שתף קטע נבחר

אולמרט מעיד בוינוגרד: אני אחראי, אך לא אשם

אחרי "מצעד הבכירים" בוועדה בימים האחרונים - הגיע הבוקר ראש הממשלה למסור את גירסתו לארועי המלחמה ומה שקדם לה. אולמרט צפוי לומר שהוא נושא באחריות להחלטות: "לא טעיתי, פעלתי על פי כל הקריטריונים המתבקשים"

ועדת וינוגרד מגיעה לקודקוד: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הגיע הבוקר (יום ה') להעיד בפני ועדת וינוגרד, החוקרת את כשלי המלחמה בלבנון. אולמרט צפוי לומר: "אני כראש הממשלה נושא באחריות להחלטות שהתקבלו במלחמה". עם זאת יוסיף: "לא טעיתי, פעלתי על פי כל הקריטריונים המתבקשים".

 

אולמרט אינו מתכוון להטיל את האחריות על איש, "לא על שר הביטחון ולא על הצבא. אלו ההחלטות שקיבלתי במהלך המלחמה, הן היו מבוססות על שיקול דעת בהתאם לדברים שהובאו בפני", יאמר לחברי הוועדה. הוא יבקש להוכיח בוועדה שלפחות בסוגיה של היציאה למלחמה, פעל נכון.

 

עדותו של ראש הממשלה חותמת את שורת העדויות המרכזיות בוועדת וינוגרד, שאת הקמתה יזם אולמרט, למרות לחץ ציבורי כבד למנות ועדת חקירה ממלכתית, שבראשה יעמוד שופט עליון. הוועדה צפויה להגיש בתוך כשבועיים את מסקנות הביניים שלה, שעשויות להכריע את גורלה של ממשלת אולמרט, ובייחוד את עתידם הפוליטי של אולמרט ושל שר הביטחון, עמיר פרץ.

 

אולמרט התכונן השבוע לעדותו באמצעות פרקליטו וחברו, עורך הדין אלי זהר. הוא עזב את לשכתו בכנסת ונסע אתמול למעונו הרשמי ברחוב בלפור, שם נועד עם פרקליטו ועם ראש הסגל לשכתו, יורם טורבוביץ', כדי להתכונן לעדות המכרעת. 

 

לוח הזמנים של ראש הממשלה פונה לחלוטין כדי שיהיה פנוי לעדות בפני הוועדה. אולמרט התייצב בבניין שבו מכונסים חברי הוועדה ברמת אביב, ללא נוכחות של עורך דינו, או מי מעוזריו. הוא הביא עמו תיק מלא במסמכים ובהם פרוטוקולים של ישיבות הממשלה, ישיבות הקבינט וההתייעצויות הביטחוניות. בין היתר יציג תמלול של האזנות הקבועות של שיחותיו הרשמיות המתנהלות בלשכתו.

 

אולמרט ידבוק בעדותו בוועדת וינוגרד בטענה ש"קיבל החלטות ראויות בשיקול דעת, בעצת מומחי צבא או גורמים נוספים". בסביבתו ניכרה מתיחות לקראת עדותו. לאחר שורת המכות שניחתו על ראש הממשלה בחודשים האחרונים, ברור לאנשיו שמדובר ברגע הכרעה. נוסף לוועדת וינוגרד, צפוי אולמרט לעמוד בחקירה פלילית בעניין מכירת גרעין השליטה בבנק לאומי וגם בפרשת המינויים הפוליטיים ברשות לעסקים קטנים בעת שהיה שר התמ"ת בממשלת שרון.

  

"היו כשלים במלחמה הזאת", צפוי לומר אולמרט, "אך היו גם הצלחות, כמו למשל החלטה 1701 של האו"ם שהרחיקה את חיזבאללה מגבול ישראל, הכניסה את צבא ישראל לדרום והכניסה כוח רב-לאומי המאפשר ביטחון יחסי לתושבי הצפון". הישג נוסף שאותו יציין ראש הממשלה יהיה החשש של החיזבאללה לפתוח במערכה נוספת בעקבות המכה הקשה שספג, הן בפגיעה בטילים ארוכי הטווח והן בפגיעה בתשתיות.

 

אולמרט יציין גם התמיכה הבינלאומית שקיבלה ישראל בתקופת המלחמה ולאחריה, כמו גם יצירת ציר המדינות הערביות המתונות שתמכו במאבקה של ישראל במלחמה.

 

חלוץ הודה שטעה כשלא גייס מילואים

ביום ראשון שמעה ועדת וינוגרד במשך שבע שעות את עדותו של הרמטכ"ל המתפטר, דן חלוץ. הוא נמנע מלתקוף בצורה ישירה את הדרג המדיני או גורמים אחרים במערכת הביטחון. חלוץ אמר שזו הייתה בהחלט שגיאה לא לגייס מילואים מוקדם יתר, גם אם הדבר אינו מחייב כניסה לפעולה קרקעית אלא הכנה טובה יותר.

 

שלשום שמעה ועדת וינוגרד את סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, סגן שר הביטחון, אפרים סנה והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה, האלוף גדי שמני. קפלינסקי העיד על תפקידו במערכה וסקר את השתלשלות האירועים המבצעיים, החל מאירוע חטיפת החיילים דרך התקיפה האווירית, הפעולות הקרקעיות ופעילות הכוח היבשתי בימי המערכה האחרונים.

   

האלוף גדי שמני תיאר את תפקידו ואת תהליך עדכונו של ראש הממשלה בתקופה שקדמה ל-12 ביולי ובמשך המערכה. האלוף שמני העיד על הסיבות שהביאו לקבלת החלטות שונות בנוגע לפעילות הצבאית במהלך המערכה.

 

סנה, שהיה סגן שר הביטחון בשנת 2000 והתריע עם ח"כים נוספים בוועדת החוץ והביטחון על ההיערכות הלקויה בצפון, הביע את דעתו על אופן ניהול המערכה. הוא גם דיווח לוועדה על הפעלת מערכי האימונים בצה"ל בימים אלו, במסגרת הפקת הלקחים מהמערכה האחרונה.


פורסם לראשונה 31/01/2007 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. הגיע בלי עו"ד
צילום: משה מילנר לע"מ
הישורת האחרונה. ועדת וינוגרד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: רויטרס
נשאל על מהלכי המלחמה
צילום: רויטרס
מומלצים