שתף קטע נבחר

כך אפשר לשפר את ביטחון הקטינים בצ'טים

אפשר לשפר את הביטחון האישי של קטינים בצ'טים באמצעות כמה צעדים פשוטים, אשר ננקטים כבר היום על ידי חלק מהאתרים

צודקים מפעילי הצ'טים הטוענים שאינם אלא צינור או פלטפורמה לתכנים, בדיוק כמו בזק, ולכן אין להם כל אחריות משפטית לתכנים שעוברים דרכם. אך האינטרנט מורכב הרבה יותר מתשתית הטלפון ולמרות שהחוק אינו מטיל אחריות על ספקי השירותים במקרה של תכנים המופצים בין משתמשים ללא סינון כלשהו, אין שום ודאות שהמחוקק לא יחליט לשנות את החוק בעתיד, בעקבות עבירות מין של בגירים נגד קטינים שהכירו בצ'טים.

 

ניסיון העבר מלמד כי כאשר הציבור והמחוקק חשים כי הפיקוח של האתרים אינו יעיל ואין הסדרה עצמית, הם ינסו לפעול לשינוי המצב.

 

מלבד זאת, שאלת האחריות המשפטית מתאימה לשלב מאוחר יותר, במקרה שחס וחלילה יקרה אסון ובית המשפט יתבקש לבדוק מי אשם. החובה המוסרית של מפעילי האתרים היא לעשות הכל בגבולות החוק על מנת להגן על ילדים המתארחים בצ'טים שלהם.

 

אפשר לשפר את הביטחון האישי של קטינים בצ'טים באמצעות כמה צעדים פשוטים, אשר ננקטים כבר היום על ידי חלק מהאתרים.

 

כללים למפעילי הצ'טים 

1. לעורר מוּדעות. להזהיר קטינים לא לפרסם בצ'ט פרטים אישיים – שם, כתובת, מספר טלפון או כל פרט מזהה אחר. להזכיר להם לסיים מיד כל שיחה שאינה נעימה להם ולדווח על כל הצעה שנראית להם חשודה. אזהרות אלה יכולות להופיע כטיפים קבועים או מתחלפים בחלון הצ'ט.

 

2. לאפשר רק למשתמשים רשומים להיכנס לצ'ט ולא ל"אורחים". משתמשים רשומים, המתבקשים לבחור כינוי וסיסמה לאתר, נוטים להיזהר יותר בדבריהם, כאשר הם יודעים שהמשטרה תוכל להתחקות אחריהם ביתר קלות במקרה של חשד לביצוע עבירה.

 

3. לבקש מכל מצ'וטט למסור את גילו. נכון שחלק מהגולשים נוטים לא למסור את גילם האמיתי באינטרנט, אך מדובר בצעד נוסף שיסייע למפעילי הצ'טים להוכיח שהם פועלים באחריות ויבהיר לגולשים שאינם מבינים את המצב המשפטי את זכויותיהם וחובותיהם. למשל, כל גולש שיזדהה כקטין יוכל לצפות באזהרות מפני ניצול מיני שיוצגו לעיניו בלבד – לא רק בחדרים המיועדים לקטינים. גולשים שיזדהו כמבוגרים יראו אזהרה לפני שיבקשו להיכנס לחדרים המיועדים לקטינים בלבד.

 

4. לא לאפשר שיחות פרטיות בין גולשים בחדרים המיועדים לקטינים. אם מדובר בחדר בשם "ילדים" או "10-15", ראוי לא לאפשר שיחות הנראות רק לשני הגולשים הנוטלים בהן חלק. כל השיחות יתנהלו באיזור הציבורי והשקוף של הצ'ט. נוהל דומה מיושם בצ'ט המוצלח של אתר ערוץ הילדים.

 

5. לא לאפשר לגולשים ליצור חדרים עצמאיים. כאשר כל גולש יכול לפתוח חדר צ'ט חדש, קשה מאוד להשגיח על מה שמתרחש בחדרים אלה. כך נהגה יאהו ב-2005, כאשר הסירה את האפשרות הזו מאיזור הצ'טים שלה, בעקבות דיווחים בתקשורת גילו כי חלקם עוסקים בנושא סקס עם קטינים וחקירות שהתנהלו בעניין.

 

מיקרוסופט נקטה בצעד קיצוני אף יותר כשהכריזה בספטמבר, 2004, על סגירת כל חדרי הצ'ט באתרי MSN ברחבי העולם. החברה הסבירה את הצעד ברצון להגן על קטינים החשופים להצעות מגונות (הצ'ט של MSN ישראל, אגב, חי ובועט). לא כדאי לאתרים הישראלים להגיע לרגע בו ייאלצו לנקוט בצעד דומה מחוסר ברירה.

 

6. להציב משגיח בכל חדר. לא כל האתרים מיישמים את הכלל הזה, בוודאי לא בכל החדרים. המשגיח אינו צריך להיות עובד החברה – די בכך שיהיה מתנדב אחראי שממילא נמצא בצ'ט ויפקח עין.

 

בעיית האכיפה

כל אמצעי הפיקוח של האתרים לא יוכלו להשתוות לאפקטיביות של האכיפה, שבשלב זה אינה קיימת. ה-FBI, למשל, מעסיק סוכנים המתחזים לקטינות בצ'טים וכאשר מוכיח המצ'וטט כוונה לממש את ההצעות המיניות ששלח בצ'ט (למשל, באמצעות פגישה שקבע איתה במקום מסוים) הוא נעצר.

 

מעצר מתוקשר אחד של פדופיל שהתכוון לבצע פשע צפוי להבריח את כל שאר הטיפוסים מסוגו לחוריהם ולהרתיע את רובם. הצרה היא שמפלג עבירות מחשב, עם שישה-שבעה שוטרים, לא מבצע פעולות אכיפה, והמעצרים היחידים המבוצעים הם של פדופילים - לאחר ביצוע הפשע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר לשפר את הביטחון בכמה צעדים פשוטים
מומלצים