שתף קטע נבחר

סקר מכון סמית ל-ynet: קדימה מתרסקת

סקר שערך מכון סמית עבור ynet מגלה שאם היו מתקיימות היום בחירות, המפה הפוליטית היתה משתנה לחלוטין. הליכוד היה מנצח ובגדול עם 32 מנדטים. קדימה מתרסקת מ-29 מנדטים ל-9 בלבד. העבודה נחלשת ל-9 מנדטים. נתניהו נתפס כאדם המתאים ביותר לתפקיד ראש הממשלה. את הרשימה חותמים ברק ואולמרט

סקר טלפוני מיוחד שערך מכון סמית עבור ynet מגלה כי קדימה מתרסקת בדעת הקהל ומקבלת רק תשעה מנדטים, לו הבחירות היו מתקיימות היום. הליכוד היה מנצח בגדול לו היה מתמודד בבחירות עם 32 מנדטים. בנימין נתניהו נתפס כאדם המתאים ביותר לכהן כראש ממשלה, בפער עצום על מתחריו האחרים.

 

הסקר בוצע אתמול בקרב 500 איש/ה כמדגם מייצג של האוכלוסיה הבוגרת בישראל (גילאי 18 ומעלה). טעות הדגימה - 4.5%. 


סקר סמית-ynet

 

הנסקרים נשאלו האם ועדת וינוגרד, החוקרת את מלחמת לבנון, צריכה להסיק מסקנות אישיות כלפי האחראים למחדלים? רוב הנשאלים (77%) סבורים שיש להסיק מסקנות אישיות נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט ונגד שר הביטחון, עמיר פרץ. רק נגד אולמרט - 3%, רק נגד עמיר פרץ - 3%, לא צריכה להסיק מסקנות אישיות - 11%, לא הביעו דעה - 6%.

  

נגד מי צריך להסיק מסקנות? 77% סבורים שיש מקום להסיק מסקנות גם נגד הדרג הצבאי וגם נגד הדרג המדיני. נגד הדרג הצבאי בלבד - 4%. נגד הדרג המדיני בלבד - 10%, נגד אף אחד מהשניים - 4%, לא הביעו דעה - 5%.

 

מבין האישים הבאים, מי לדעתך הכי מתאים היום לכהן כראש הממשלה של מדינת ישראל?

בנימין נתניהו - 34%

ציפי לבני - 16%

עמי אילון - 16%

אהוד ברק - 8%

אהוד אולמרט - 3%

לא הביעו דעה - 23%

 

לו הבחירות לכנסת היו מתקיימות היום, בעד איזו מפלגה היית מצביע/ה?

ליכוד - 32 מנדטים

ישראל ביתנו - 10

קדימה - 9

מפלגת העבודה - 9

ש"ס - 8

מפד"ל-האיחוד הלאומי - 6

יהדות התורה - 5

מרצ - 4

גמלאים - 3

מפלגות ערביות - 10

"הצפים" (לא החליטו) - 24

סך הכל: 120

 

בהשוואה לבחירות לפני כשנה, בולטת העליה הדרמטית לליכוד מ-12 ל-32 מנדטים. קדימה סופגת ירידה עצומה מ-29 מנדטים ל-9 בלבד כיום. עוד בולטת העובדה שכ-24 מנדטים הם קולות "צפים", של מי שעדיין לא החליטו והם מהווים את "המפלגה" השנייה בגודלה. נכון לסוף ינואר 2007 מתברר שהבוחר הישראלי לא נאמן למפלגה שלו.

 

בבדיקה שערך רפי סמית בקרב הקולות הצפים מתברר כי כמחצית מאלה שלא החליטו הצביעו או לקדימה או לעבודה בבחירות הקודמות. נתון זה מסביר מדוע בסקר הנוכחי התרסקו גם העבודה וגם קדימה אל מתחת לרף עשרת המנדטים.

 

עוד נשאל בסקר: מה צריך לעשות אם חיים רמון יזוכה בבית המשפט?

יכול לחזור לתפקיד שר המשפטים - 56%

הוא לא יכול לחזור ולהיות שר - 22%

יכול לחזור לממשלה בתפקיד שר במשרד אחר או שר ללא תיק - 15%

לא הביעו דעה - 7%

 

הציבור מאס באולמרט-פרץ

מזה חודשים ארוכים נמצא הליכוד במגמת עליה, בתהליך של התחזקות והתייצבות סביב ה-30 מנדטים. עם ישראל, ששלח את הליכוד לגלות באופוזיציה, החליט כעת שהאלטרנטיבה מחכה במצודת זאב. ההתרסקות של קדימה והעבודה בסקר הנוכחי מתחת לרף 10 המנדטים מעלה סימני שאלה רבים. האם זה סופה של קדימה חסרת האג'נדה והדרך, ושל העבודה המבולגנת? האם זה סופו של המפץ הגדול?

 

את התשובות ניתן למצוא בשתי עמודות אחרות של הסקר הזה והן מבהירות היטב שהציבור יושב כרגע על הגדר, וכי מוקדם עדיין להספיד - הן את קדימה והן את העבודה. הציבור ממתין להתפתחויות וההמתנה הזאת משתקפת היטב בתוצאות הסקר.

 

ראשית, מספר המתלבטים - מה שמכונה הקולות הצפים - גבוה מאוד. 24 מנדטים מסתובבים חסרי בית. מצביעי העבודה מחכים לראות האם עמיר פרץ יודח מהנהגת העבודה ובקדימה מחכים לראות האם זה יקרה גם לאולמרט, בעקבות דו"ח ועדת וינוגרד. אז, כשהתמונה תתבהר, לא מן הנמנע ששתי המפלגות הללו יתחזקו באופן משמעותי, תלוי מי יעמוד בראשן.

 

הסקר חושף באופן ברור כי הציבור מאס בצמד אולמרט-פרץ. רוב מכריע רוצה מסקנות אישיות נגד ראש הממשלה ונגד שר הביטחון, או במילים אחרות: הישראלים רוצים לראות "ראשים עפים", ועדיף שיהיו הראשים של אולמרט ופרץ.

 

תוצאה מעניינת נוספת מתגלה בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה. נתניהו, מוביל, כאמור, בפער גדול. אחריו משתרכים ציפי לבני ועמי אילון, עם 16 אחוז לשניהם. שניהם עמומים, חסרי מסר משמעותי ונחשבים לנקיי כפיים. הציבור רואה בהם אלטרנטיבה, אבל לא ממש מכיר אותם ושניהם עדיין לא נתפסים כמנהיגים שיכולים לקחת את המושכות לידיים ולהוביל את המדינה. לכן, הם זוכים עדיין לחצי מהפופולריות שלה זוכה נתניהו, שרק לפני כשמונה חודשים נחשב לסוס המת ביותר בפוליטיקה הישראלית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן בוידק
הזינוק של נתניהו
צילום: רונן בוידק
אולמרט בירידה
צילום: דודי ועקנין
צילום: ניב קלדרון
מתרסק. פרץ
צילום: ניב קלדרון
מדדה מאחור. ברק
צילום: שי קמריני
מומלצים