהיה בסדר".

 

במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינסה יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם, היא הודיעה כי קיבלה את פנייתו של הנשיא קצב. "בכוונתי לכנס את הוועדה מחר בשעות הבוקר", אמרה אברהם. "כינוס הוועדה נעשה בנסיבות עצובות וברגע של עצב ויגון. לראשונה בתולדות מדינת ישראל החליט היועץ המשפטי כי נתגבשה עילה להגשת כתב אישום נגד נשיא המדינה".

 

ח"כ אברהם הוסיפה כי אין זה סוד שעלו קריאות מצד אנשי ציבור לנשיא להתפטר. גם היא, "כחברת כנסת, אישה ואזרחית המדינה, הייתי מצפה שהנשיא יודיע על התפטרותו". היא ציינה כי הטילה על היועצת המשפטית של הכנסת, נורית אלשטיין, להכין חוות דעת בנושא. מחר בדיון יובאו בפני הוועדה גם הצעתם של חברי הכנסת זהבה גלאון, יורם מרציאנו ושלי יחימוביץ', לפתוח בהליך הדחה.

 

המשמעות: הגשת כתב האישום תידחה 

לפי סעיף 22 לחוק, רשאי נשיא להודיע כי באופן זמני נבצר ממנו למלא את תפקידו וכך - למשך שלושה חודשים - לא ניתן יהיה להגיש נגדו כתב אישום, על אף שלא יכהן בפועל כנשיא. על פי החוק, "מוצע לאפשר לנשיא המדינה להודיע לוועדת הכנסת כי אין הוא מסוגל למלא באופן ארעי את תפקידו... כך למשל, אם נפתחה חקירה פלילית נגדו, יודיע לוועדת הכנסת כי אינו מסוגל באופן ארעי למלא את תפקידו, עד תום חקירת המשטרה".

 

אם ועדת הכנסת תאשר מחר את הבקשה, הנבצרות הזמנית תהיה בתוקף כאמור במשך שלושה חודשים, כשקיימת אפשרות לאשר נבצרות זמנית לשלושה חודשים נוספים. בכל מקרה, כל עוד הנשיא מכהן או נמצא בעמדת נבצרות - לא ניתן להגיש נגדו כתב אישום.

 

ד"ר סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי מהמסלול האקדמי - המכללה למינהל, מסבירה: "במצב של נבצרות הנשיא ממשיך לכהן כנשיא ולכן לא ניתן להגיש נגדו כתב אישום, בוודאי שלא להעמידו לדין. דינו כדין מי שנסע לחו"ל או נפל למשכב. יושבת ראש הכנסת ממלאה את סמכויותויו, אך הוא ממשיך לכהן כנשיא".

 

בדיקת ynet: יחסי הכוחות בוועדת הכנסת

חברי ועדת הכנסת, שאמורים לאשר את הנבצרות הזמנית, חלוקים בדעתם כיצד לנהוג כעת עם הנשיא. ממשאל שערך ynet בקרב 20 מתוך 24 חברי הוועדה, עולה כי מגוון הדעות רחב:

 

שישה מהם תומכים בהכרזת "נבצרות" הנשיא, אך נגד הדחתו: בין הח"כים משה שרוני, אסתרינה טרטמן ("אני לא חושבת שתפקידנו להדיח מישהו וסומכת על רשויות המדינה"), אורי אריאל ("לא אתמוך בהדחה, כיוון שבשלב זה עדיין אין גזר דין"), דוד אזולאי, ליה שמטוב ("כל הסיפור הזה מוכיח שכל מוסד הנשיאות הוא מיותר ומבזבז את כספי הציבור") וח"כ יצחק גלנטי.


הנשיא קצב, אתמול. החליט שלא להתפטר (צילום: לירן מימון)

 

שני ח"כים מתנגדים למצב ה"נבצרות" ובעד תהליך הדחה: שלי יחימוביץ ("נבצרות, משמע המשך עינוי דין של הנפגעות. אני מצפה ממנו שיודיע שהוא מתפטר ואם לא הכנסת חייבת להדיחו לאלתר") וח"כ יואל חסון.

 

חמישה חברי כנסת תומכים בהכרזת נבצרות ובפתיחת תהליך הדחה: נדיה חילו, יורם מרציאנו, מוחמד בראכה ("הנשיא חייב ללכת הביתה ואם הוא לא יכול אז צריך לעזור לו ללכת"), זהבה גלאון, אביגדור יצחקי ("אני תומך בהדחה, למרות שזה לא יקרה, כי נדרש רוב של 90 ח"כים").

 

שישה מחברי ועדת הכנסת טרם גיבשו את עמדתם בנושא, או נמנעו מלגלות אותה: יו"ר הוועדה, רוחמה אברהם, סירבה להגיב, אחמד טיבי (נוטה לתמוך בהדחה, אך טרם החליט סופית), מאיר פרוש (מבקש להמתין לשימוע שייערך לנשיא) ושי חרמש. בקבוצה הזו נמצאים שני חברי כנסת, המתמודדים בעצמם לתפקיד: ראובן ריבלין, שאינו מתכוון להשתתף בהצבעה בשל ניגוד עיניינים, וח"כ קולט אביטל שהודיעה שתגבש את דעתה לגבי הדחה רק לאחר השימוע שייערך לנשיא.

 

בהכנת הידיעה השתתפה טובה דדון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורכי הדין ליבאי ואמיר. פנו אל ועדת הכנסת
צילום: ניב קלדרון
ח"כ אברהם. יום עצוב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים